用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 FIS Secondary
go

[中學] FIS Secondary

想請教大家覺得FIS 中學部(international stream)校風如何?已看過kingdom資料,好似評語都是一般。我小朋友喜歡法文,主動叫我報考,現在在waiting list, 想請教大家的意見,謝謝(emoji)(emoji)

回覆樓主:

你睇佢成績就知,如果校風差學生壞會有這樣的成績嗎

綠荳媽媽 發表於 22-6-30 23:05
你睇佢成績就知,如果校風差學生壞會有這樣的成績嗎

我諗國際學校係睇文化多過睇校風。

只可以話佢文化係比較自由、開放、不拘小節。所以辦事效率一般, d 野提完又提都係會出錯,但都覺得冇問題個種。

學生食煙、紋身、男女攬住錫,比老師見到及學校門口咁做都冇問題。

但學術係嚴謹嘅,
而且校舍設施非常好,
對美學/藝術嘅培養亦好(你會發現佢哋所有嘢都好着重設計同美感- 呢樣我喺其他國際學校見唔到),
小學生未去到反叛期一般都係純樸。

但去到青春期
你要接受到小朋友身邊所有人個norm 係以上咁樣就OK。

利申
有幫小朋友報FIS, 有去過school tour 及放學去觀察,認識FIS 家長

所謂校風好唔好,好睇家長把尺放係邊。好似樓上講到的吸煙和拍拖,香港有些家長覺得難以接受,但有法國朋友講係佢地祖家,學生在學校門口吸煙,係唔值得大驚小怪的。

Fis小學生係好純,但青春期就有d挑戰。佢地中學唔使着校服,從打扮你睇到多少。佢地而家已經放暑假,否則你放學時間去望吓,感受吓勝過網友千言萬語。

Jane1983 發表於 22-7-1 09:45
所謂校風好唔好,好睇家長把尺放係邊。好似樓上講到的吸煙和拍拖,香港有些家長覺得難以接受,但有法國朋友 ...

法國吸煙文化真係好盛行,話有40%的年青人17歲之前已吸煙,全歐洲最高,佢哋政府都不鼓勵。香港本地人受家庭影響,始終唔會咁多人吸煙。

https://www.cpr.org/2016/08/15/for-french-teens-smoking-still-has-more-allure-than-stigma/

964000 發表於 22-7-1 10:48

法國吸煙文化真係好盛行,話有40%的年青人17歲之前已吸煙,全 ...

文化差異係值得考慮,始終每個人想法唔同。

好似以前係EK,有人話國際學校d女仔校服裙短,好暴露。有家長答話佢地係裙褲skorts,設計本身就係方便活動,好似短褲,有幾離譜!?

Jane1983 發表於 22-7-1 12:24
文化差異係值得考慮,始終每個人想法唔同。

好似以前係EK,有人話國際學校d女仔校服裙短,好暴露。有家長 ...

文化差異呢樣野好難講,我反而覺得skort呢個概念好好,點解男仔就可以自由活動,女仔就一定要著裙咁麻煩又要驚走光?IS班女真係會break走去踢波的

回覆樓主:

啲媽媽成日話法國年青人食煙好普遍,但係講真我喺中學部我真係冇見過

另外你去FIS FB IG見到d學相,我自己覺得好正常。另我有yearbook, 都揾唔到有乜特別外型突出嘅學生

964000 發表於 22-7-1 13:31
文化差異呢樣野好難講,我反而覺得skort呢個概念好好,點解男仔就可以自由活動,女仔就一定要著裙咁麻煩又 ...

裙褲係好,遠比著裙加打底褲好

其實香港社會風氣都不斷變化,有時係bk看到網友的討論,對衣著打扮的尺度都好兩極。最緊要自己覺得ok。