用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2024起接納香港境外學校參加DSE
樓主: rabbittwin
go

2024起接納香港境外學校參加DSE   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 22-6-25 14:10
我冇水晶球,但觉得不会开放给国内人考DSE。

如果50万港人在国内,40%在學,20萬人,除12,有萬七人,加5 ...

雖然無水晶球.如按認知.理性分析不能得出合理結論.
兩個月前,得知我囝中學校長.將快轉任南沙新建港人子弟中學校長. 個人十分讚賞校長的教育精神和能力.

校長由十多年前,在地區帶領一所新中學,由band5, 至今band 1B. 近年,她坦然有傳統名校承邀擔任校長.都拒絕了.

据理解, 往南沙由O開始, 當然, 今次資源充足, 是校長團隊(有班底).
去建立港人子弟學校(未知落實,會否加入內地同學)
學校仍以DSE體制,不過, 考慮DSE+IB, 以配合學生未來升學需要. 就這学制的彈性, 是為學生著想, 增加自由度.

新校應該是寄宿制度, 學生除了知識學習, 會加入生活很多元素.(港版國際學校).

個人覺得,校長面對幾大挑戰.
做得好,可以幫助不少港人在大灣區工作/生活的家長.

….………

Fair competition, 讚!

國內競爭一直存在, 保護主義,
倒不如提高自己競爭力.

P.S. 南沙新校是有足夠資源的.
我想DSE是先行, 宿舍國際學校模式, 會改lB機會更大.
可以對應香港,國際教育系統.更快達成"名校"標準。

……

大家拗, 咩DSE...
咩陰謀…
有資源的家長, 根本唔會咁諗.

stillgood20 發表於 22-6-26 11:46
兩個月前,得知我囝中學校長.將快轉任南沙新建港人 ...

多謝你的資訊。

國內由小學開始已經有寄宿,大部分高中都係全宿,不是什麼港版國際寄宿學校。

⋯⋯⋯

香港競爭一直存在。我大膽咁講,香港人不怕fair competitions ,只怕 unfair ⋯⋯

我只可以自己閂埋門教仔,在香港或者外國,不論是否公平,你都要付出120%努力,才能夠打低大部份對手,然後再調整%。

幸好,不少什么狀元,尖子去到職場上,不少風光不再。結論,任何考試,任何學位,任何起點,在漫漫人生路上,只係少事,要贏在終點線!Are you ready?

⋯⋯

公道d講,我明白他們的擔心,我哋上咗岸嘅,都係不要添煩添亂。

poonseelai    發表於 22-6-26 12:25

ANChan59 發表於 22-6-26 12:19
多謝你的資訊。

國內由小學開始已經有寄宿,大部分高中都係全宿,不是什港版國際寄宿學校。
討論是一種有趣的事.
如果, 变成大家的難題.
那沒意義了。

多謝你的資訊。

國內由小學開始已經有寄宿,大部分高中都係全宿,不是什港版國際寄宿學校。

呢個說話啱聽。人嘅發展、際遇不會被一張紙限制,但大中華地區少咗張紙仔又的確艱難。由於人口基數,內地教育制度的殘酷人盡皆知,香港人唔想也為咗張紙仔個個變咗做題家。
普通階層學生邊個唔想可以跨入資助大學門檻?邊個又唔想多摘幾粒星可以選科更大自由?
走與唔走,個人價值衡量唔同,我自己就唔鐘意離鄉別井的生活。而下一代唔應該我去綁架佢嘅選擇,就算佢話想去國內工作生活我亦係雙手支持。
其實從來唔係反對引入人才增加競爭(至少我唔會)。歷年來有唔少來港求學並留低嘅內地學生,各行各業包括教職都已有相當一部份新移民老師,移民潮後會增加更多。
而DSE打破現行機制,很可能原本可以入U、原本可以揀到心儀科嘅要重新調整職業方向。

cafeva 發表於 22-6-26 10:31
即係內地生可以自行以自修生身份報DSE?

據 自修生報考資格 4.1(c) 報考 DSE?

