用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 創意,美感,組織,勤奮
樓主: annie40
go

創意,美感,組織,勤奮

shadeslayer 發表於 22-7-6 14:25
例子,以前官津選擇唔加操 TSA 便可以減學童壓力了。我明白,如果一間學校唔加操,其他學校加操,便好蝕抵 ...
我兩個女讀私小,一個直資一個律中,小學中學都無操TSA啫。唔覺佢地學校唔加操好蝕底。

回覆 cow 的帖子

稔淺啲,其實好多根本問題都係由開始做成,通識科停又好優化又好,對真係有心學習學生其實係冇咩問題

回覆 shadeslayer 的帖子

其實我都問過小朋友TSA對佢有咩壓力,一句講都係咁考冇咩特別. 在我立場這TSA其實真係可有可無. 但亦都係不公平之一,講就話全港性系統評估,但由幼稚園到小學都已經分化咗好多,講咩公平性, 呢啲亦都係我所講教育制度之一

天外之人 發表於 22-7-6 16:18

講就話全港性系統評估

全港"性系統評估", 單單個名已反映香港教育官員的水平

Yanamami 發表於 22-7-6 15:44
我兩個女讀私小,一個直資一個律中,小學中學都無操TSA啫。唔覺佢地學校唔加操好蝕底。 ...

唔係你作為家長覺唔覺得需要加操,蝕唔蝕底,係啲官津學校覺唔覺得有需要加操,蝕唔蝕底。

TSA 討論時冇聽過啲學校點樣解釋佢哋要加操?

shadeslayer 發表於 22-7-6 09:53
有趣,如本地學校教歴史以分析角度出發較重,可配合DSE歷史科的評分標準嗎?

的確教育界有不同嘗試。以前 ...

忙碌完又再蒲頭。

我自己替兒子選擇嘅幼稚園及小學都係津貼嘅,特別選擇冇乜功課及測驗考試,同時去瞭解校長的教育理念及經驗。幼稚園係陸趙均鴻校監及小學係梁麗麗校長。當時在港島東區都發現有幾間好嘅小學,不止一間,帶兒子每間都行下,參觀下,佢選擇咗,就係果間。中學男直資也是他自己選擇,我們是想選另一間港島男女直資。

我以前跟你都辯論過TSA,我冇你咁大反應係因為學校根本冇理,到考之前做3、5份卷,而校長會在畢業典禮最后同小六學生講,你們的隔代調整分數係師兄師姐為你們用心考的成果,你們盡力去考,不是為學校爭光,係為學弟學妹而已。兒子們係盡力去考,為同學的弟妹盡力而已。

幾聰明,XX局唔係用應屆學生TSA成績,咁就話係唔俾壓力學生,只係今年系統性評估,又係語言偽術。不過你用心考又好,亂咁考又好,不過,你的成績直接隔年影響你的學弟學妹的全港性排名,簡直係天才、傑作。

當年兒子有問這個問題,點解我嘅成績受師兄師姐影響,考得好就話啫,考得差,咪好冤枉。他支持公開試,有能者居之,心甘命抵!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

天外之人 發表於 22-7-6 16:18

其實我都問過小朋友TSA對佢有咩壓力,一句講都係咁考冇咩特別. 在我立場這TSA其實 ...

TSA 吊詭之處,教育局不停話TSA唔會計分,不影響升學,不記名,不殺校,但係好多學校不停加操。

係學校有壓力,加操學生
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

ANChan59 發表於 22-7-6 17:34
忙碌完又再蒲頭。

我自己替兒子選擇嘅幼稚園及小學都係津貼嘅,特別選擇冇乜功課及測驗考試,同時去瞭解 ...

