用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請教關於Jupas
樓主: 妹妹頭
go

請教關於Jupas  

醒目開學勳章 王國長老

nicolemummy 發表於 22-7-3 03:53
呢招得。

話說,JUPAS並非升中大抽獎,不會“點都要畀個offer你”。2020年,我兩個朋友的孩子,分別都中 ...

仲有一千零一科教大幼教HD,因係UGC資助的所以Jupas仲有得揀

Charlotte_mom 發表於 22-7-3 11:02
除非佢搏足20選項,假設係理性地由高分排到低分,佢band D E嘅科目要求應遠低於27,會派到呀
...
唉! B1 嗰科同 D1 嗰科可能係 搵食科 同 乞食科 的分別喔!
呢個決擇,可能會影響一生的 career 喔!
所以我會博盡無悔,最多佛系一年,入番 B1 囉⋯⋯

小鹿揀學校 發表於 22-7-3 11:12
唉! B1 嗰科同 D1 嗰科可能係 搵食科 同 乞食科 的分別喔!
呢個決擇,可能會影響一生的 career 喔 ...

非常對

醒目開學勳章 王國長老

小鹿揀學校 發表於 22-7-3 11:12
呢個決擇,可能會影響一生的 career 喔 ...

又係你自己講浪費一年靑春!咁又有乜謂
而家又話博盡無悔,最多佛系一年

搏唔搏係個人選擇,明知上年分數只係參考,明知Jupas 制度係咁,無得怨。一早b1擺a3咪天下太平

Charlotte_mom 發表於 22-7-3 11:56
又係你自己講浪費一年靑春!咁又有乜謂
而家又話博盡無悔,最多佛系一年
兩件事嚟㗎噃,唔好偷換概念!
事件一:我
我會博盡無悔,不惜佛系一年,都要讀到喜愛科目!

事件二:Band ABC 制度
Band ABC 制度阿茂整餅,攪到學生錯配,甚至好不必要去浪費學生一年青春,真係好無謂!

回覆 小鹿揀學校 的帖子

簡單講,以成績派而不以志願派最符合考試精神即僅僅鬥高分.

過去,未有電腦派位而人手派位可以理解以志願派.如今一個程式而已,極容易做到以成績派而拓寬志願數目.比如:單純以成績派頭10個或20志願程式可以輕鬆做到.即拓寬目前的三個BAND A志願為10個或20個,BCD類推,可大幅減少錯配問題.

小鹿揀學校 發表於 22-7-3 09:45
舉個例,一位正常正路的學生用人之常情的方法根據自己喜愛程度去順排20個志願,
結果成績只夠入 B1,但因制 ...

正路這人應該year 1重考DSE
再申請番A1A2A3

我睇電視丶報紙等訪問,都見有人咁做

舊年viutv 經緯線訪問到有個人直情轉過兩次U
我是護書簿

losoco 發表於 22-7-3 15:22
再申請番A1A2A3
重考要打折,真係有信心科科考高一個 grade?
否則可能得不償失,連本來 B1 都入唔到!

小鹿揀學校 發表於 22-7-3 09:45
舉個例,一位正常正路的學生用人之常情的方法根據自己喜愛程度去順排20個志願,
結果成績只夠入 B1,但因制 ...

咁即係講只能放夠分嘅放回A區!肯定唔夠分就無謂博是嗎?

小鹿揀學校 發表於 22-7-3 15:49
...

重考点打折法呀?

醒目開學勳章 王國長老

losoco 發表於 22-7-3 15:22
再申請番A1A2A3

讀緊大學都可以用NJ轉U (我女就係),或自己學校申請轉系
覺得佛系等一年咪等,覺得照讀聯招派果科咪讀,想出國咪出國,想轉u咪轉u。一句講晒,條路自己揀,自己對自己負責。唔好一路自己要任性,一路去怨囉。制度人人平等、出路亦多,無話虧欠邊個的

小鹿揀學校 發表於 22-7-3 15:49
...

據我理解,重考有冇罰分,係個別學院學系學科的決定,並不是全部一律會叩
我是護書簿

losoco 發表於 22-7-3 19:23
據我理解,重考有冇罰分,係個別學院學系學科的決定,並不是全部一律會叩
...

我只有關注想入的學系,是要打9折的,所以重考是不可能的任務!

小鹿揀學校 發表於 22-7-3 20:16
我只有關注想入的學系,是要打9折的,所以重考是不可能的任務!

所以這是個別學院學系學科的問題
不是整個制度的事

如果覺得D1係乞食科而唔想讀
咁真係唔知點解當初會填落去

我覺得以前的制度最好
間間各報,一人拎住幾個offer慢慢諗
不過回不了過去

現在最穩陣都係報定外地的學府
多幾條路可以走下
不過錢當然會係一個問題
我是護書簿

losoco 發表於 22-7-3 20:28
所以這是個別學院學系學科的問題
不是整個制度的事
飄到去入 D1 是樓上網友的假設性結果,我係唔會填唔會讀的學系,所以 Band D 甚至 Band C 都應該唔會填,外面天大地大,何必困在香港?
至於 搵食科 乞食科 只是玩食字,學人攪吓笑咁,對 D1 絕無貶意,行行出狀元!

ElaiUKStudy 發表於 22-7-2 16:17
作為過來人(有跟小女2020JUPAS申請)有幾點要注意:
1. 首輪:可以放一些心儀的科目在A category(不用太 ...

請問放榜後增加5科時, 可否加一些需要放榜前面試的課程 ? 如果放榜後發現成績比predicted grade好, 達到某課程的Median Quartile/Upper Quartile, 咁係咪就算過咗/miss咗個Interview, 放返個課程入Band A1 都會入到個course ?
另外HKU個 Expected score究竟係乜黎架?

醒目開學勳章

pccw2017 發表於 22-7-3 21:28
請問放榜後增加5科時, 可否加一些需要放榜前面試的課程 ? 如果放榜後發現成績比predicted grade好, 達到某 ...
我都想知如果個分數 meet 到個 expected score 係咪都擺去 A1 搏,因為個 expected score 多數低過 LQ
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

pccw2017 發表於 22-7-3 21:28
請問放榜後增加5科時, 可否加一些需要放榜前面試的課程 ? 如果放榜後發現成績比predicted grade好, 達到某 ...

1. 除了醫科及Global business 我不太清楚外,一般學科都可以(註:HKU LLB 冇interview; Double degree Law 也可以後補interview, 牙醫當年是放榜後interview)
2. HKU expected score 係HKU 話你可以報這科的minimum score. 但唔一定收。

gracelam 發表於 22-7-3 10:14
咁博我唔會囉   ,通常放A3係放最有把握入到嘅科。
請問何謂 "最有把握入到嘅科" ? 是否DSE成績達到上年收生的 Lower Quartile 還是達到 Median Quartile ?

ElaiUKStudy 發表於 22-7-3 22:06
1. 除了醫科及Global business 我不太清楚外,一般學科都可以(註:HKU LLB 冇interview; Double degree La ...
好的. 明白.