用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 澳洲會揀八大定一d話容易在當地搵工既大學 ...
樓主: ericter
go

[澳紐] 澳洲會揀八大定一d話容易在當地搵工既大學 [複製鏈接]

回覆 ericter 的帖子

她是 ABC, 英文能力非凡,又習慣了澳洲的文化, 所以成功了。

雪梨大學又好,新南威爾斯大學又好,他們或許只能幫助申請者得到一個面試的機會,但能否成功,也要看自己的能力。但其實每年在悉尼,都有大量的悉尼或 NSW 畢業生,又有其他Macquaire, UTS 等等,所以不太覺有什麼特別優勢。只要英文說得不好,或有些少瑕疵,那麼連最基本銷售的工作也可能得不到,不論在大學拿了多少個A.

那裡很多人都喝啤酒,亦是當地文化。香港人大都是乖乖的,飲酒是禁忌,那麼找工作可能比較蝕底。

AndrewHo_FB 發表於 22-7-4 10:42
回覆 ericter 的帖子

她是 ABC, 英文能力非凡,又習慣了澳洲的文化, 所以成功了。

同意。
我女係香港長大,SydU畢業,佢同Macquaire U畢業的男友都揾到工。英文能力,融入當地文化,local experience真係缺一不可。

ericter 發表於 22-6-25 22:12
其實係咪真係容易在當地搵工

啱啱喺澳洲返嚟第二日,澳洲開返關後其實好缺人,搵工真係唔難。

唔介意做餐飲零售行業,大把工招人,大多唔駛經驗。

其實畢業最易搵工唔係讀八大,係讀TAFE水電裝修,畢業考到牌一定包搵到工。親人最近搵人裝修屋企,十個有十個tradesman(唐人老外亞裔)都話唔得閒無人手,嚟睇吓報價都唔願。

呢啲tradies藍領喺澳洲搵錢同專業白領差唔多,但好多時唔駛報足稅,收入高過一般白領。

回覆 Yanamami 的帖子

Hello,
請問女兒讀什麼科?之前 在港有否讀M1 / M2?

Thx.

Littlepa 發表於 22-7-6 13:37

Hello,
阿女文科人,History, Geog, BAFS. 無M1M2

Activehealth 發表於 22-7-5 10:13
啱啱喺澳洲返嚟第二日,澳洲開返關後其實好缺人,搵工真係唔難。

唔介意做餐飲零售行業,大把工招人,大 ...
同意,呢類工種好好揾,其實唔止澳洲,英國都係。

ricetaster 發表於 22-6-26 17:03
因為澳洲仲頒有general degree (non Hon degree), 將來如果去英國讀Master, 一般要求Hon Degree holder報 ...

係呀

Yanamami 發表於 22-7-6 15:46
同意,呢類工種好好揾,其實唔止澳洲,英國都係。

還有美國,我舅父都係做呢類工種,做到無停手,收入高。

Hello Yanamami,
Exactly same as my daughter.  She will be in F.4 in this Sept.  Which subject she studied in University?

Thx for sharing.

Littlepa 發表於 22-7-29 16:17

Hello Yanamami,
International and Global Studies

Yanamami 發表於 22-7-4 18:59
同意。
我女係香港長大,SydU畢業,佢同Macquaire U畢業的男友都揾到工。英文能力,融入當地文化,local e ...

Deleted

harp-harp 發表於 23-3-19 19:00
想知Local experience 係指邊方面?而家畢業生多數點揾工?經大學定自己上網揾?有咩揾工website?我想了 ...

好多高中生已揾下一般麥記或food court, cafe或超市既part time做。咩website我無詳細問我女,大女大學時自己搞掂我無多問。做過超市賣素食試食工,升學顧問公司,最後一份係稅局,要兼顧學業係辛苦的,但因為有做開part time, 到佢畢業前見到份full time係有幫助的。而家到細女,佢就係中學校內介紹既part time, 去教特別需要兒童游水(當然要pass考試同上實習堂)。唔好等畢業先揾工,人地大學未畢業都要secure 份full time,一畢業就開工.

Yanamami 發表於 23-3-19 19:41
好多高中生已揾下一般麥記或food court, cafe或超市既part time做。咩website我無詳細問我女,大女大學時 ...

你細女又去澳洲讀大學?
悉尼大學,學費同生活費有點貴。

MicWong777 發表於 23-3-19 22:07

你細女又去澳洲讀大學?
Sydney生活費真係貴,不過佢地交local fees,所以學費同香港差不多。
‹ 上一主題|下一主題