用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請教關於Jupas
go

請教關於Jupas   [複製鏈接]

我係未試過接觸Jupas,我女升中五,依家要學下。我想問,大學用咩方法收生?即係假設有1個學生25分,將這個課程排第1志願,另1個學生27分,但將同一個個課程排第2志願,咁大學會收25分果個學生,或是收27分果個?
   27    0    0    0

妹妹頭 發表於 22-7-2 08:53
我係未試過接觸Jupas,我女升中五,依家要學下。我想問,大學用咩方法收生?即係假設有1個學生25分,將這個 ...

會處理第一志願先,然後第二,第三.....按你例子,如果那27分的第一志願沒收,的確會收先過那25分的而入了第二志願。

所以大學經常強調要將科目放A1(第一志願)即是你一夠分入,即要了你

2jkidsfather 發表於 22-7-2 10:48
會處理第一志願先,然後第二,第三.....按你例子,如果那27分的第一志願沒收,的確會收先過那25分的而入了 ...
但當我放A1而夠分,但夠分而同時放A1既學生多過學位數量,到時係咪至鬥高分去取錄?

妹妹頭 發表於 22-7-2 08:53
我係未試過接觸Jupas,我女升中五,依家要學下。我想問,大學用咩方法收生?即係假設有1個學生25分,將這個 ...

https://youtu.be/JGHmKEmL804

希望幫到你
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 22-7-2 11:41
https://youtu.be/JGHmKEmL804

希望幫到你
唔該晒

學系為每一個課程提交“評核結果名單”(即:收生排序)給 JUPAS,
收生排序按分數來排,經權重、面試表現、Band A 加分 等等的調整,
假設分數以外的一切相同或沒影響,      
27分的申請人 會是 排在 25的 前面很多很多。           

學系只知道是被放在 Band A,Band B, Band C 等,
並不知道 具體的 A1,A2 或 A3 位置,
所以 Band A 加分 適用於所有 Band A 申請人。

如果學系對於 Band A 沒有偏好,即:沒有 Band A 加分,
27分 的 E20 申請人 甚至會是排在 25分 的 A1 申請人的前面(還是前面很多很多),
結果,27分 的 E20 申請人先被錄取。

Sabina-Sabina 發表於 22-7-2 13:15
學系為每一個課程提交“評核結果名單”(即:收生排序)給 JUPAS,
收生排序按分數來排,經權重、面試表現 ...
即係,我放最有把握既3科晌BandA,就唔駛計次序,只係夠高分就可以。咁,我只知每科上屆收生分數,但係唔會知今年收生分數,會唔會冒險?

妹妹頭 發表於 22-7-2 11:46
唔該晒

以下條片就係樓上條片中所講 JUPAS 官方及太正經嗰條片

JUPAS 遴選程序https://www.jupas.edu.hk/tc/page/detail/648/

妹妹頭 發表於 22-7-2 13:20
即係,我放最有把握既3科晌BandA,就唔駛計次序,只係夠高分就可以。咁,我只知每科上屆收生分數,但係唔會 ...

我睇 JUPAS 官方條片,我 get 到2點:
1)大學會將所有申請人評 Rating 分數 並出Merit Order List(即係樓上有提 “學系為每一個課程提交“評核結果名單”(即:收生排序),將此資料交 JUPAS "電腦”
2)JUPAS "電腦”會睇申請者排大學課程1-20先後次序

申請者JUPAS 內課程定嘅先後次序會影響被錄取機會,因為Band A 都分A1、2、3; Band B 分B 4、5、6次序,如此類推去到 Band E。

JUPAS "電腦”1)根據大學 Merit  Order List , 2)會睇到申請者實際1-20次序及3)課程學额去分配學位。

但大學只會睇到申請者 Band A 至E 該组別中按課程编號 “順序”排列的次序

課程選擇實際排列次序
https://www.jupas.edu.hk/tc/application-procedures-information/selection-amendment-of-programme-choices/actual-pirority-of-programme-choices/

9所「大學聯招辦法」參與院校及SSSDP「資助計劃」院校對申請人所選報的課程選擇只有概括性的了解,而非其課程選擇的實際排列次序。申請人所選報的課程將被歸入五個組別,再提供予9所「大學聯招辦法」參與院校及SSSDP「資助計劃」院校:

組別

課程選擇優先次序

A

1 - 3

B

4 - 6

C

7 - 10

D

11 - 15

E

16 - 20

例如申請人於組別A的課程選擇如下:

次序

課程編號

JS6004

JS1001

JS4018

9所「大學聯招辦法」參與院校及SSSDP「資助計劃」院校只會得知申請人於該組別中按課程編號順序排列的次序(如下),而非其實際排列次序:

組別

課程編
(按課程編號順序排列)

