用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問有冇最近飛去澳洲的同學家長
go

[澳紐] 請問有冇最近飛去澳洲的同學家長

係新加坡轉機,入境brisbane, 仲需唔需要攞檢測證明呀, 謝謝。

醒目開學勳章

我聽agent講要啊
我搭單問下,係咪飛之前72小時前仲要填寫一份DPD (Australia Digital Passenger Declaration)?

sharon26788 發表於 22-6-29 12:59
我聽agent講要啊
我搭單問下,係咪飛之前72小時前仲要填寫一份DPD (Australia Digital Passenger Declarati ...

Dpd 要填呀,但上機前真的要檢測嗎?網上又話唔需要 有冇最近過去的update下

醒目開學勳章

baby2020 發表於 22-6-29 14:20
Dpd 要填呀,但上機前真的要檢測嗎?網上又話唔需要  有冇最近過去的update下
...

唔該晒
我個機票agent同升學agent都話要去檢測

sharon26788 發表於 22-6-29 14:38
唔該晒
我個機票agent同升學agent都話要去檢測

有朋友從香港直飛澳洲,不用PCR

澳洲入境要求:

https://www.health.gov.au/health-alerts/covid-19/international-travel/inbound#digital-passenger-declaration

我5月去Sydney同樣在新加坡轉機,已不用pre-departure檢測。只要做arrival RAT, 自己在家做便可。

With effect from April 26, SG doesn’t require Pre departure PCR test.

With effect from April 17, AU doesn’t require Pre departure PCR test.

ElaiUKStudy 發表於 22-6-29 16:55
有朋友從香港直飛澳洲,不用PCR

澳洲入境要求:

謝謝

沙律 發表於 22-6-29 19:24
我5月去Sydney同樣在新加坡轉機,已不用pre-departure檢測。只要做arrival RAT, 自己在家做便可。

With ef ...

謝謝   

baby2020 發表於 22-6-29 10:45
係新加坡轉機,入境brisbane, 仲需唔需要攞檢測證明呀, 謝謝。

報到,我三星期前香港經星加坡飛Brisbane, 依家仲喺Brisbane。

上機唔駛攞檢測/PCR/RAT, 只要落機24小時內自己做RAT(陰性唔駛報),未做RAT 前要直接私家車/的士到落腳點(不可搭火車/巴士等),我自己租車自己揸去Airbnb, 唔想未做RAT 叫家人接。但上機前要填DPD, 要有DPD正可香港checkin. 最好早三個鐘去機場,checkin條龍好長。

我自己打咗四針疫苗,阿仔三針,一路出外有戴口罩好小心。但有出外用餐。但嚟到Brisbane 一個禮拜內相繼中新冠(落機24小時RAT 陰,但三日後喉干RAT 陽),好彩兩個都係輕症(自己食帶來中藥),自我Airbnb隔離, 一星期內轉陰,好彩呢度有家人支援,同可以用app叫外賣。

我自己就快返香港,睇咗GP攞Recovery letter,上機前24小時RAT(中招後14-90日內返港), 希望一切順利返港。

仲有嚟緊呢幾日Brisbane 陰天落雨,一早一晚唔夠10度幾凍,記得要帶倏羽裓或厚褸,千祈唔好冷親。仲有Brisbane 機埸已經改咗唔駛戴口罩(星加坡轉機啲人好多無戴,或露出個鼻,戴咗等於無戴),呢邊話搭公共交通工具要戴口罩但都無乜人戴(我自己揸車出入多),自己執生一切平安順利!

From qld.gov.au website:

https://www.qld.gov.au/health/co ... sland-from-overseas

From 1am 30 June, international arrivals are no longer required to take a COVID-19 test on arrival into Queensland or quarantine on arrival.

stinkyrabbit111 發表於 22-6-30 05:30
From qld.gov.au website:

https://www.qld.gov.au/health/conditions/health-alerts/coronavirus-covid-1 ...

Thanks

Activehealth 發表於 22-6-30 03:49
報到,我三星期前香港經星加坡飛Brisbane, 依家仲喺Brisbane。

上機唔駛攞檢測/PCR/RAT, 只要落機24小時 ...

資料詳盡,謝謝

咁易中既,好彩都係輕症,會唔會係機上染到,始終飛機上人多又10幾個鐘,Take care  

醒目開學勳章

Activehealth 發表於 22-6-30 03:49

上機唔駛攞檢測/PCR/RAT, 只要落機24小時 ...

好詳盡
請問你帶咗乜嘢中藥?我想俾女帶2盒連花,但見係禁藥

baby2020 發表於 22-6-30 08:30
資料詳盡,謝謝  

咁易中既,好彩都係輕症,會唔會係機上染到,始終飛機上人多又10幾個鐘,Take ca ...

謝謝關心!

有可能,但真係唔知。已經戴曬口罩勤洗手做足,奈何!

早知唔咁緊張,未中之前發惡夢都係中新冠,反而中咗就有覺好瞓!

sharon26788 發表於 22-6-30 10:13
好詳盡
請問你帶咗乜嘢中藥?我想俾女帶2盒連花,但見係禁藥

過澳洲Brisbane 海關我有申報連花清瘟,帶咗六盒,仲有中醫師開啲益肺茶顆粒,小包裝有好多包,關員睇咗話OK。

醒目開學勳章

Activehealth 發表於 22-7-1 11:04
過澳洲Brisbane 海關我有申報連花清瘟,帶咗六盒,仲有中醫師開啲益肺茶顆粒,小包裝有好多包,關員睇咗話 ...

多謝你回覆請問你係申報藥品亦或清楚填寫連花?

回覆樓主:

自己申報表上剔有食物 藥物,唔駛寫名,要行紅色通道,自己開喼俾曬佢check完無問題好快走得。海關自己睇包裝對成份。

見到好多人冇申報想行綠色通道直出,但俾海關截住抽查,全部野俾佢倒曬出嚟,果條隊直頭郁都唔郁。

Activehealth 發表於 22-7-1 11:21
自己申報表上剔有食物 藥物,唔駛寫名,要行紅色通道,自己開喼俾曬佢check完無問題好快走得。海關自己睇包 ...

baby2020 發表於 22-7-1 11:30

寄倉同手提無分別,過海關前已經攞咗行李,全部都要申報。

醒目開學勳章

Activehealth 發表於 22-7-1 11:21
自己申報表上剔有食物 藥物,唔駛寫名,要行紅色通道,自己開喼俾曬佢check完無問題好快走得。海關自己睇包 ...

我都同女講一定要走「申報通道」,會帶藥物,平安藥,知道連花係禁藥之後佢就唔肯帶