我比較大反應,係學校明知TSA 加操對學生有害,依然加,原因係教育局設定TSA考試,當然要準備。教育局和學校的爭議,結果要加操學生,要學生埋單,是我看不起一些學校的原因。

調節 banding 影響學弟妹的,好像是 pre S1 考試,不是TSA.  TSA 用來評估學校教學水平,正是學校怕的原因。但教育局要監察學校教學。

你以為學校係天天評估學生的地方,必信任評估之功效,事實卻不然,如果你要用TSA 評估佢,學校便勢必反抗,或加操學生,由學生埋單,呢啲係我痛恨這類學校的其中一些原因。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

ANChan59 發表於 22-7-6 17:34
忙碌完又再蒲頭。

我自己替兒子選擇嘅幼稚園及小學都係津貼嘅,特別選擇冇乜功課及測驗考試,同時去瞭解 ...

即係支持升中試?

點解唔把全港大部分學校變成一條龍?

shadeslayer 發表於 22-7-6 19:12
我比較大反應,係學校明知TSA 加操對學生有害,依然加,原因係教育局設定TSA考試,當然要準備。教育局和學 ...

Sorry 我搞錯咗 PreS1 ,這個荒謬!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

shadeslayer 發表於 22-7-6 19:33
即係支持升中試?

點解唔把全港大部分學校變成一條龍?

我支持公平的公開考試,精英制我都覺得ok,只要有足夠alternative route及第二次機會。

一條龍就解決晒所有問題?台灣、日本不是全部一條龍,但係就近入學,名校區樓價高企,你之前所講咪都係操操操。

ANChan59 發表於 22-7-6 19:59
我支持公平的公開考試,精英制我都覺得ok,只要有足夠alternative route及第二次機會。

一條龍就解決晒所 ...

當然不能一招了。一條龍少啲測驗考試和沒有升小升中問題,升中試pre S1 的問題也沒有了,總有點幫助吧?

shadeslayer 發表於 22-7-6 20:44

當然不能一招了。一條龍少啲測驗考試和沒有升小升中問題 ...

我甩身啦,阿仔未必會結婚,就算結婚生子,這個是他的問題,不是我的問題。

我估佢會俾我對子女有更多自由度及空間。

我唔支持重推升中試,因為小學升中孩子太小,不且承受考公開考試壓力,有違我適當的事適當時間做的原則。

shadeslayer 發表於 22-7-6 18:54
TSA 吊詭之處,教育局不停話TSA唔會計分,不影響升學,不記名,不殺校,但係好多學校不停加操。

係學校有 ...
現今科技咁發達,唔計分?不記名?不殺校?揾鬼信? 更何況聽到及見到"殺校"呢個字,咁就睇出呢個政府對教育有幾咁熱誠?

shadeslayer 發表於 22-7-6 20:44

當然不能一招了。一條龍少啲測驗考試和沒有升小升中問題 ...
「一條龍」內的中學和小學擁有相同的教育理想和辦學理念,他們 可以攜手為整個中、小學的基礎教育作出全盤策劃,為學生提供富連貫性和全面的學習經歷。這樣不但可以加強學校對學生的認識和照顧,還可以減少學生升讀中學的適應困難及減低學生升學的壓力。 (edb.edu.hk)

cow 發表於 22-7-7 09:43
「一條龍」內的中學和小學擁有相同的教育理想和辦學理念,他們 可以攜手為整個中、小學的基礎教育作出全盤 ...

如果一條龍講到咁好,EDB應該大大力去推,而不是得把口。

只要政策及資源傾斜,實有很多學校會嘗試。

shadeslayer 發表於 22-7-7 08:49
我唔支持重推升中試,因為小學升中孩子太小,不且承受考公開考試壓力,有違我適當的事適當時間做的原則。
...

冇所謂,大家講出大家的觀點而已。

我都係支持公平公開考試,但要先攪好所有小學中學都統一,咁先可以做到真正既公平. 精英制反而唔需要,呢個制度衹會洐生出人與人之間關係更疏離,更何況呢種制度從而令一些唔夠自覺性小朋友更失去信心.小朋友應該係什麼人都一起接觸交流先可以更進一步發展.

shadeslayer 發表於 22-7-6 16:38

唔係你作為家長覺唔覺得需要加操,蝕唔蝕底,係啲官津學 ...

個分歧重點係你有『幼吾幼以及人之幼』之心,屬於大愛一類。對於其他人,自己或圈子內都冇操練TSA或被校長教師老點這個問題,所以沒有太大感覺。