用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華&灣仔st Joe's
樓主: MW148
go

英華&灣仔st Joe's  

sunnymama2 發表於 22-7-1 09:50
如果再用心看,SJ除左英文比YW好,其他理科和文科5+YW都較優SJ勝。其實YW DSE成績不斷進步,5*%都好幾。當 ...

我明白,因為大家一齊升,目標係DSE

另外想問下, 學期尾大考,會否上下學期課程一齊考呢? 還是下學期只考下學期內容呢?

MW148 發表於 22-7-1 09:52

我明白,因為大家一齊升,目標係DSE

so far 係下學期考下學期的課程。個人覺得試卷唔難的 學校唔會考深,小朋友唔駛成成日温書,學校老師唔贊成補習,我個薯仔都係零補習的,慳番很多時間發展其他興趣,包括day dreaming。

WFH 發表於 22-6-30 23:24
回覆 MW148 的帖子

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&;tid=3867156&extra=page%3D6

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3867156&extra=page%3D4|^|https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3867156&extra=page%3D4

條link 開唔到....dse 5+成績係o米講緊依個post?

sunnymama2 發表於 22-7-1 10:13
so far 係下學期考下學期的課程。個人覺得試卷唔難的 學校唔會考深,小朋友唔駛成成日温書,學校老師唔贊 ...

多謝分享(emoji)

唔知點解開唔到,但我嘗試起升中派位擺左上第一頁,你有興趣可以望望

MW148 發表於 22-6-30 23:45
多謝你詳細分析
獻醜了,唔知咁理解啱啱啱,如有錯,請指正入大學主科睇中英數LS+2/3科electives, 亦要睇該大學某學科的加權,所以中英數LS先被網友特意拆出嚟做明顯比較,是有原因,當然遲啲LS 只有pass or not 已經冇數字,但就上年仍然係37・6 sjc及24・7ywc,core average 37.6 sjc 及 32.7 ywc。
又記得有網友提過如4科主科成績普通,但理科 m1m2或phy Chem bio 高好多,可能性有二,一理人多,二揀人谷理科成績。

但作為初小生家長,我覺得5+成績非常遙遠,因人地叻,唔代表小朋友之後跟人地一樣叻,反之要考慮有網友提既 math 成績 vs m1m2phy成績,從而估選科上是否自由?

WFH 發表於 22-7-2 13:02
獻醜了,唔知咁理解啱啱啱,如有錯,請指正入大學主科睇中英數LS+2/3科electives, 亦要睇該大學某 ...

冇錯,大學要睇主科,但亦會睇electives, 所以都需要攞出黎講。至於點解YWC的理科比文科強,我估大部分男仔都理較強,同樣情況,SJC的成績都係理科比文科強,應該唔存在YWC專登谷理科成績吧,要知道學生揀選自己喜歡的科目成績才可以考得好,唔係“谷”就可以好成績。至於選科方面,聽書院家長朋友講,YWC 揀科是很高自由度的,但如何自由我冇深究,始終對我小朋友仲有d遠。BTW, YWC的文科成績5+一點也不失禮的,唔會差過SJC.

sunnymama2 發表於 22-7-2 17:35
冇錯,大學要睇主科,但亦會睇electives, 所以都需要攞出黎講。至於點解YWC的理科比文科強,我估大部分男 ...
比較最多好都係apple對apple。英華好好,悠久歷史,校友網絡,亦同是一間12年既直資學校,意味住升小及升中都係揀入,所以我對傳統有歷史既直資學校條線係會放高啲,另一方面,如果ywc唔係唔會差過SJC會更好,始終生源比sjps 及sjc好,資源亦更多。香港男校好少,所以最好多啲好既男校可以俾男仔選擇,百花齊放。

WFH 發表於 22-7-2 18:07
比較最多好都係apple對apple。英華好好,悠久歷史,校友網絡,亦同是一間12年既直資學校,意味住升小及升中 ...

多謝你們理性討論……

St joe 係一間好學校,現在的校長好好。我哋當年私小插入小四,她當時係副校長好關心我家小朋友,學校教學英數和英常上到中學真的很易適應,升中又有中學部back up , 中小免費資源做到跟私校差唔多算不錯。而且中學網是灣仔,如果叻可以跟船更上一層亦得。

Lovemi0819 發表於 22-7-3 02:16
St joe 係一間好學校,現在的校長好好。我哋當年私小插入小四,她當時係副校長好關心我家小朋友,學校教學 ...

可以分享下同那間私小比較資源,課程&師資呢?

感謝

在SJC,知道有數位英華小學畢業生入讀,但全部在D班(按成績分班,D班係5班之中成績最差)

估計叻既去哂神校及直升

MW148 發表於 22-6-29 02:25
請教如何選擇

小朋友 creative, 小聰明,英普語言尚可,喜愛 science, 愛看書

聽以上媽咪嘅分析,兩間小學都非常好,差別不大。
至於中學,樓主可能除咗要考慮硬件,仲要考慮學校風格。或者呢樣嘢對於你嚟講太遙遠,不過,入得一間好嘅小學,自然想有好嘅中學,即使將來唔轉都ok。

mclh 發表於 22-7-3 10:54
在SJC,知道有數位英華小學畢業生入讀,但全部在D班(按成績分班,D班係5班之中成績最差)

最近幾年,英小都有大約一班學生唔升上書院。

MW148 發表於 22-6-29 02:25
請教如何選擇

小朋友 creative, 小聰明,英普語言尚可,喜愛 science, 愛看書

想問樓主收到叩門結果未呢?

myhappylife 發表於 22-7-3 19:43
想問樓主收到叩門結果未呢?

6号才出結果,有幸的話得2日要決定

了解多些作最後準備

樓主叩門入得到SJPS嘅話,根本冇乜可能係last 15%嗰D學生。根本無需擔心升中

MW148 發表於 22-6-29 09:00
多謝Kakapa分析,仔仔有2少少鬼仔性格,愛睇中文書故事書,但一做同文數就明顯失色,只係怕他由愛數學變得 ...

兩間各有特色 如果仔仔喜歡英文教學 可以選St Joseph 六年後可能更上一層樓 近近哋考入spcc

eli_leung 發表於 22-7-3 20:42
樓主叩門入得到SJPS嘅話,根本冇乜可能係last 15%嗰D學生。根本無需擔心升中
...

根本不好想這個問題住 讀得好 再插班出去

tkhhung 發表於 22-7-3 20:42
兩間各有特色 如果仔仔喜歡英文教學 可以選St Joseph 六年後可能更上一層樓 近近哋考入spcc
...

多謝鼓勵,相信6年小學生涯真的長久,要keep住同小朋友打好關係和維持學習並不是容易的事。

這裏多過來人,相信大家都明白,冇人能夠保證, 希望他無論邊間學校,都能夠發揮自信就好了………

住將軍澳返學算方便,MTR大約半小時