用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 創意,美感,組織,勤奮
樓主: annie40
go

創意,美感,組織,勤奮 [複製鏈接]

這個過氣的GSM也同法國有關係,佢曾經的科技大國嚟,二戰前,睇下關諾貝爾獎歷年來,大國競跑嘅片
法國佔15個諾貝爾文學奬得主,名列榜首。

ANChan59 發表於 22-7-3 23:26
你上維基了解一下Airbus 的背景,是英、德、法、西的合營公司,只係總部在法國圖盧茲。合營公司擁有德國的 ...
你説的都對.我早知.
我是留一些空間你自己去找一下法國的能力.  
其實.好容易反駁.

但是.法國完全沒有底縕/能力嗎?

最少.你知道法國時裝女性產品之外.
還有技術存在嗎!

shadeslayer 發表於 22-7-3 23:33
我的思維非常簡單,只分現代東方西方的教育哲學。

我唔知道喺香港嘅教育制度令小朋友家長讀得零瀉辛苦,呢 ...

你對香港教育有個固執偏見。我兩個女都係地道香港教育制度下產物,不見得零捨辛苦,甚至乎細女係人稱競爭大既直資中學都讀到無壓力。所以我覺得係咩教育制度下,都好睇家長同學生點面對。

stillgood20 發表於 22-7-4 00:06
你説的都對.我早知.
我是留一些空間你自己去找一下法國的能力.  
其實.好容易反駁.

夜啦,早抖啦!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Yanamami 發表於 22-7-4 00:09
你對香港教育有個固執偏見。我兩個女都係地道香港教育制度下產物,不見得零捨辛苦,甚至乎細女係人稱競爭 ...

敬佩X3,中紅心,係家長感到競爭壓力呀。
非常之大…大壓力。

當然宜家Daddy修成正果又可以高光返啦。

ANChan59 發表於 22-7-4 00:26
夜啦,早抖啦!
男人講意大利野,點少得超跑呀!哥。
我條牛仔褲都唔捨得掉,唔係因為嘩沙池,係紀念29褲頭嘅青春

重有按摩浴缸,傢私同米高安哲羅

真心去比酒同食物,意大利嘅fine dinning一啲都唔輸蝕。
瞓之前,講下咖啡,應該講咖啡藝術,暫時可以想像係幾近獨步天下

Yanamami 發表於 22-7-4 00:09
你對香港教育有個固執偏見。我兩個女都係地道香港教育制度下產物,不見得零捨辛苦,甚至乎細女係人稱競爭 ...

我痛恨的是高壓教育制度。當然不是說沒有人讀得輕鬆,可能係天資聰敏,可能係家長看得開。其他在高壓教育制度下失敗者呢? 如果我對高壓教育的不滿是偏執,認為咩教育制度下差別不大,靠家長可以了,是否令一種偏執?

執行高壓制度的人是為孩子好嗎?之前TSA 事件已經看得很清楚學校諗緊乜。孩子喺呢啲制度下仍然成功的,就像你的孩子,係despite the system, not because of the system。The schools use the competition to screen for best students for their reputation, not because competition is the best mode of education.

我看過身邊好多孩子受呢個苦,近呢10幾年似乎變本加厲。成個教育大環境係咁,學校搞競爭就唔可以批評,家長就要自己攪點?

高壓競爭大環境下,家長同孩子可以獨善其身嗎?學校每年三測三考專放在長假期之後,孩子感受唔到壓力嗎?堂上派卷返嚟個個90分80分,孩子只有70分,可以毫無壓力嗎?可以阻止其他孩子絲絲細語嗎?

我明白客觀嘅限制有時候選學校唔係我哋想揀咩學校,就有咩學校。無論咩情況底下家長都可以做好多嘢,呢樣嘢係真。但係如果我哋唔認真思考教育制度,批評教育制度,呢個制度點會變得更加好?內地都識得反思教育制度過度競爭,所謂內卷。

除非大部分香港家長本身覺得呢個競爭制度係非常之好?

這個很值得睇一睇女孩子要看,男孩子也要看,良性競爭就是美
好似,法國對女權運動係幾大嘅先行者之一

現代中國也是。

shadeslayer 發表於 22-7-4 01:40

我痛恨的是高壓教育制度。當然不是說沒有人讀得輕鬆,可 ...

所以我作為家長,唔同女揀啲三測三考個個禮拜默書做功課做到半夜既學校囉。亞洲教育就係咁,唔係話佢啱,不過南韓日本台灣星加坡有邊度唔係精英制吖,唔見得香港就特別比附近周圍差。常言道,做你能夠做既事去改善,都係抗逆力一種吧。要不讀國際學校,要不修IAL, IB, 要不就好似我咁,自己調教,再極端就移民(我有朋友個女讀完GH K1就移民加國,就如你一樣,話教育制度唔掂)。要批評,我諗唔止係個制度,而係亞洲父母望子成龍既思維。

Yanamami 發表於 22-7-4 19:11
所以我作為家長,唔同女揀啲三測三考個個禮拜默書做功課做到半夜既學校囉。亞洲教育就係咁,唔係話 ...

