用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B1C成績派到B1A學校的例子有嗎?
樓主: loving_mybaby
go

B1C成績派到B1A學校的例子有嗎?  

升一線小學世襲分加名幼加好運,升名幼要識投胎做大B 加家長有時間。
去到升中再分一二三線,由始至終都係驚執輸心態,入到一線小學坐井觀天六年,當其他普通小學學生老師冇努力過。

loving_mybaby 發表於 22-6-29 11:14
B1C成績派到B1A學校的例子有嗎?因為想選一間近屋企的學校,謝謝!
先唔講入左去讀成點或是否追不出,如你"肯定''係B1的話,B1A同B1C抽入同一間學校嘅機會係....均等!

2jkidsfather    發表於 22-11-19 22:00

loving_mybaby 發表於 22-6-29 11:14
B1C成績派到B1A學校的例子有嗎?因為想選一間近屋企的學校,謝謝!

選一間是小朋友喜歡的!!!!  A定C, 何必小計                                                                                                  中學先開始發力大有人在
只要是喜歡的就有主動力去讀

什麼名津及村校不是重點, 讀的是人, 不是校 !

1C又不是好差, 那知他入到去, 開始發力
每人起點唔同, 心才是讀好書的源頭

subb 發表於 22-6-29 16:36
選一間是小朋友喜歡的!!!!  A定C, 何必小計                                                            ...
講中要害,小朋友喜歡係優先考慮.話之你ABCDEFG.讀得到書邊一間都可以有成果,家長覺得小朋友能力係夠,唔係靠死谷出來,便問佢有邊一間學校鐘意帶佢去睇下,最終選力有所及既兩間,便於自行選校去爭取.咁就免卻大抽獎煩惱.到中學生階段,近又好遠又好都冇所謂(當然都係近有近的好),

肯定係B1生就會有機會抽入,唔會分B1ABC。

我女當年best friend一線小學 B1尾生(小學都有補開習),抽入B1A-B中學,追到氣咳(勁補習)先唔洗留班,佢同我女講中一至中六都係讀垃圾班(佢自己形容㗎,即成績最差嗰班)

如有幸抽入,要有心理準備努力努力再努力
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 22-6-29 17:14
肯定係B1生就會有機會抽入,唔會分B1ABC。

我女當年best friend一線小學 B1尾生(小學都有補開習),抽入B1 ...

大把人唔理A/B/C, 入咗1A先算。大抽獎嘅心態一定係㨂最好/出名嗰間先。

身邊有例子
1C升1A/B
全級有120名
上學期考試考100名;
下學期統測11x名
冇曬學習動力,可能以前小學四科用少少記性 天資就攪得掂….佢媽想佢留班

另一個朋友約1B1C, 入左1A, 全級165,上學期考120名,中英數較好,中上,但中西史地理科學全科唔合格,好彩個細路有鬥心又少少勤力,下學期見住佢閒科開始合格,但中西史依然未攪得掂,要下個月出成績先八到會唔會可以全科合格

charlottechy 發表於 22-6-29 11:53
我喺港島,未必答到你。

但策略應該一樣,band 1就係band 1,1A學校一定多人搶,睇隨機number同彩數。

1C,自行考到1AB??  請問係邊方面取勝考入...?

2009kid 發表於 22-6-29 22:12
身邊有例子
1C升1A/B
全級有120名
我都有親人例子, 中1 上學期考 12X/160人, 下學期上去70/160人...適應快,追得上例子多的是...

回覆 bananaGi 的帖子

相信係英文同多元化嘅課外活動, 加埋interview同portfolio突顯到優點

charlottechy 發表於 22-6-30 09:55

相信係英文同多元化嘅課外活動, 加埋interview同portfolio突顯到優點 ...

咁請問, 原本是讀一般津小? 名小?

一線津小, 級50

2009kid 發表於 22-6-29 22:12
身邊有例子
1C升1A/B
全級有120名

估計英文程度差少少 要惡補一下 否則往後對選科不利

charlottechy 發表於 22-6-30 10:04

一線津小, 級50

去到1A/B 應該可以保持到中位成績

有朋友小孩英文好少少,就算1BC入到1A都中間位。
朋友分享話:好老實,間學校ABC咩級數都有,可能AB比較多,但唔好睇少d C以為一定包尾,有d會發力跑上嚟㗎,中學好似重新洗牌咁,好多嘢要記(中西史)好多嘢要練同活用(科學、地理),數學又要勤力做下數…其實勤勤力力係一定唔包尾,包尾個d係唔讀㗎

如果真係冇分別,啲壯元就唔會只有响晒B1a

band 1 一齊抽奬, 點都有人 1C 入 1A  

有朋友在一線校, 佢聲稱自己1C同人哋1A其實只爭幾分平均分 (我不知真假) , 佢覺得大家根本實力差唔多, 照選1A, 入到再 fight 過

我就覺得最重要都係瞭解自己小朋友的真正實力, 如果個1A 係千辛萬苦谷出來, 我寧願選1B 校, 如果小朋友輕輕鬆鬆都考到 1C , 咁試1A 又何妨?

回覆樓主:

大抽獎冇分ABC,係band1就可以抽先,運氣行先。

英文強就唔洗擔心,英文教授科目多甘多,升中後大洗牌。另外最緊要小朋友學習態度。

思考下1A學校點樣做到1A?其實係由中一開始已經全方位全人類追求學術成績excellence 才會做到。
咁要考慮適唔適合自己。學校一定唔會放棄你,唔得都會扯到你得為止,因為佢都唔可以送走好多人。1C入,預咗中一至中三辛苦到嘔,唔會有例外,自己諗。比佢谷咗3年,如果仲係谷底的話,應該都係會勸走。