用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請教關於Jupas
樓主: 妹妹頭
go

請教關於Jupas   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

ElaiUKStudy 發表於 22-7-3 22:39
A3 用medium quartile比較穩

我怕c, a3會睇UQ,畢竟已搏A12,A3我見好就收
(更新打錯字)

Charlotte_mom 發表於 22-7-3 23:43
我怕c, a3會睇LQ,畢竟已搏A12,A3我見好就收
唔明, 乜唔係DSE成績meet到MQ安全過LQ 咩?

醒目開學勳章

pccw2017 發表於 22-7-3 23:50
當然啦,但 UST 有 d 科 MQ 同 LQ 可以只差 0.5 分
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

回覆 pccw2017 的帖子

Thanks

醒目開學勳章 王國長老

pccw2017 發表於 22-7-3 23:50

哎呀我發雞盲,A3睇UQ至啱

Charlotte_mom 發表於 22-7-4 09:31
哎呀我發雞盲,A3睇UQ至啱
真係睇死我

pccw2017 發表於 22-7-3 21:28
請問放榜後增加5科時, 可否加一些需要放榜前面試的課程 ? 如果放榜後發現成績比predicted grade好, 達到某 ...
達到某課程的Median Quartile/Upper Quartile,
咁係咪就算過咗/miss咗個Interview, 放返個課程入Band A1 都會入到個course ?
我仔仔就係這個情況,
佢個DSE成績大大越出預期,所以放榜後更改頭5個志願。

更改JUPAS後,便收到學系電話/電郵通知面試。

最後成功入讀A1/ A2 (忘記了?)

pccw2017    發表於 22-7-4 16:35

焯媽媽 發表於 22-7-4 15:58
我仔仔就係這個情況,

入讀甚麼科目?

Chiusiuwa 發表於 22-7-4 16:09
入讀甚麼科目?
你意思是想問我仔最後入讀什麼科目。
如是的話,可參考以下連結:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3864590&extra=page%3D2

我仔仔就係這個情況,

請問Jupas網入面舊年個 admission grade的LQ/MQ/UQ個分係有無加分架? 加分的意思係只果3間U (HKU, CU, PolyU) 計DSE分時 5 加 0.5 = 5.5分, 5*加2 = 7分, 5** = 8.5分. 舊年呢3間有無實行加分制?

pccw2017 發表於 22-7-4 16:51
請問Jupas網入面舊年個 admission grade的LQ/MQ/UQ個分係有無加分架? 加分的意思係只果3間U (HKU, CU, Pol ...

你講既加分,分2部份:

1.有星加分
2. 某特定科目加比重

1. 有星加分那部份,早在大約2020年時3間U都實行了,亦早幾年已反映在admission score files那裡。(反而注意,今年UST都實行有星加分,咁admission score有無計埋我無去test過, 但你無問UST,也省去吧)

回覆樓主:

2. 某特定科目加比重

HKU - admission score 根據2021年9月發出的admission score formula計的。可是2022年6月更新了這些formula,所以做比較請小心。

CUHK - 不太清晰。有D好似有加比重,有D好似無。

PolyU - 無加比重。

nicolemummy 發表於 22-7-4 17:18
你講既加分,分2部份:

1.有星加分
UST收生分數太高, 得一兩個course可以報, 所以已經放棄

nicolemummy 發表於 22-7-4 17:21
2. 某特定科目加比重

HKU - admission score 根據2021年9月發出的admission score formula計的。可是2022 ...
HKU admission score formula 係邊度可以睇到?

Admission Score 計個個:HKU JUPAS Admissions 2021 Expected Score_0.pdf

最新公佈個個:
HKU Expected Scores 2022.pdf

我仔仔就係這個情況,

小女有參加放榜前及放榜後的面試,她說覺得放榜後的面試比較輕鬆,個教授sell佢的時間多過佢present.

所以,直覺都係看分數。

nicolemummy 發表於 22-7-4 17:51

Admission Score 計個個:HKU JUPAS Admissions 2021 Expected Score_0.pdf
另外想問下所謂Best 5係唔係5個subjects入面一定要有中英數+另外2科 ?

pccw2017 發表於 22-7-4 23:15
另外想問下所謂Best 5係唔係5個subjects入面一定要有中英數+另外2科 ?
尼個叫3+Best 2,
甘清楚未?

pccw2017 發表於 22-7-4 16:51
請問Jupas網入面舊年個 admission grade的LQ/MQ/UQ個分係有無加分架? 加分的意思係只果3間U (HKU, CU, Pol ...

CU admission score未加乘的

ElaiUKStudy 發表於 22-7-4 20:09
小女有參加放榜前及放榜後的面試,她說覺得放榜後的面試比較輕鬆,個教授sell佢的時間多過佢present.

所 ...
我仔剛好相反,
佢放榜前有面試,主要係教授講多D。

放榜後更改JUPAS的選項,同一間大學,同一個學院,再次面試,

放榜後的面試難度很高,因為畢竟是熱門科目,所以我和老公都不敢怠慢。

立即和仔仔操面試。

據我了解,仔仔那科除了成績外,面試表現亦被考慮的。

‹ 上一主題|下一主題