2024 年香港中學文憑考試考試規則(於2022 年6 月修訂)
https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Regulations/2024_HKDSE_Regulations_C.pdf

自修生參加考試之規則

4.1 但凡符合下列條件中其中一項者,均可以自修生身分參加文憑試:

(a) 曾應考文憑試,或相等考試,或

(b) 以本考試年分之一月一日計算,已足十九歲,或

(c) 非修讀文憑試課程,但於考試前一年已修畢或正在修讀由考評局決定為等同中六之課程。

Dylanli2017 發表於 22-6-26 09:34
回覆 ANChan59 的帖子

你只要睇下圖中2份卷 ,就知道dse同高考既難度相差幾遠。高考是,你可能連條題都睇 ...
仲有相當一部分IB準應考生的家長,話IB比DSE更難尼~~(舊年IB出超多狀元時的言論)

多謝你的資訊。

非理性討論的家長,爲數不少.

stillgood20 發表於 22-6-26 11:46
兩個月前,得知我囝中學校長.將快轉任南沙新建港人 ...
原来再努力也没用,説到底還是比资源!

7-seven 發表於 22-6-26 14:06
呢個說話啱聽。人嘅發展、際遇不會被一張紙限制,但大中華地區少咗張紙仔又的確艱難。由於人口基數,內地 ...

多謝分享你的觀點!

離鄉背井,真係個個人唔同睇法,起碼我父母都係從國內來香港,我自己年輕的時候已經四圍走,去過不同國家城市,讀書工作,我係好懷念嘅。

如果下一代想去闖天下,我舉腳贊成,他如果死守住香港,我會笑佢冇膽,冇出息!

講到沙紙,冇就覺得好重要,有又覺得不外如事。只係敲門磚,做幾年嘢,冇人認真對待沙紙,會睇相關工作經驗及專業資格,都係果句,你、我認為終點線係乜,就向目標邁進!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

medicine 發表於 22-6-26 14:35
非理性討論的家長,爲數不少.

我可能都係其中一個。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

cafeva 發表於 22-6-26 14:45
原来再努力也没用,説到底還是比资源!

有資源是優勢,但不至於壓倒一切.(僅僅指讀書)

ANChan59 發表於 22-6-26 15:16
我可能都係其中一個。
過謙了

ANChan59 發表於 22-6-26 11:27
我冇話什麼深,什麼淺,你找錯對象。

高考卷係有國內課程,操練文化及考試文化,睇慣咗,操慣咗,可能都O ...

我見內地的網站,一直都話IB係最難考的試。可能比較難通過操練而去取高分,又要文理兼備。所以我覺得不同考試制度適合不同學習方法的同學,比較深淺意義不大。

b3410 發表於 22-6-26 16:55
我見內地的網站,一直都話IB係最難靠的試。可能比較難通過操練而去取高分,又要文理兼備。所以我覺得不同考 ...

國內學生寫英文論文,係有些困難的。lBDP數學SBA係會冇數計嘅,係解釋運算或推理,部分人未必鍾意嘅!

我哋當年選擇IB 不是IBDP,因為我希望兒子學到的,係未來幾十年都可能有用的技巧及知識,不是考試技巧及標準答案。

但不少香港家長較喜歡操練及補習學習模式,什麼課程都係這兩招,可能高考都冇問題㗎。幾年前見到讀大學都要補習,我只係大開眼界。

ANChan59 發表於 22-6-26 17:36
國內學生寫英文論文,係有些困難的。lBDP數學SBA係會冇數計嘅,係解釋運算或推理,部分人未必鍾意嘅!

我 ...