A

JS1001

A

JS4018

A

JS6004

PS: 我只係睇JUPAS 條片及網上資料閱讀理解,如我理解有錯,懇請指正

即係,我放最有把握既3科晌BandA,就唔駛計次序,只係夠高分就可以。咁,我只知每科上屆收生分數,但係唔會 ...
DSE 放榜後會有一次機會改Jupas選擇,到時睇分揀科,有需要便重排次序

妹妹頭 發表於 22-7-2 11:25
但當我放A1而夠分,但夠分而同時放A1既學生多過學位數量,到時係咪至鬥高分去取錄? ...
作為考生,不用擔心這事令自己有無謂煩惱。
Jupas 可以上訴的。

作為過來人(有跟小女2020JUPAS申請)有幾點要注意:
1. 首輪:可以放一些心儀的科目在A category(不用太緊張成績)因為有些科目在放榜前有面試的要求要放cat A
2. 放榜後:可以改科目,要參考成績及面試的感覺,小心放A1-3.  
A1,可以放進取的科目(例如只達到過去三年該科的lower quartile甚至例如HKU的expected score)
A2: 你比較想入而有能力入到的(例如達lower or medium quartile)
A3:insurance choice: 最後防線,應該以upper quartile為目標。

因為,落B以下很可能失去三大的取錄呢!

醒目開學勳章 王國長老

港大嘅片

https://youtu.be/-makr3bqF64
從39秒開始看。呢個係大學睇到嘅介面。排序係跟課程編號,大學係*唔知*學生擺12定3,只知band A (band B-E亦一樣)

2:30就講兩位同學排位影響取錄
大學代表exact wording(費事又俾人捉我字蚤) :「3個band A嘅機會呢….足夠分數底下,其實已經會被錄取,而聯招嘅辦事處呢,俾佢最後一個offer,其實只係一個大學錄取咗,而又排名最高嘅選擇」

請問 JUPAS 是否只會派一個 科目 (degree 課程)比你?

如果到時派到個不滿意的, 可以點做?

謝謝!

Charlotte_mom 發表於 22-7-2 16:40
港大嘅片

https://youtu.be/-makr3bqF64

其實有冇人試過A123位置在夠分的情況下冇大學收?夠分嘅意思係緊緊夠分!達至上年收生分數!

醒目開學勳章 王國長老

aeiou_drm 發表於 22-7-2 17:06
請問 JUPAS 是否只會派一個 科目 (degree 課程)比你?

是,只會派一個offer
簡單直接答你:無仇報,take it or leave it

Charlotte_mom 發表於 22-7-2 17:26
是,只會派一個offer
簡單直接答你:無仇報,take it or leave it

謝謝回覆

醒目開學勳章 王國長老

maggie789 發表於 22-7-2 17:09
其實有冇人試過A123位置在夠分的情況下冇大學收?夠分嘅意思係緊緊夠分!達至上年收生分數!
...

重要概念:上年變生分數只係參考,無包生仔
今年對手咩分數至係重點

即上年UQ25, median 24, LQ23,唔代表今年25入硬24穩陣。萬一今年傻咗,一大堆30/28分嘅人去爭,就唔輪到25/24了

大學都好醒,不嬲話dse分數不是唯一指標。是的,學生其他achievements ,面試等都有影響,尤其服務人群嘅科目(當然,夠分唔入又無衰面試的,其實只係鳳毛麟角,學生可以向Jupas office上訴,但大學失驚無神唔收一個學生一定有原因,除非電腦出問題否則我認為上訴好難成功)

maggie789 發表於 22-7-2 17:09
...

這是很難知道的,因為分數以外可能又會看看課外活動或者有面試的會看面試表現,我想就算比你這樣驚險地入到,入到去也要加多陪努力可能以好成績畢業,都會辛苦的。

我建議都係冇好去到咁盡!

而家大學畢業生供應多,除了一些醫療學科,真係要有好成績又或者要讀完碩士才能有份大公司的所謂「好工」。

aeiou_drm 發表於 22-7-2 17:06

JUPAS 只會派1個科目

Non JUPAS 會派好多科目

以下係前輩過來人JUPAS 經驗之談

大學選科: https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3677223&fromuid=1539350
#8 樹熊MA
到宜家為止,我總結出你唔想讀嘅科唔好擺入去,唔系一定要填滿20個選項的。將最心儀的擺A組和B組已經好好。特別是出成績之後,根據考評局的整體成績分析重點的建議,看自己分數在哪個範圍,幾乎只填A/B,已夠,保險可以填埋C組,不過如果填了C組,而又在C組取錄了,即是等於已經有JUPAS取錄結果。如果不是想讀的,就毫無意義了。反而冇填,等於失落了A/B選項,但由於你沒有得到取錄,就可能有機會在補錄或第二輪補錄時入到A/B組。   不過這樣可能補錄也失落的風險也比較大,所以最好有一個想讀的自資在後備。預左A/B唔得就去讀自資。

‹ 上一主題|下一主題