用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請教關於Jupas
樓主: 妹妹頭
go

請教關於Jupas  

多謝以上各位既講解,獲益不少。

妹妹頭 發表於 22-7-2 11:25
但當我放A1而夠分,但夠分而同時放A1既學生多過學位數量,到時係咪至鬥高分去取錄? ...

如果大家都 Band A, 收高分先

小時了了 發表於 22-7-2 19:06
JUPAS 只會派1個科目

Non JUPAS 會派好多科目

Thank you   

醒目開學勳章 王國長老

小時了了 發表於 22-7-2 19:06
JUPAS 只會派1個科目

Non JUPAS 會派好多科目

好嘢呀吓,我真係無諗過唔填晒廿個搏後補
等我認真考慮吓先(已有自資在手)

請教各位,我有啲徬徨,因為仔冇填任何eapp ,萬一20號唔夠分!應該点做?20號就要去揾學校報讀副學士或高級文憑或自資大學?還是等8月公佈先去揾學校?

Charlotte_mom 發表於 22-7-2 21:00
...

JUPAS人數減千 共3.9萬 11年新低https://jupas.mingpao.com/jupas/jupas%e4%ba%ba%e6%95%b8%e6%b8%9b%e5%8d%83-%e5%85%b13-9%e8%90%ac-11%e5%b9%b4%e6%96%b0%e4%bd%8e/

今年係以DSE 申請JUPAS 歷史性最低只有3.9 萬人申請去争~12,000 本土生JUPAS 8間資助大學學位,用升中時大抽獎名言: “唔博唔知時運高”

帶定頭盔先:博定唔博,承担到風險後果先至好博

立法會參考資料摘要在二零二二/二三至二零二四/二五三年期向大學教育資助委員會資助大學提供的經常撥款 https://www.edb.gov.hk/tc/about-edb/press/legco/others/index.html

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/about-edb/press/legco/others/LegCo%20Brief_EDB_UGC%202022-25%20triennium_Chi.pdf
學生人數指標
4 . 教資會就二零二二至二五三年期指示學生人數指標分布(按大學和程度劃分)提出的建議, 載於附件A。主要學生人數指標概述如下—

( a ) 教資會資助第一年學士學位課程收生學位數目(以「相當於全日制學位數目」方式表示1)將維持在每學年15 000個

附件A
2022 年學生人數指標(按相當於全日制學位數目方式表示)
城大: 每年2,062
浸大: (2022/23) 1,112
嶺大: 每年511
中大: 每年3,256
教大: (2022/23) 603  
理大: 每年2,351
科大: 每年2,065
港大: 每年3,040
總計: 15 000個 <<<< 呢個係 "本地生"(用最簡單講即是有香港身份證學生) 經 JUPAS (DSE) 及 Non JUPAS (IB/IAL/內地高考等)

Charlotte_mom 發表於 22-7-2 21:00
...

未獲得正式遴選取錄資格的申請人需注意事項
https://www.jupas.edu.hk/tc/results-of-application/main-round-offer/
若於正式遴選後仍有學額空缺,有關的學額空缺或會撥作補選。

於補選中,只有未獲得正式遴選取錄資格的申請人方會被考慮。申請人無須向9所「大學聯招辦法」參與院校及/或SSSDP「資助計劃」院校提出申請。9所「大學聯招辦法」參與院校及/或SSSDP「資助計劃」院校將於補選中再次考慮是否給予申請人已選報而又符合入學條件的課程取錄資格。

請參閱公佈取錄結果及接納取錄資格安排一覽表https://www.jupas.edu.hk/tc/page/detail/512/

第一輪補選結果
https://www.jupas.edu.hk/tc/results-of-application/clearing-round-offer/
補選結果將於2022年8月29日(上午9時)*起公佈。未獲得正式遴選取錄資格的申請人,可登入其「大學聯招辦法」帳戶查閱補選結果、註冊手續及有關資料。

第二輪補選結果
https://www.jupas.edu.hk/tc/results-of-application/subsequent-round-offer/
第二輪補選結果將於2022年9月1日(上午9時)*起公佈。未獲得任何正式遴選及補選取錄資格的申請人,可登入其「大學聯招辦法」帳戶查閱第二輪補選結果、註冊手續及有關資料。

公佈取錄結果及接納取錄資格安排一覽表
https://www.jupas.edu.hk/tc/page/detail/512/
註9        申請人於第二輪補選中或會獲得多於一項未有選報的課程的取錄資格,惟申請人只能接納其中一項取錄資格。

小時了了 發表於 22-7-2 22:51
JUPAS人數減千 共3.9萬 11年新低https://jupas.mingpao.com/jupas/jupas%e4%ba%ba%e6%95%b8%e6%b8%9b%e5%8 ...

