用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2024起接納香港境外學校參加DSE
樓主: rabbittwin
go

2024起接納香港境外學校參加DSE   [複製鏈接]

chitchit0520 發表於 22-6-24 21:13

我講呢句,唔代表有冇理性討論?我係真心希望唔喜歡中 ...

先有我而後冠名中國·香港既喎,我做咩要扯有返啲辯證思維好唔好啊?呢度冇人講政治,所以唔好奉行政治正確。對新嘅安排產生疑慮就係不愛國?所以呢啲咩係叫玻璃心囉。而且我前面已講到設考場能落實監管則無可厚非,質疑嘅係DSE改革。內地生本已有大把途徑落嚟,如果新安排導致原本內地公立中學都可以開設DSE班,個缺口可大可細。算把啦,唔啱傾,我收皮啦唔好再tag我啦!唔該

chitchit0520 發表於 22-6-24 18:58
你係指對內地人吧?
香港人不是覺得DSE中文難所以走去考IAL來考各地大學嗎?
...

DSE 今年報考人數約五萬
小部分唔考 DSE 轉 AL 小池去大池
高考今年1193萬人 基數大好多

https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/FactFigures/2022_HKDSE_Registration_as_at_20211216.pdf

https://analytics.ofqual.gov.uk/apps/GCSEandGCE/SummaryStats/

http://www.gov.cn/xinwen/2022-06/07/content_5694363.htm

chitchit0520 發表於 22-6-24 22:13
**** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ****

好攪笑呀你哋,繼續呀。其實討論啫,邊個討論問題全啱既啫,文字遊戲好多時都會錯意,駛乜介懷。

回覆樓主:

我出呢個係希望可以理性討論下。大家玩得呢d教育遊戲就各取所需,有人鍾意食中餐,又有人鍾食西餐,有乜所謂呀,大家多多包涵呢~

rabbittwin 發表於 22-6-24 23:49
我出呢個係希望可以理性討論下。大家玩得呢d教育遊戲就各取所需,有人鍾意食中餐,又有人鍾食西餐,有乜所 ...

回覆樓主:

如果2024開始後港籍內地生甚至增加部分內地籍轉賽DSE勢必增加摘星難度;而內地學校仲要求EDB承認其日校生資格,如果成件事達成將直接影響本地學生JUPAS取錄比例。(我唔敢信認可為日校生仲係循舊NJS取録)
依家報考內地高校是少數人的一條出路,恐將成為更多學生未來嘅唯一出路
隔空回應下:好似叫先撩者賤,仲開口埋口叫人走啦,又幾霸道喎,強權思維但行動上又似逆來順受已入曬DNA嘅?啱定錯?質疑都唔敢點辯錯與對?雙非都可以叫停,無話可否改變,抑或當做講事實傾閒偈。2022啫已經開始唔俾人講嘢了咩?

hundred100    發表於 22-6-27 09:49
elsa007    發表於 22-6-25 13:03

我國能力不用懷疑,日德意法口試也阻不了星墜深圳河⋯⋯

piyohk 發表於 22-6-24 23:02

好呀請你唔好再討論。有問題嘅係你:
原來係尼度甘熱鬧,不過,這早有前科.

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3867487&fromuid=3213131
有人的言論,在(英文中學是否英書英教 )個post裏面,已經一覽無遺.

出位言論包括:住屋歧視論,住屋生兒育女論~~

poonseelai    發表於 22-6-25 08:47

Cliokohonda 發表於 22-6-25 01:23
我國能力不用懷疑,日德意法口試也阻不了星墜深圳河⋯⋯
你我看到的,所想到的,豈能與"粉紅"的偉大祖國的花朵相提并論尼

Rpp 發表於 22-6-24 15:13
政策有日改變,國內狀元者可以在香港各大院校深造讀書,可以入E畢業七年內有工作者糯米身份證,驚天動地。
...

好似已經是present continuous tense
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

losoco 發表於 22-6-24 17:05
PhD論文代寫都有架

我覺得東方人在歐美試場代考更易過骨

香港CFA試場,國內考生比港生多,要求好早到試場,花很多時間核實身份,好似冇乜聽過捉到槍手。SAT就捉到几單。

野雞大學除外,博士論文有口試,几個行內教授左問右問,scholarly debate,唔易蒙混過關。如果口試過到關,我又奇怪要搵ghost writer。

考車牌槍手容易好多香港都發生過。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 22-6-25 07:47
好似已經是present continuous tense

我覺得遲早發生,對我們的孩子不公平,到時唔駛努力讀書爭入醫啦,唔好呀。

Rpp 發表於 22-6-24 20:23
非常之唔贊成取消兩文口試,香港教育局d人懵盛盛,定亞爺出聲⋯⋯朝令夕改無所適從。
...

候任教育局長什麼背景?邊間中學副校長?

rabbittwin 發表於 22-6-24 23:49
我出呢個係希望可以理性討論下。大家玩得呢d教育遊戲就各取所需,有人鍾意食中餐,又有人鍾食西餐,有乜所 ...

間中食fusion food 都几好㗎!

7-seven 發表於 22-6-25 00:40
如果2024開始後港籍內地生甚至增加部分內地籍轉賽DSE勢必增加摘星難度;而內地學校仲要求EDB承認其日校生資 ...

昨日高考放榜,跟國內朋友吹下水,我才知道國內同樣數學都有几份考卷,廣東省果份係較淺的,湖北省最深,因為大家教的方法,學生刻苦程度有分別,入學分數線也有分別。如果絕大部份DSE班在廣東省,我又唔認為他們會搶晒星星,多咗人考,理論上多咗星星。

不過國內高中多數係寄宿,夜習,老師奬金跟業績掛鉤,客觀條件可能比香港優勝。

之前版主已經解釋咗,JUPAS 及學費的資料,我不再重複了。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