用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華&灣仔st Joe's
go

英華&灣仔st Joe's  

請教如何選擇

小朋友 creative, 小聰明,英普語言尚可,喜愛 science, 愛看書

2間男校,英華一條龍,st jo 85% 上書院

2間校車時間一樣

比較小灣仔st jo 的資料,只見上2年成績有小許下降,不過學校有science & 外語俾小朋友學,有部份小朋友用英文溝通,英數………

英華上年DSE 有上升,新大校舍,看似資源比較足,不過小朋友音樂不是太強,要揀另一種樂器。另外中數對仔係一個挑戰位……

先多謝大家分析,雖然叩門未知結果,但想預作準備

我會揀英華

始終st Joesph 係津校,學校環境上和資源上,英華會略勝。

個人認為男仔成長需要更大嘅活動空間發展!

另外,st Joesph  得85%直上中學,但英華係100%的直上!

參考近幾年DSE成績,yw差不多去到Band1A,st Joesph 好像有少少滑落。(當然津校計成績都好優秀)

如果小朋友yw成績好,更可跳船神校。

樓主擔心的,英華雖中小,但小一數學也有教英文,評估也有英文試卷部份。

普遍yw小朋友嘅英文水平都高。

音樂方面,要求一藝,就要樓主評估。

Kakapa 發表於 22-6-29 07:22
我會揀英華

始終st Joesph 係津校,學校環境上和資源上,英華會略勝。

多謝Kakapa分析,仔仔有2少少鬼仔性格,愛睇中文書故事書,但一做同文數就明顯失色,只係怕他由愛數學變得怕數。

認同資源上2間有大分別,不過阿仔一知道st Joe's 用英文教學,他好開心。昨日second in時表現應該好好,校長點名讚他,所以更想了解一下2間學校,提早作決定

MW148 發表於 22-6-29 09:00
多謝Kakapa分析,仔仔有2少少鬼仔性格,愛睇中文書故事書,但一做同文數就明顯失色,只係怕他由愛數學變得 ...

想知你本身係唔係st jo old boy所以有得in?照我所知叩門要揀人。:)

myhappylife 發表於 22-6-29 09:29
想知你本身係唔係st jo old boy所以有得in?照我所知叩門要揀人。:)

不是old boy

回覆樓主:

校長有補充,4年級去澳洲,5&6年級中國交流遊學。學校每年同DG, DB等校有辯論比賽……

感覺都多元化

St Jo, 這2-3年新校長上場,改革得很好,加入Eng Lit課程,學校英文水準提高,加上由新校長聘請的新老師英文水平高,native speaking, 而且近年的reading scheme很不錯, NET 堂教debate, drama, project presentation, 小朋友會自然以英語溝通,GS 也要做project presentation,電腦堂教剪片、coding, ECA 加進了STEM gifted program、Spanish…活動進一步多元化

Eskridge 發表於 22-6-29 10:19
St Jo, 這2-3年新校長上場,改革得很好,加入Eng Lit課程,學校英文水準提高,加上由新校長聘請的新老師英 ...

校長與我解釋得很詳細,真係很吸引

請問你是用家嗎?

回覆樓主:

更想了解多些,學校要成呈分,是否可以轉去其他中學?

歷屆多畢業生轉去其他中學嗎?

MW148 發表於 22-6-29 10:55
校長與我解釋得很詳細,真係很吸引

請問你是用家嗎?

喺呀(emoji)

St Joe 無懸念

回覆 MW148 的帖子

P1叩門? 請問什麼時候收2nd in 電話? 謝謝!

今日second in, first in 完第二天巳call second in

請問2nd 幾奈時間?

回覆 Eskridge 的帖子

上星期五call !

chitchit0520 發表於 22-6-29 16:56
我仔今年升中,同時有呢兩間既offer, 得到既意見係YW上升中,資源教學都更勝一籌。

不過你對中數的擔心也 ...

多謝您的分析

希望你&仔仔都能選到適合的學校

回覆 chitchit0520 的帖子

請問一下,升中後資源教學的差距,是否因為津校和直資的分別才有?還是個別學校的比較?

Kakapa 發表於 22-6-29 17:27
回覆 chitchit0520 的帖子

請問一下,升中後資源教學的差距,是否因為津校和直資的分別才有?還是個別學校 ...
其係我都啱啱睇過幾間男校嘅school reports了解過直資收左d學費(即係多津校果舊資源)用左去邊,其實分別最大就係請多左教師,師生比例小左,其他野例如課外活動幾間top tier男校分別不大
睇DSE成積同咁多年收生background, 我覺得兩間差不多