用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 創意,美感,組織,勤奮
樓主: annie40
go

創意,美感,組織,勤奮 [複製鏈接]

annie40 發表於 22-7-28 20:42
這個對男孩子非常重要。
曾經看過國內男女受異性愛慕指標的身高表。原來女孩是160-162最受歡迎, 男孩似乎 ...

全世界都係呢個條件排第一,好在好多秀外慧中嘅姑娘係160以下,170-下男仔都重有希望包括異國風情嘅佳麗。

stillgood20 發表於 22-7-28 20:51
中國威脅論,會唔會係:中國和中國人?香港人例外
唔,越簡單嘅句子結構,越隱含風雷雨電,步步為營諗清楚先撘口

ABC-DAD 發表於 22-7-28 21:08
唔,越簡單嘅句子結構,越隱含風雷雨電,步步為營諗清楚先撘口先
收到

ANChan59 發表於 22-7-28 09:39
大家有沒有留意國內的小朋友所受的家教,你的感慨更深,更値得反思。

這三次回國內長駐,跟朋友及同事的家 ...
Point4.......真正是「城中的人想出去,城外的人想衝進來」

stillgood20 發表於 22-7-28 21:10
收到
何解咁沉重,我同家內相處幾十年嘅哲學嚇親你,定勾起某啲共同回憶?

beastiebistro 發表於 22-7-28 20:56
回覆 annie40 的帖子

我看將送仔女去西方國家讀書一率視為「鍍金」才是恐龍思維吧? ...

香港人大部分早已不是這種想法,現實證明一切,中產送仔女去外國讀書,如同訂間豪華6,7星酒店房間,見識一下,已值。如果再有其他增值,當然樂意啦。酸人家送仔女去外國讀書的,買少見少了。

在大陸海歸(海龜?),無論就業,婚姻,暫時還是很受歡迎的。

ABC-DAD 發表於 22-7-28 21:24
何解咁沉重,我同家內相處幾十年嘅哲學嚇親你,定勾起某啲共同回憶? ...
Annie都話我跳脫.
偶然,重手咗.
好彩,你指正.

stillgood20 發表於 22-7-28 21:41
Annie都話我跳脫.
偶然,重手咗.
好彩,你指正.

,我關心下你啫,唔敢指正。

ABC-DAD 發表於 22-7-28 21:01
全世界都係呢個條件排第一,好在好多秀外慧中嘅姑娘係160以下,170-下男仔都重有希望包括異國風情嘅佳麗。 ...
記得女孩156-159身高,第二受歡迎。然後第三是170組別。

annie40 發表於 22-7-28 19:32
20年前囡囡剛入幼稚園,常見家長要孩子上午讀國際學校,下午讀本地學校,中午lunch在的士內攪掂。問:孩子 ...

坦白從寬話聊:當年內心都有一個小人作靈魂拷問,要唔要跟風比阿女「槎兩更」來個中英並用?嘿嘿!還好及早從孩子身上,徹悟大巧不功的道理,老老實實順從自然最好。

天外之人 發表於 22-7-28 13:01
回覆 ABC-DAD 的帖子

現今國內禮儀上係比以前好好多
大學覺得香港人的禮儀好左,定差咗?平日在街上遇見不少暴躁龍。

ABC-DAD 發表於 22-7-28 21:24
何解咁沉重,我同家內相處幾十年嘅哲學嚇親你,定勾起某啲共同回憶? ...
点解ABC兄和射雕兄的交流,我完全get唔到?是內藏高深而隱晦的密碼嗎?

annie40 發表於 22-7-28 19:06
據我所知加州華人甚多考入各間UC,入柏克萊就如同簡單的讀完中學讀大學,首選學費平離家近,出呢揾工,UCS ...

據我所知加州華人甚多考入各間UC,入柏克萊就如同簡單的讀完中學讀大學,首選學費平離家近,出呢揾工,UCSD, UCB, Brown, UCLA, Princeton的畢業生,被聘錄的機會也差不多。在英國除了牛劍,其他本地人大學生就業又差不多。

Xxxxxxx

阿女剛做完倫敦一間好大嘅美資律師行 internship,佢話裏面唔係特別多牛劍嘅畢業生,甚至乎伯明翰Warwick 都有。佢話不論邊間大學畢業,個個都非常醒目。

多人唔明(唔係話你),it is not the university that lands you a good job, it is the ability of the “person”.

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

annie40 發表於 22-7-28 19:32
20年前囡囡剛入幼稚園,常見家長要孩子上午讀國際學校,下午讀本地學校,中午lunch在的士內攪掂。問:孩子 ...

哈哈,阿女細個嘅時候我哋又係堅持要佢返屋企瞓晏覺,無論早上玩得幾開心下晝都要返屋企瞓晏覺。有啲親戚朋友唔明白覺得我哋好麻煩,好掃興。

但係我哋唔理得咁多。其實都唔知自己堅持呢啲嘢有冇用,即係覺得正確就去做。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

送給「射鵰兄」

回覆 annie40 的帖子

發達密碼「惧內」
廣東話係怕老婆,Annie你唔明係正常。

ABC-DAD 發表於 22-7-29 02:54
送給「射鵰兄」醇
睇嚟我哋開始有d默契。
单依純在比賽出現, 我已留意.
不過, 我稍為喜歡同期比賽的潘虹.

单依純有好嗓子,四平八穩,努力有為.
稍欠一些突破.這裡,還年青,有點期待.

'愛與痛的邊緣',曾看過這演唱.
總体是不錯. 廣東歌難唱, 要發音準確,而且是唱現場,
是十分難的事.
单,已經唱得很好。
不過,王菲d歌,總是王菲唱得好,無計.

单依純,我還是喜歡: 永不失联的愛.

annie40 發表於 22-7-28 23:11
大學覺得香港人的禮儀好左,定差咗?平日在街上遇見不少暴躁龍。

好難睇到,比你睇到算係"真我個性",始終都係睇個人修養素質,正常就應該冇咁多暴躁龍.比你在街上遇見,可能不一定係大學生,或者已經喺社會做事既人,且中學生小學生甚至幼稚園生都會係暴躁龍.

shadeslayer 發表於 22-7-29 00:16
據我所知加州華人甚多考入各間UC,入柏克萊就如同簡單的讀完中學讀大學,首選學費平離家近,出呢揾工,UCS ...
看明白人的分享,真舒心。

shadeslayer 發表於 22-7-29 00:18
哈哈,阿女細個嘅時候我哋又係堅持要佢返屋企瞓晏覺,無論早上玩得幾開心下晝都要返屋企瞓晏覺。有啲親戚 ...
能感受孩子的需要,必定是一位「不停會進步」的家長。這個非常非常重要。
囡囡幼年,我總是編排外出時間不超於約干時間,趕住回家譲她休息。外出經常看到小孩在公車或餐廳,甚至路上內睡覺,感到十分心疼,在想孩子已經如此疲倦,父母怎麼還不回家。

‹ 上一主題|下一主題