用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2024起接納香港境外學校參加DSE
go

2024起接納香港境外學校參加DSE  

有影響您為子女安排將來升中計劃嗎?

這個計劃主要俾內地港人子弟。內地高材生要來香港讀大學,宜家已好多辦法,用高考已可申請來,冇必要考DSE而唔考高考。

要走的自然會走,應同這個政策無關。

tkinwong 發表於 22-6-24 14:11
這個計劃主要俾內地港人子弟。內地高材生要來香港讀大學,宜家已好多辦法,用高考已可申請來,冇必要考DSE ...
假如放寬到連純内地考生(連雙非都不是的内地學生)都可以考DSE的話.你還會這麽的認爲嗎?
對於内地考生/家長來講,考DSE的競爭大還是高考的競爭大尼?正如現在的非DSE熱一樣,考DSE的競爭大還是非DSE的競爭大尼?當意識到某個考試制度有著數時,蜂擁而至是可以預期的(除非未能滿足該試制的門檻)

Jpeg74    發表於 22-6-27 16:22

政策有日改變,國內狀元者可以在香港各大院校深造讀書,可以入E畢業七年內有工作者糯米身份證,驚天動地。

一切都 on ‘THEIR’ plan 正在改變!

醒目開學勳章 王國長老

其實而家高考都一樣可以用nj 申請香港嘅大學。一樣可以之後留港三粒星,十幾廿年來都有
我會諗到內地勁人如果報dse,可能有機會搶到dse高分。但我自己估,首選未必係target本地大學,可能申請返內地頂尖大學,或申請國外大學都唔定(IAL可自修,DSE可自修, IB好似唔得)

Arabellahk    發表於 22-6-26 00:35

medicine 發表於 22-6-24 14:23
假如放寬到連純内地考生(連雙非都不是的内地學生)都可以考DSE的話.你還會這麽的認爲嗎?
對於内地考生/家長 ...

內地考生可以考 DSE 以 NJ 報大學
以往要來港考 將來可否用內地試場?
如果可以的話 考 DSE 較以往方便

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3859836

回覆樓主:

請槍代考 家長槍手皆判刑 https://news.mingpao.com/pns/%E4%B8%AD%E5%9C%8B/article/20220607/s00013/1654538284287/%E8%AB%8B%E6%A7%8D%E4%BB%A3%E8%80%83-%E5%AE%B6%E9%95%B7%E6%A7%8D%E6%89%8B%E7%9A%86%E5%88%A4%E5%88%91

chitchit0520 發表於 22-6-24 16:38
同香港既人考IB, IAL去英國讀書有咩分別?

不是IAL考英國大學,是似IAL考本港大學

看以下
https://www.galaxyoversea.com/news/details/130

佢地係想用港人優惠考上面名U
我是護書簿

小時了了 發表於 22-6-24 16:42
純我自己, 我擔心以下事情日後會發生係 HKDSE 公開考試

請槍代考 家長槍手皆判刑 https://news.mingpao.co ...

PhD論文代寫都有架

我覺得東方人在歐美試場代考更易過骨
因我以前聽過在英國代考車牌的故事
我是護書簿

回覆樓主:

chitchit0520 發表於 22-6-24 17:47
邊個攪莊豐源單case出來呢?

咁香港考生去英國讀大學,係咪搶緊人地學位呢?
搶緊人地學位?  

香港考生去英國讀大學不是 local 價

醒目開學勳章 王國長老

chitchit0520 發表於 22-6-24 18:24
呢啲內地考dse考生係香港人仔女,唔可以用香港人學費?

現時本地大學學費,係睇學生citizenship身分。係香港人嘅,NJ入都有UGC價。非本地生,價錢不是UGC價
而非本地學生,本身就算有DSE成績都不能參加Jupas。只不過而家用高考參加NJ,以後可能有人用DSE參加NJ吧了

除非話埋會改呢d,否則而家make assumption 是否太早

chitchit0520 發表於 22-6-24 16:38
同香港既人考IB, IAL去英國讀書有咩分別?

DSE 可以用中文作答
兼/轉考 DSE 應該易過 IAL/IB

設DSE內地考場假設能做到監管到位倒也無可厚非。btw,今年內地高考又爆丑聞。內地DSE班通識及兩文口試不嬲相較弱啲,而DSE嚟緊一系列改革,揚長避短,依家睇返難免有搬龍門嘅意思。留低又無米既唯有自求多福,向做題家前進另據消息,深中將會開DSE班,講完全無影響就自欺欺人。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