用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2024起接納香港境外學校參加DSE
樓主: rabbittwin
go

2024起接納香港境外學校參加DSE   [複製鏈接]

medicine 發表於 22-6-25 13:33
有沒有聽過"高考移民"?

内地最淺的應該是西藏.緊接著其他幾個中有新疆.相對來講,最多高考移民的是新疆.(可 ...

點會冇聽過,國內名校衡水某中學校長將仔嘅戶籍攪到西藏,浮於水面嘅嘢少數穿咗煲啫。舊聞就唔多提,講今年高考某地考生將試題send到group重金求答案據我了解內地高考係唔俾帶手機入場、並有電子訊號幹擾系統,然而DSE係可以帶手機入場......咁就奇跡更容易出現。今年華僑港澳台聯考也有考生呻成績存疑。
香港EDB點可能對內地港澳子弟校有行政監管權?所以內地DSE生根本唔應該被認可為日校生
當然一切仲未有定案,對我嘅影響都唔係好大,因為短期內影響應該有限,但長遠睇就另計

poonseelai 發表於 22-6-25 13:16
可以叫議員在立法会提問,叫官員提供資料,上次已是2017/18學年資料,或者其他家長另有渠道
...

八大 UGC 學位 每年15,000個
假設收足人
減去聯招八大學位 餘下為 NJ 本地生

聯招八大學位
2021年 13,889
2020年 13,408
2019年 13,276
2018年 13,586
2017年 13,504
2016年 13,238
2015年 13,100
2014年 12,801
2013年 14,088

2021年
https://std.stheadline.com/daily/article/2384721/

2020年
https://std.stheadline.com/daily/article/2264862/

2019年
https://stedu.stheadline.com/sec/article/21506/

2013-2018年
https://fs.mingpao.com/pns/20180814/s00006/0cd3f721c62cc7c3b65a7d753a1b9d64.jpg

medicine 發表於 22-6-25 13:42
讓車馬炮

我冇水晶球,但觉得不会开放给国内人考DSE。

如果50万港人在国内,40%在學,20萬人,除12,有萬七人,加5萬,6萬多。

經聯招入學這個已經是鐵一般的事實,一早已經清楚列明。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Cliokohonda 發表於 22-6-25 01:23
我國能力不用懷疑,日德意法口試也阻不了星墜深圳河⋯⋯

唉,考乜鬼DSE呀,不如齊齊考高考啦,等香港後生仔早啲有考驗,習慣競爭下啦⋯⋯後生仔捱下先得㗎!

回覆 ANChan59 的帖子

你只要睇下圖中2份卷 ,就知道dse同高考既難度相差幾遠。高考是,你可能連條題都睇唔明,更加唔好講點解答。

回覆 Dylanli2017 的帖子

呢條是香港dse

Dylanli2017 發表於 22-6-26 09:34

你只要睇下圖中2份卷 ,就知道dse同高考既難度相差幾遠。高考是,你可能連條題都睇 ...

唔好咁啦,可能会傷了不少父母心,在EK有人認為dse係全世界最難最難考試,因取5**比率好低好低

ANChan59 發表於 22-6-25 14:10
我冇水晶球,但觉得不会开放给国内人考DSE。

如果50万港人在国内,40%在學,20萬人,除12,有萬七人,加5 ...

国內人申試考DSE 只要符合考評局以下自修生要求就可以申請考DSE,無限制国內人考 DSE,其實喺開放咗给国內人考 DSE,只不過之前一定要來香港考,2024年就可以係內地考

考DSE 只有以下2個方法
1) 自修生考DSE, 完全符合自修生情况要求就可以考
https://www.hkeaa.edu.hk/tc/HKDSE/admin/exam_reg_fee/exam_registration/private_candidates/entry_qualifications/
(1)但凡符合下列條件中其中一項者,均可以自修生身分報考2023年香港中學文憑考試:
(a)曾應考香港中學文憑考試,或相等考試,或
(b)以本考試年分之一月一日計算,已足十九歲,或
(c)非修讀香港中學文憑考試課程,但於考試前一年已修畢或正在修讀等同中六之課程。

(2)具備其他資格或情況特別之人士如擬報考,考評局將按個別情況予以考慮。曾應考其他公開考試之人士須證明其於擬報考的相同科目已達至適當的程度,或需由其就讀學校提供證明文件(如適用)。在一般情況下,考評局不會考慮現正修讀香港中學文憑考試課程人士的申請,特殊個案則會個別處理。在此規則下的申請,必須於截止報名日期前向秘書長書面提出申請。

香港中學文憑考試網上服務。你可以使用不同的網上服務,如考試報名……等 https://www.hkdse.hkeaa.edu.hk/webcenter/portal/HKEAA?_adf.ctrl-state=a9jt7bruu_4
報名事宜:
電話: (852) 3628-8860
電郵:
[email protected]
2021年9月13日電話問過考評局, 如唔夠19歲報自修生, 必須以 "書面" (email) 向考評局申請, 考評局批准後才可以網上以自修生報名. 而 "書面" 申請必須包括以下考生資料:
1) 中及英文姓名
2) 出生日期
3) 身份證號碼及影印本
4) 報考年份要報考科目
5) 學校信證明係最後一年
6) 成績表
7) 電話號碼
有齊上面資料, 然後 e-mail [email protected] 申請

2)學校考生 香港考試及評核局 - 學校考生 (hkeaa.edu.hk)學校考生必須於2022/2023學年度為已獲批准參加2023年香港中學文憑考試之註冊學校之中六正讀生,並在該校之註冊地址上課。

poonseelai 發表於 22-6-26 10:05
唔好咁啦,可能会傷了不少父母心,在EK有人認為dse係全世界最難最難考試,因取5**比率好低好低
...
唔覺有人話DSE係全世界最難最難考試, 5**比率低係事實.猶其對比IB.

