用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天神 vs St. Mary's
樓主: LamSabina
go

天神 vs St. Mary's [複製鏈接]

renewdanny 發表於 22-6-29 08:42
普教中精英班先有, ENG有LS.

請問LS係指咩?

LamSabina 發表於 22-6-26 16:00
天神 同 St Mary's, 大家覺得小學部分有什麼分別嗎?你地會perfer 那一間?

請問叩門有考英數嗎?數學小一程度夠唔夠?中文填空有無供詞?英文movers程度夠唔夠?謝謝

個人經驗,N年前天神畢業上St Mary's,由中文小學突然上到英文中學,連班主任同我講野都唔知點回應(佢完全聽唔明中文) 乜都唔明乜都唔識咁過左好辛苦嘅三年初中,上數學堂連加減乘除嘅英文都冇學過就由一個印度老師全英教。讀到中四先開始好D。如果一心上SMCC又有得揀就不如由SMCS上,早D適應。

SMCS 都係中文小學喎...

回覆 B.B.BaBa 的帖子

我仲一路以為SMCS係英小!!! 咁可能只係我自己英文差,雖然當年喺天神已經係考第十升上去...

Lovela 發表於 23-2-27 10:41
回覆 B.B.BaBa 的帖子

我仲一路以為SMCS係英小!!! 咁可能只係我自己英文差,雖然當年喺天神已經係考第十升 ...

咁 SMCS 銜接好少少嘅, 數學有少少英文數, 有 science, 小四開始有 Geog.
天神冇 science & geog...

有得揀就SMCS啦,中小學同一校舍,歸屬感會強些,同學也比天神多些

多多宝 發表於 23-2-27 00:42
請問叩門有考英數嗎?數學小一程度夠唔夠?中文填空有無供詞?英文movers程度夠唔夠?謝謝
...

兩間都有供詞有讀卷,小一數夠哂,英文Movers綽綽有餘,阿女評價天神卷深啲。2nd in口試St Mary有中英普,天神就淨中英。

Usagicat 發表於 23-2-27 23:30
咁 SMCS 銜接好少少嘅, 數學有少少英文數, 有 science, 小四開始有 Geog.
天神冇 science & geog...
...

天神都有少少英數, 都有少少science, supplementary worksheet, 真的冇geog

Minano 發表於 23-3-1 22:01
兩間都有供詞有讀卷,小一數夠哂,英文Movers綽綽有餘,阿女評價天神卷深啲。2nd in口試St Mary有中英普, ...

一間讀, 一間冇讀卷。一間有供詞, 一間冇供詞。數另一間難d. 英文又另一間難d.
天神卷淺d, Mary 深d.

Usagicat 發表於 23-3-2 20:58
一間讀, 一間冇讀卷。一間有供詞, 一間冇供詞。數另一間難d. 英文又另一間難d.
天神卷淺d, Mary 深d.
...

多謝 讀卷果間可以唔聽老師讀,自己睇題目嗎?我女反而自己睇會專心過聽老師讀。想請教中文唔供詞大概會考邊d,常用的人物/時間/地點/事情夠嗎?定係會考造句,要準備埋形容詞?

‹ 上一主題|下一主題