其實應該會再少啲,有啲有申請 Jupas 但都未必會讀。

醒目開學勳章 王國長老

maggie789 發表於 22-7-2 22:38
請教各位,我有啲徬徨,因為仔冇填任何eapp ,萬一20號唔夠分!應該点做?20號就要去揾學校報讀副學士或高 ...

邊緣人的話,萬一,真係有需要,自資院校dse 放榜日之後果幾日通常有即場報名。
記得及早留意報名日期及安排,scan定/影印定文件隨時準備報名。面試成功後有2、3日時間交留位費,所以可以放心報多幾間再決定(報名費就要每間俾)

Jupas可同時繼續進行

俾咗留位費後(一般$5000),你可繼續等Jupas結果。一般規定(詳情睇下面link)如Jupas獲派教資會學位或SSSDP學位(留意MU未必係),就可向自資院校申請取回留位費

https://www.cspe.edu.hk/resources/pdf/tc/2022%20Application%20and%20Admission%20Info%20(Chi)%20(For%20JUPAS%20Applicants).pdf

醒目開學勳章 王國長老

小時了了 發表於 22-7-2 23:06
第一輪補選結果
https://www.jupas.edu.hk/tc/results-of-application/clearing-round-offer/
補選結果將於 ...

謝謝,流程我都了解,只係無想過「唔填晒」呢招

Charlotte_mom 發表於 22-7-2 23:34

邊緣人的話,萬一,真係有需要,自資院校dse 放榜日之 ...

唔該晒

Charlotte_mom 發表於 22-7-2 23:42
謝謝,流程我都了解,只係無想過「唔填晒」呢招

呢招得。

話說,JUPAS並非升中大抽獎,不會“點都要畀個offer你”。2020年,我兩個朋友的孩子,分別都中文2左。但他們唔想填HDip或ASSo (放心,今年JUPAS已沒有high dip/asso),結果main round無offer.

其後,本來都想去英國讀大學,點知臨走前,Clearing round 一個UST收讀Accounting ,一個UST收讀Engineering。第3位朋友的孩子分數更好,都係中文2左,卻只敢放high dip/asso,因求仁得仁,結果還是要無奈出國。

備註,所有孩子們的英文起碼5。

其實唔係好明分 band A B C 意義何在?

有d 阿茂整餅feel!
典解唔可以好似升中咁順排20個志願咪最簡單啦⋯⋯
硬加關卡只會令學生錯配的機會增加囉!

小鹿揀學校 發表於 22-7-3 09:27
其實唔係好明分 band A B C 意義何在?

有d 阿茂整餅feel!
舉個例,一位正常正路的學生用人之常情的方法根據自己喜愛程度去順排20個志願,
結果成績只夠入 B1,但因制度關卡問題,例如 Band B 冇分加,結果入唔到B1,
咁佢唯有佛系一年,等下屆用番舊成績但今次把本來放 B1 的科放去 A1,咁就入咗嘞!

但呢位同學就呆等一年,浪費一年靑春!
咁又有乜謂呢?

小鹿揀學校 發表於 22-7-3 09:45
舉個例,一位正常正路的學生用人之常情的方法根據自己喜愛程度去順排20個志願,
結果成績只夠入 B1,但因制 ...

有D唔明,如果成績只可入B1, 咁放榜後點解唔放直接A1呢?要博A1,A2,A3 ?而且用晒頭3個選擇來博?
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 22-7-3 09:55
有D唔明,如果成績只可入B1, 咁放榜後點解唔放直接A1呢?要博A1,A2,A3 ?而且用晒頭3個選擇來博? :ques ...
放榜只知自己成績,但仍然唔知 A123 個 cutoff 分⋯
舉例 A1 A2 A3 B1 個實際 LQ分係 28 28 28 27 (但放榜嗰刻個考生係唔知㗎,都係估估吓),如果個學生手執27分,比著係我都會照博 A123囉!

小鹿揀學校 發表於 22-7-3 10:05
放榜只知自己成績,但仍然唔知 A123 個 cutoff 分⋯
舉例 A1 A2 A3 B1 個實際 LQ分係 28 28 28 27 (但放榜 ...

咁博我唔會囉   ,通常放A3係放最有把握入到嘅科。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 22-7-3 10:14
咁博我唔會囉   ,通常放A3係放最有把握入到嘅科。
明明夠分讀心儀的科,但因制度關卡唔敢博而讀唔到,真係好無謂囉!

醒目開學勳章 王國長老

小鹿揀學校 發表於 22-7-3 10:24
明明夠分讀心儀的科,但因制度關卡唔敢博而讀唔到,真係好無謂囉! ...

除非佢搏足20選項,假設係理性地由高分排到低分,佢band D E嘅科目要求應遠低於27,會派到呀