......

小時了了 發表於 22-6-26 10:28
以我去年幫我孩子嘗試申請自修生考DSE同考評局有交手,以我去年第一身經驗,考評局係無核實內地申請自修生 ...
即係內地生可以自行以自修生身份報DSE?

cafeva 發表於 22-6-26 10:31
即係內地生可以自行以自修生身份報DSE?

係,你可以睇睇我隔離討論帖(我copy 喺下面),有幾間我網上揾到內地辦 DSE 課程用自修生考香港嘅大學嘅內地教育機構,呢啲教育機構有啲發展到上市

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868552&extra=page%3D1

呢啲內地機構辦DSE 課程將來只會越來越多

回覆 cafeva 的帖子

IB肯定比高考容易好多。加上如果內地生搶占NON JUPAS學額,對IB影響更大。

問题係,考評局審批內地19歲以下自修生申請時,考評局如何判断申請者係以“高考”課程而唔係單單讀緊 "DSE"課程'(無讀“高考”課程)?如果內地生係只讀 DSE 課係唔可以用19歲以下嗰個條件申請自修生的,其實要用“學校考生”經學校申請考DSE的

之前(2021年前)考評局無做過(所以有我隔離帖嘅內地教育機構DSE 課程畢業生),日後考評局唔知會唔會做更嚴厲嘅審批未夠19歲申請自修生

小時了了 發表於 22-6-26 10:19
国內人申試考DSE 只要符合考評局以下自修生要求就可以申請考DSE,無限制国內人考 DSE,其實喺開放咗给国內 ...

國內自修生是否可以呢?你認為可以,我認為係一向都係咁寫,不是為國內考生訂做。

我會睇中央意旨,暫時唔會,不會為非港人子女開后門,會有很多聲音。

而且國內開辦DSE課程,要教育部審批,不是話開就開。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Dylanli2017 發表於 22-6-26 09:34

你只要睇下圖中2份卷 ,就知道dse同高考既難度相差幾遠。高考是,你可能連條題都睇 ...

我冇話什麼深,什麼淺,你找錯對象。

高考卷係有國內課程,操練文化及考試文化,睇慣咗,操慣咗,可能都OK 。

cafeva 發表於 22-6-26 10:21
唔覺有人話DSE係全世界最難最難考試, 5**比率低係事實.猶其對比IB.

自2006上BK,EK,我見過好多,幾多家長這樣講。他們多數用DSE等同HKAL,無限放大,再放大。

ANChan59 發表於 22-6-26 11:23
國內自修生是否可以呢?你認為可以,我認為係一向都係咁寫,不是為國內考生訂做。

我會睇中央意旨,暫時 ...

真架,過去幾年已有內地機構內地生以自修生考DSE(係隔離帖我post 咗嗰啲資料)

內地DSE 課程發展到網上課程http://www.lsa.com.hk/

小時了了 發表於 22-6-26 11:34
真架,過去幾年已有內地機構內地生以自修生考DSE(係隔離帖我post 咗嗰啲資料)

內地DSE 課程發展到網校htt ...

你跟我講冇用,你應該向教育局及考評局查詢或者投訴。

現在不少傳統左派學校獲批准在國內開辦DSE課程,可能會趕絕其他教育機構,撥亂反正。

投訴無門

申訴專員公署原文回覆
:若你有實質資料證明某考生不符合自修生的考試資格,可向考評局舉報及提供證據,讓該局跟進。基於上
,本署不會跟進這投訴點。謹此一提,基於保障私隱,該局或未能向你交代他們對有關考生的調查詳情。

考評局原文回覆本局在審視一般自修生特別報考申請時,不論有關申請者現/曾於本地或內地學校就讀,本局亦會按需要要求有關申請人或其就讀學校提供學校證明文件予本局以作考慮。

事實係,2021年及以前考評局照批准未夠19歲只讀DSE 課程無讀高考課程嘅內地申請者以自修生身份考DSE呢個絕對係考評局把關不力。

我去年試過填網上申請表問考評局以下TABLE 2020 & 21年嘅資料,基於公開資料守則,考評局係有回覆我。2024年之後大家亦可向考評局攞呢方面資料。

考試年份: 持非香港身份證報考的考生人數
2020: 283人
2021: 204人
2022: 316人https://m.mingpao.com/pns/%e6%95%99%e8%82%b2/article/20220624/s00011/1656007758687/%e7%96%ab%e4%b8%8b%e8%b7%8c%e5%85%a9%e5%b9%b4-%e9%9d%9e%e6%9c%ac%e5%9c%b0%e8%80%83%e7%94%9f%e5%9b%9e%e5%8d%87

香港考試及評核局 - 公開資料守則 (hkeaa.edu.hk)

市民可透過以下途徑申請索取資料:

郵寄:
     香港灣仔皇后大道東248號大新金融中心7樓
     香港考試及評核局
     公開資料主任

傳真號碼:3628 8892

電郵地址:[email protected]

【DSE 2019】內地考生湧港?今屆非本地考生逾400名 超歷屆總和 | 香港01 https://www.hk01.com/sns/article/295465

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