用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2024起接納香港境外學校參加DSE
樓主: rabbittwin
go

2024起接納香港境外學校參加DSE  

Rpp 發表於 22-6-25 08:01
我覺得遲早發生,對我們的孩子不公平,到時唔駛努力讀書爭入醫啦,唔好呀。
...

可能入唔到醫,就唔駛努力讀書?唔好咁擔心啦!

香港醫科的人工係畸型地高,但不少專業也可以很高。還是讀好書,做好自己本分,不然的話,幾多個醫科位都可能擦身而過!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 22-6-25 08:06
候任教育局長什麼背景?邊間中學副校長?

福健呀

一蟹不如一蟹

rabbittwin 發表於 22-6-25 08:51
福健呀

一蟹不如一蟹

No surprise.

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Rpp 發表於 22-6-25 08:01
我覺得遲早發生,對我們的孩子不公平,到時唔駛努力讀書爭入醫啦,唔好呀。
...
醫科駛乜咁煩,已經講緊引入大灣區E生啦!

cafeva 發表於 22-6-25 10:24
醫科駛乜咁煩,已經講緊引入大灣區E生啦!

piyohk 發表於 22-6-25 10:45
請問如果在大灣區讀西醫科,會唔會平過香港讀醫?需唔需要六年讀書?會唔會短啲?
讀中醫又會唔會比香港平 ...

中大(医學院)深圳https://med.cuhk.edu.cn/临床医学 6年

ANChan59 發表於 22-6-25 08:06
候任教育局長什麼背景?邊間中學副校長?

前福建中學(小西灣)校長

https://web.archive.org/web/20170803211748/http://www.fss.edu.hk/chi/newsdetail.asp?nid=538

小時了了 發表於 22-6-25 10:52
中大(医學院)深圳https://med.cuhk.edu.cn/临床医学 6年

Poyau 發表於 22-6-25 10:57
前福建中學(小西灣)校長

https://web.archive.org/web/20170803211748/http://www.fss.edu.hk/chi/newsde ...

多謝資訊,有跡可尋!

ANChan59 發表於 22-6-25 08:31

香港醫科的人工係畸型地高,但不少專業也可以很高。還是 ...

最緊要設定目標,朋友囡今年已慶祝緊入咗牙醫。GCE CO只需2A*1A,佢間女校有9個offer, 中大、港大醫科有13個offer, 還有其他大熱學科

近年識得,有啲人自修GCE自己報考添, 物理治療CO1A*2A
我朋友個囡學校某啲科末考,佢自己搵補習教咗,自己早考先, 考唔到滿意,可以有時間再考

ANChan59 發表於 22-6-25 08:31

香港醫科的人工係畸型地高,但不少專業也可以很高。還是 ...

讀書唔一定為了入E。只係一塊大餅又同人分,機會不是更少了嘛。

Rpp 發表於 22-6-25 11:02
讀書唔一定為了入E。只係一塊大餅又同人分,機會不是更少了嘛。

尽力而为

ANChan59 發表於 22-6-25 08:24
昨日高考放榜,跟國內朋友吹下水,我才知道國內同樣數學都有几份考卷,廣東省果份係較淺的,湖北省最深, ...

除咗數學卷,英文(外語)卷唔同省份都有深淺分別。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Rpp 發表於 22-6-25 11:02

睇之前NJ收生,唔止E科,其他熱門科都有唔少人修讀

其實最緊要大學收生透明度要高,NJ每學科收生人數,來自考AL, IB還是DSE?每學科NJ, J 收生比率(最近幾年,唔知有無?),給考生參考,及早可以做好準備

不過唔少人之前覺得無所謂

好似內地高考生是要返去戶口所在地考,既然咁樣,照舊例參加DSE就來港考其實冇問題。國家有華僑生高考等優惠於內地港籍生。多咗人考DSE並報讀港校,5分以上拉curve競爭變大是確定的吧?
依家內地DSE生應該係經NJ入本地U,所以每年得幾百人考DSE。新政明顯動了普通家庭學生的蛋糕,第時入唔到本地U可能要焗住揀內地U,背後有咩動機我就唔去揣度。
雙非、奶粉問題伊始也不見有大問題,結果呢?

bbc2018 發表於 22-6-25 11:00
最緊要設定目標,朋友囡今年已慶祝緊入咗牙醫。GCE CO只需2A*1A,佢間女校有9個offer, 中大、港大醫科有13 ...

GCEAL 最大好處係可以分開考,多次考。

gracelam 發表於 22-6-25 11:36
除咗數學卷,英文(外語)卷唔同省份都有深淺分別。

係呀,昨天我哋傾開數學,所以我只提這科。

我認為香港學生,特別係男仔,數理方面好強,新學制之下,讓車馬炮!

bbc2018 發表於 22-6-25 12:01
睇之前NJ收生,唔止E科,其他熱門科都有唔少人修讀

其實最緊要大學收生透明度要高,NJ每學科收生人數,來 ...

可以叫議員在立法会提問,叫官員提供資料,上次已是2017/18學年資料,或者其他家長另有渠道

7-seven 發表於 22-6-25 12:24
好似內地高考生是要返去戶口所在地考,既然咁樣,照舊例參加DSE就來港考其實冇問題。國家有華僑生高考等優 ...
有沒有聽過"高考移民"?

内地最淺的應該是西藏.緊接著其他幾個中有新疆.相對來講,最多高考移民的是新疆.(可能最容易辦到移民).臨近省份,即廣東省,最多外來人口,兩湖好多人,也造就了相當多的應考學生.所以千萬別以爲廣東省的試題算淺就不會構成極大競爭.

ANChan59 發表於 22-6-25 12:51
係呀,昨天我哋傾開數學,所以我只提這科。

我認為香港學生,特別係男仔,數理方面好強,新學制之下,讓 ...
讓車馬炮

如果連純内地生都可以考DSE以及經聯招入本地U,我念,不需多久,DSE考生可以過十萬.(抄捷徑入國内U或海外U對本地生衝擊不大,雖然會讓考生的分數下降)
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