用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 創意,美感,組織,勤奮
樓主: annie40
go

創意,美感,組織,勤奮 [複製鏈接]

大家有沒有留意國內的小朋友所受的家教,你的感慨更深,更値得反思。

這三次回國內長駐,跟朋友及同事的家人接觸多很多,他們最常問我的問題:

1. 如何栽培孩子?(指學術)
2. 如何學好英文?
3. 如何策劃升讀外國大學?(不是北大清華,父母學歷越高,職位越高,海外升學興趣越高)
4. 如何安排去歐美工作?(不是BAT,目標不是Google,Metaverse, 係any company ,可以入籍,然後回國)

暫時未有人問如何報名DSE!

第一題我的答案就是基本禮貌,真誠待人及長輩,他們對我的答案都愕然,個個扮聽到,我心知聽得入耳的有幾多個。亦冇人問點解我會咁講,也不會問如何補救,他們自己心知肚明,而父母在我面前都係好有禮貌。

只可以说文化大革命,一孩政策影響幾代中國人。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ok_ko 發表於 22-7-28 09:09
係咪千金不換就真係見仁見智啦。可能在其他人眼中這叫笨,把自己套進去了。
佢很快要面對公開試,期間我一 ...
最能傍身的技能,名叫認知能力。
孩子明明長得好好的,父母卻諸多不滿;孩子明明長成歪頭歪腦,家長卻感到「驕傲」。

ok_ko 發表於 22-7-28 09:09
係咪千金不換就真係見仁見智啦。可能在其他人眼中這叫笨,把自己套進去了。
佢很快要面對公開試,期間我一 ...

很多小朋友在人生路上遇到一個願意提點的上司,長輩是福氣也是緣分。小小的事情,可以影響他一生及其他人的生命也會被改變。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 22-7-28 09:14
我希望做到開心又幸福!

要幸福, 身心健康.

我自己一種体驗.

要保持心境年青,
最好, 返老還童.
那很容易滿足, 開心.

stillgood20 發表於 22-7-28 11:12
要幸福, 身心健康.

我自己一種体驗.

You missed the point.

Read your original post gain.

ANChan59 發表於 22-7-28 09:39
大家有沒有留意國內的小朋友所受的家教,你的感慨更深,更値得反思。

這三次回國內長駐,跟朋友及同事的家 ...
唔奇怪,因為那些人覺得用咁簡單既野做到就不可能,問題係好多人都唔向簡單方向稔,所以便稔得越來越多野,自然就多資訊影響了判斷. 攪好第一件事,基本上其餘那些都可以游刃有余, 我的好友小朋友今年考到600多分既高考,已輕鬆咁選了喜歡既深圳區既大學學醫(之前都稔過想報考香港中大,雖然唔知入唔入到,但19年既事情改變了,更何況近家人及中國強大)
雖然唔知是否同文化大革命有否關係,但小朋友學習好唔好,基本上唔會理會到呢啲野.

近朱赤,近墨黑,孟母何故三遷?

我在大陸見嘅人大部份好誠懇有禮。

天外之人 發表於 22-7-28 12:13
唔奇怪,因為那些人覺得用咁簡單既野做到就不可能,問題係好多人都唔向簡單方向稔,所以便稔得越來越多野,自然 ...

国内老一辈觉得有送係!

ABC-DAD 發表於 22-7-28 12:36
近朱赤,近墨黑,孟母何故三遷?

我在大陸見嘅人大部份好誠懇有禮。

我觉的成年人很多都诚懇有礼,但年幼的孩子就…… 很多纵坏了!

回覆 ABC-DAD 的帖子

現今國內禮儀上係比以前好好多

回覆 ANChan59 的帖子

呢啲都係家庭教育所致

天外之人 發表於 22-7-28 13:02
回覆 ANChan59 的帖子

呢啲都係家庭教育所致

可以咁理解。因為在五、六十年代有一代人做了紅X兵,乜反物反,批斗老師,家人朋友的后遺症!

ANChan59 發表於 22-7-28 13:10
可以咁理解。因為在五、六十年代有一代人做了紅X兵,乜反物反,批斗老師,家人朋友的后遺症!

咁都睇下嗰陣時環境,慢慢積聚起來影響後代.......而家以為自己資源好高既歐美,表面就開始學緊乜反物反,但背後就.............

ANChan59 發表於 22-7-28 09:39

這三次回國內長駐,跟朋友及同事的家 ...

據我所知加州華人甚多考入各間UC,入柏克萊就如同簡單的讀完中學讀大學,首選學費平離家近,出呢揾工,UCSD, UCB, Brown, UCLA, Princeton的畢業生,被聘錄的機會也差不多。在英國除了牛劍,其他本地人大學生就業又差不多。

聽聞加拿大亦如是。

亞洲人去歐美留學,曾經擁有極高的鍍金效應,回國後的畢業生大學世界排名第三,幾乎毫無懸念地搶走排名17畢業生飯碗,排名17畢業生又搶走本土超級名校高材生飯碗。在香港這個鍍金光環,現實社會近20年有淡化趨勢,(當然亦有家長思想停留在六七十年代,孩子在小學便要去鍍金)。在中國近三五年亦在淡化中,然父母,祖父母是恐龍時代產物,自然把美好的回憶停留在恐龍時代,加上家庭收入愈來愈好,自然想譲孩子去「鍍金」。今時今日如果家長在認知不足的限制下,隨時以為花錢去鍍金,回來才發現鍍了個保鮮膜而已。這種感覺香港家長也許有體會。

美國唐人街送外賣的「華人油膩大叔」,手持美國passport, 經常吹噓隨時有大把20歲中國佳麗任佢揀(事實亦如是。)這些原是混日子的社會最底層,竟然德不配位地過上好日子,跟30年前「屯門摳腳老坑」的際遇差不多吧。

世界各地一年一小番,三年一大番,特別是基建狂魔之地,中式恐龍又好,港式老坑又好,始終有迎接現實的一天。

20年前囡囡剛入幼稚園,常見家長要孩子上午讀國際學校,下午讀本地學校,中午lunch在的士內攪掂。問:孩子不會太累吗?答:佢ok架。

我個女上午,下午都要小睡,否則便由「温柔小意」,變成「暴躁龍」,幼稚園放學后必須趕快回家午餐,覺豬豬。當時只能蓋難別人家的孩子「骨格精奇」,不知現在是否已經學貫中西。

唔瞓晏覺好難過1米8。

annie40 發表於 22-7-28 19:06
據我所知加州華人甚多考入各間UC,入柏克萊就如同簡單的讀完中學讀大學,出呢揾工,UCSD, UCB, Brown, UCL ...
原來中國威脅論係日常生活中就殖入左北美洲。

ABC-DAD 發表於 22-7-28 20:16
唔瞓晏覺好難過1米8。

這個對男孩子非常重要。
曾經看過國內男女受異性愛慕指標的身高表。原來女孩是160-162最受歡迎, 男孩似乎是180以上。

ABC-DAD 發表於 22-7-28 20:17
原來中國威脅論係日常生活中就殖入左北美洲。
中國威脅論,會唔會係:中國和中國人?香港人例外

回覆 annie40 的帖子

我看將送仔女去西方國家讀書一率視為「鍍金」才是恐龍思維吧?
‹ 上一主題|下一主題