用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問有冇最近飛去澳洲的同學家長
樓主: baby2020
go

[澳紐] 請問有冇最近飛去澳洲的同學家長

同佢講帶係完全無問題,只要申報俾海關,就算唔帶得海關最多揼咗你啲藥,唔會有問題。

但如果萬一中咗,無藥喺身就會好麻煩。
我細佬喺Brisbane 呢度係做牙醫,佢都同我地一齊中埋,佢都係輕症但周身骨痛兼好塞,之前自己開西藥俾自己食但都係去唔到廁所,見我地食中藥佢又食,之後痾咗一大攤舒服曬,話啲大便成陣中藥味。
呢邊中咗新冠唔會有GP 肯睇,診所門口大大個warning 嚴禁進入,只係叫你自己家居隔離7日;除非緊急打[000]求救,如果唔係未人會理你,所以自救非常緊要。

唔知你阿囡澳洲有無親戚朋友支援?是否第一次來,有人同行嗎?

醒目開學勳章

Activehealth 發表於 22-7-1 13:09
同佢講帶係完全無問題,只要申報俾海關,就算唔帶得海關最多揼咗你啲藥,唔會有問題。

但如果萬一中咗,無 ...

無啊,寄宿學校,如果真係有事只係搵朋友嘅朋友幫手

sharon26788 發表於 22-6-29 12:59
我聽agent講要啊
我搭單問下,係咪飛之前72小時前仲要填寫一份DPD (Australia Digital Passenger Declarati ...

剛剛上網再睇,update咗6/7或之後到澳洲的都不用填DPD

醒目開學勳章

baby2020 發表於 22-7-4 11:12
剛剛上網再睇,update咗6/7或之後到澳洲的都不用填DPD

多謝你報料

Activehealth 發表於 22-7-1 11:21
自己申報表上剔有食物 藥物,唔駛寫名,要行紅色通道,自己開喼俾曬佢check完無問題好快走得。海關自己睇包 ...

想問一下,我女澳洲讀緊書,佢今年年頭過去,都中左一次,佢有打針嘅。我平時寄野比佢用 FedEx, 知藥物唔寄得,請問喺香港點樣寄啲連花藥比佢?
謝謝

真係有啲難度。

我試過寄一圓罐中藥顆粒沖劑(好似咖啡粉)500ml過澳洲,拆曬包裝紙,寄香港郵政快遞,custom form 寫Chinese tea,三個月前寄郵費$200 ,要2-3星期時間但收到無問題。

唔知你阿囡邊個埠,澳洲Melbourne/Sydney 唐人街或suburbs, Brisbane Sunnybank 啲Asian Grocery Stores, 有時都有啲中成藥如連花清瘟賣,但要撞手神。

醒目開學勳章

migohappy 發表於 22-7-5 06:23
想問一下,我女澳洲讀緊書,佢今年年頭過去,都中左一次,佢有打針嘅。我平時寄野比佢用 FedEx, 知藥物唔 ...

我見「小紅書」有私寄

Activehealth 發表於 22-7-5 09:57
真係有啲難度。

我試過寄一圓罐中藥顆粒沖劑(好似咖啡粉)500ml過澳洲,拆曬包裝紙,寄香港郵政快遞,cus ...

謝謝回覆,你要寄咁耐先到。我女喺 Adelaide, 佢上次都係食panadol 感冒藥,但我想佢食啲中藥,所以先諗住買來寄比佢,因為佢仲有其他野想我一齊寄比佢。不過都知有難度,一係叫佢自己去 China town 睇睇。

sharon26788 發表於 22-7-5 11:17
我見「小紅書」有私寄

竟然?不過唔知點樣做,我去望望先,謝謝