用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 不要憂慮,難道你不比鳥兒?
樓主: ABC-DAD
go

不要憂慮,難道你不比鳥兒? [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 22-11-4 13:39
有一個Tedtalk 講,家長做的事,就好像蝴蝶在香港拍翼,會唔會在美國產生風暴。好重要,蝴蝶唔拍翼,風暴 ...
要知道蝴蝶拍翼,牠目的不是為那個風暴呀。拍翼的也不只那一隻蝴蝶呢,不可確定的因素,就是能做成不可確定的影響啊!

不會為避風而花時間對付那不可及的蝴蝶,而會預早建立並執行避風計劃啊。

ABC-DAD 發表於 22-11-4 09:21
不確定因素越大個,家長越覺得無能為力,識到咩朋友/同事,我地管唔到,一切全靠之前建立嘅價值觀同家庭關 ...
非常同意,所以我認為十一二歲前更加需要家長高度參與,將正確價值觀,解難能力等灌輸俾小朋友。之後嘅事,就算聽天由命都唔會離晒罩。

beastiebistro 發表於 22-11-4 14:50
非常同意,所以我認為十一二歲前更加需要家長高度參與,將正確價值觀,解難能力等灌輸俾小朋友。之後嘅事, ...

對啊,起馬可以安撫到我自己先
不過我覺得真係Work 嘅。

beastiebistro    發表於 22-11-4 15:16

ABC-DAD 發表於 22-11-4 09:21
不確定因素越大個,家長越覺得無能為力,識到咩朋友/同事,我地管唔到,一切全靠之前建立嘅價值觀同家庭關 ...
所以, 我覺得最要係建立良好價值觀同家庭關係。至於教育兒女, 儘量提供好環境, 提供機會, 但採取積極不干預政策

我會形容我的做法為不主動干預政策,如果女兒開口要幫忙,我會變身積極幫助 mode.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 22-11-4 19:31
我會形容我的做法為不主動干預政策,如果女兒開口要幫忙,我會變身積極幫助 mode.
...
我估我地做Daddy 嘅都大同小異。
積極………留意同預備作戰

不主動干預……一吹雞,千軍萬馬來相見

係咪咁上下?

ABC-DAD 發表於 22-11-4 20:12
我估我地做Daddy 嘅都大同小異。
積極………留意同預備作戰

形容得好

ABC-DAD    發表於 22-11-5 01:14
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

cow 發表於 22-11-4 16:07
所以, 我覺得最要係建立良好價值觀同家庭關係。至於教育兒女, 儘量提供好環境, 提供機會, 但採取積極不干預 ...
忘記歡迎你到訪抱歉。
我有個壞習慣,喜歡用視頻說話。找到兩個有點內容的

女科學家

男科學家

再次歡迎你

文學x戲劇教育

之四

ABC-DAD 發表於 22-6-25 16:39
感謝幾位網友家長留言;可能各自有不同背景,希望每位家長都有自己的信仰去堅持。

往後或會分享一些學術以 ...

幾乎忘記左呢件事,遇到好材料,又可以試試分享一下自己小朋友在學校接受過的戲劇教育。
先睇一睇三個視頻
(一)按入
(二)按入
(三)按入
樓上嘅貼係 (四)

我希望寫下由我自己第三者角度,見到參與左戲劇教育之後,小朋友有左咩改變。

兩兄妹分別在青衣一間幼稚園上兩語班同國際班,有相當多活動,其中英文課都是同一位老師,課堂有不同國家文化場景,好似做Project 咁,有角色扮演,小朋友參與機會相當多,有家庭作業,但唔係抄寫方面,大多是閱讀,帶一部份遊戲創作,模糊嘅記憶佢似讀音樂戲劇教育,菲律賓裔美國人,好開朗,爸爸係牧師,有咩得着呢?眼見一班同學好主動參與老師活動同喜歡同不同人互動。

小學,兩個都返同一間津貼小學,傳統中相對非常活動教學,但大部分老師都是比較傳統嘅老師,但在校長大力推動下,老師同課程有正面嘅改變。但對讀國際班為基礎嘅妹妹,紀律方面就唔係好享受,幸好成績不錯,由其英語方面,人又比較活潑得意(佢自己都同意),大部分老師都隻眼開隻眼閉,加上哥哥及同校嘅表兄姐好受老師疼愛,大樹好遮陰,連高年班同學都照顧。

小學有NET, 又有不同主題活動,高小又有英語話劇,放學後佔據一定時間,咁我見到啲咩呢,用唔同嘅媒介學習英語,會有興趣更深入啲去瞭解文本內容,妹妹在英升學是在英國文學攞到不俗嘅成績,我感覺是有提供一定嘅營養。

哥哥在小學同中學都有參與舞台活動,中英語文掌握都算出色,講寫都應付到升學需要。

高中選科,兩個都選理科,我認知裏面認為-早前嘅語文基礎對獨立處理學業/社交能力都有重要作用正面影響。

參與語文發展活動,兒童話劇、粵曲、朗誦、寫作、學書法/創意水墨畫/陶瓷等等文化活動,作為課堂以外嘅體驗活動,可以調適死板課業嘅枯燥,享受語文帶來嘅樂趣,簡接提升小朋友內在氣質,好事?我覺得係嘅,前提,老師享受分享畀小朋友當中嘅樂趣,多於揾錢得獎等等。

希望有同道中人分享一下,相信一定有網友JM 有相似嘅經驗。

參與畫劇活動,對故事背景要瞭解,要比觀眾多及深入吧,認識不同角色特質,環境,服裝、場地,出場順序還有其他種種,對閱讀理解同寫作起到一定實質作用,前提是能否樂在其中。

這週末,祝大家身心健康愉快。

這裹,我再加一個着眼點,那就是運動。

我必需強調,運動對身心發展起很大作用,幸運地,他兩從學前興趣到小學,就由多樣化集中到兩三樣有興趣發展落去嘅項目,中學亦奏考有適合嘅舞台,配合佢地水平發展社交,團隊合作,體育精神等等,學會搏盡無悔。…續

在最初做父母的日子,我們試著當農夫

-提供土壤,提供營養,提供水。

-又修剪

-又換盆

到看出了什麼苗,又要防蟲,又要除草

-時刻都看顧,觀察,都圍着他們轉。

累了,會有情緒;不明白,會有情緒。

經歷多了,去學點兒童心理的事,請教有經驗的,跟前人討論,明白了,又從新出發。

他們不是植物,是有生命的獨立個體,要動起來。

那就由農夫轉為牧羊人,選牧場,做羊欄,找不同季節的飼料。

那放牧的路徑也要規劃呀!就走着瞧吧!可走失了就頭大啦。

那就找同路的互相照應一下唄。

最最重要的,是累了要自己懂休息,牧羊人不休息,羊又怎會停呢。

放羊、看羊,不時會趕羊,看看有必要時能跑起來不。

往後的日子,就看放和放的多,更多的是他們來看我們。

羊都自己跑起來了,而我們…..跑不動了。

多謝分享

回覆 capricornbb 的帖子

好開心,原來有你/你地會睇

多謝分享,教小朋友時心累也值得看

去完九州,返到香港,更。有家嘅感覺

享受生活甜酸苦辣,就算一竅不通,肯認真學習實踐,也對得住天地父母啦。

李宗盛 Jonathan Lee【凡人歌 Song of an ordinary man】

https://youtu.be/mfQel3jxK-g
‹ 上一主題|下一主題