回覆 b3410 的帖子

大部分內地生既英文都差過香港,你叫佢用英文寫論文,而佢話好易,咁先是唔正常。佢話難,是因為佢連英文點用都未是好清楚,唔使查網上文章,邏輯分析下都知佢地考IB難啦,同操練冇關係,如果操練是咁容易拎高分,咁香港同內地既高考滿分狀元數目應該好多先岩,而唔是每省得幾個。文科你無法滿分,但理科滿分既人又有幾多個? 如果人人操就拎高分既話。

唔緊要,IB、A-Level唔鐘意?可以用中文考嘅國際文憑試要唔要了解一下(遲啲中介機構說辭我諗好咗)

7-seven 發表於 22-6-26 20:26
唔緊要,IB、A-Level唔鐘意?可以用中文考嘅國際文憑試要唔要了解一下(遲啲中介機構說辭我諗好咗) ...

你係隔離帖提過嘅中介資料幾豐富
https://m.ieduchina.com/shenzhen/education/202206/82567.html

近几年,为了贯彻落实《粤港澳大湾区发展规划纲要精神》,也因为广大回流港澳子弟的就读需求越来越多港澳子弟学校落户大湾区。

• 2021年,深圳培侨信义学校落地深圳龙华;
  • 2021年,暨大港澳子弟学校落户广州天河;
  • 2022年,民心港人子弟学校落户广州南沙;
  • 2022年,东莞暨大港澳子弟学校落户东莞;
  • ……

小時了了 發表於 22-6-26 20:33
你係隔離帖提過嘅中介資料幾豐富
https://m.ieduchina.com/shenzhen/education/202206/82567.html
近几年 ...

去扒下呢啲學校校監校董

7-seven 發表於 22-6-26 20:42
去扒下呢啲學校校監校董

深圳香港培侨书院龙华信义学校去年2021年開幕,香港特首及教育局局長去咗剪綵https://www.puikiuxinyi.com/

特首致辭 https://www.puikiuxinyi.com/nd.jsp?id=32

大家下午好。我今天非常高兴出席深圳香港培侨书院龙华信义学校项目签约暨启动仪式,见证培侨教育机构正式启动在深圳兴办一所十二年制小学至高中的港人子弟学校。这是粤港澳大湾区教育服务发展的一个重要里程碑,也是港深合作的另外一个意义重大的民生项目,我谨代表香港特别行政区政府对参与各方致以衷心的感谢和热烈的祝贺。

粤港澳大湾区建设,是香港融入国家发展大局的重要切入点,也是培养香港下一代对国家发展、对大湾区建设的认识,是融入国家发展的重要基础。事实上,随着越来越多的港人到大湾区工作和生活,为他们的子女提供多元教育也是有必要的。国家主席习近平曾多次公开表示,中央有关部门会积极出台便利香港同胞,特别是青少年在内地学习、就业、生活的具体措施,促进粤港澳青少年广泛交往、全面交流、深度合作,增强对祖国的向心力。就此,特区政府正积极落实更多支持港人在大湾区工作及生活的措施,包括我在去年十一月发表的二○二○年《施政报告》中提到的「大湾区青年就业计划」;但民间的共同参与是不可或缺的,培侨教育机构这次在深圳办学就是极佳例子。

培侨教育机构在香港办学已经七十多年,秉持教育兴邦的理念,重视个人在德、智、体、群、美各方面得到全面发展,为香港社会培育了不少爱国爱港的人才。培侨教育机构与深圳市信义控股集团有限公司的合作,在内地开办港式的学校,既为大湾区内地城市工作及生活的港人子女提供高质素的教育,同时为社会、为国家培养新生代,具有双重意义。

这个计划得以顺利开展,有赖多方的鼎力支持。特区政府非常感谢深圳市委、市政府相关部门的积极推动和配合,和中联办提供的协助。由培侨教育机构于二○二○年三月正式向深圳市人民政府提出申请,至深圳市龙华区人民政府、香港培侨书院、深圳市信义控股集团有限公司三方于去年七月以「云上签约」签署战略合作备忘录,体现了在疫情之中各方付出的努力,让办学的计划可以尽早开展;而我亦已经要求特区政府教育局为学校提供一切所需的支持。

新春佳节即将来临,我祝各位在新的一年身体健康,万事如意!我更祝愿学校筹办工作顺利,早日为在深圳市的港人子女提供优质的教育服务。谢谢大家!

2021年2月10日(星期三)

香港时间18时43分

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