唔見得香港就特別比附近周圍差。

Xxxxxx

感覺亞洲各區分別不大,正如歐美國家以孩子為中心的discovery approach 分別不大,所以我簡單看為東西方教育原則的差異。

不代表東方或者西方教育是完美。英國 Ken Robinson 常在 TED批評英國教育太工廠模式。我想佢來香港內地台灣睇吓,有咩評語。

至於望子成龍既思維,我覺得無可厚非。有邊個家長唔希望自己子女成材,我都想自己嘅女兒成材。問題係會唔會將成績放到最大,連孩子嘅身體同埋心理健康都至諸不理? 當然,你問呢啲家長,佢哋會話佢哋都好緊張孩子嘅健康,但係講係咁講,做又另外一套,過咗火位而不自知。佢地又唔知道,孩子達不到應有的高度正正因為家長牺牲了孩子的時間精神及健康。

你見到我批評學校家長,我係痛恨批評整個教育大環境,但我會怪學校多啲,因為家長不用考牌,老師校長要。

shadeslayer 發表於 22-7-5 00:44

唔見得香港就特別比附近周圍差。

我係比较支持你的論點,多年睇香港教育從而引导父母對孩子做法己有点问题(过多体藝及过早催谷),若唔從教育制度改变,基本上好難改变到家长做法。但我對填鸭式教育唔係咁大拒绝,指导得好填鸭式教育都可以读得好轻鬆又教出精英,我覚得孩子要适应学校比学校理念適应孩子更要好(希望能理解),简单啲講,孩子識洗鬼去学校学,当然要孩子唔識才要去学校学。
能調整成免费学校統一教学DSE可能会最快捷有效改变,想要修IAL/IB呢啲就要分开獨立付費学校讀就合适。

annie40 發表於 22-7-2 11:52
女兒曾接受中式,法式和英式教育。個人對學校辦事的感受是:

中式~早早準備,習慣性付出110,效果,輸出90 ...

其实三种模式香港都可以做到。的确好像你所说,好多人未必敢去做。

annie40 發表於 22-7-2 16:49
剛剛下大雨,西方媽媽帶著兩個約4,5歲小孩,從大廈前走過,媽媽拿著小小的女裝傘遮擋,男孩一左一右淋雨, ...

这个都还好,起码都是拖著两个小孩。我见过一对家长在前面过马路,小孩在后面独自一个人行。

天外之人 發表於 22-7-5 12:14
我係比较支持你的論點,多年睇香港教育從而引导父母對孩子做法己有点问题(过多体藝及过早催谷),若唔從 ...

講填鴨,以前知識傳授好重要,而家知識變化太快,呢頭學完,個頭已過時,尤其科技創新範圍。學會學習,找到動機興趣,比絕對的知識傳授好。講啟發,伯樂,挑起興趣,重要多了。

要改革,首先從人開始。把教師捧為理想職業,可能有一線生機。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

ANChan59 發表於 22-7-3 23:50
做好自己的家庭教育,如果有成果,自然有人想學習。

你之前講過,你的教女方法,冇人跟,冇人信,我同意 ...

學校的短板,家裏可以做多一點,這沒有錯。家長係可以做好多嘢,但教育係一個環境,家庭同埋學校要相輔相成。要不然研究教育的人便是白做了。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 22-7-5 20:43
學校的短板,家裏可以做多一點,這沒有錯。家長係可以做好多嘢,但教育係一個環境,家庭同埋學校要相輔相 ...

我明白,所以我們選小學的時候,係要冇乜功課,唔想懲罰父母陪讀陪做功課,2測2考,要考完試才放聖誕。絕對家校合作,因為有好的老師及校長,才可以接受兒子的反豆。

中學提供一個很好的學習平台,不是學術平台。個別好的老師或者師兄提點、引路,已經是好好學習,你可能覺得我的期望很低。

但教育局及教育政策………就把鬼,自己兒子自己教養,他肯自學,主動學習,懂人情世故,ok啦!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

社會給的公共教育資源是有限制的,要面對公眾,不可能按個別父母的目標去度身訂做。

我看過家庭環境很困難的,一直由津校靠自身努力上到好大學好科。

請不要見怪,有人嫌棄的環境制度,在大部份基層來說,可能是唯一的選擇;既然自己的問題有解,請顧及別人感受。

朱門酒肉臭,路有凍死骨。

恩典可不是白白撿來。

ANChan59 發表於 22-7-5 22:28
我明白,所以我們選小學的時候,係要冇乜功課,唔想懲罰父母陪讀陪做功課,2測2考,要考完試才放聖誕。絕 ...

希望香港多一些這類型不太吹谷型學校已經還神。

其實我孩子到中學已經唔輪到我哋兩老有乜期望,只能順其自然,口頭上同金錢上支持下佢。

ABC-DAD 發表於 22-7-6 01:16
社會給的公共教育資源是有限制的,要面對公眾,不可能按個別父母的目標去度身訂做。

我看過家庭環境很困難 ...

有人只夠錢買大X樂午餐,唔可以批評碗湯有小強嗎?

你覺得用大量公帑的香港教育冇問題,唔需要聽其他人講,同咩人有啲咩選擇無關。

‹ 上一主題|下一主題