用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門經歷
go

叩門經歷 [複製鏈接]

經歷左上年既私小面試,最後女兒得到4間offer, 音小,九真, 培道, 救恩. 感覺上係呢到既家長都會覺得呢4間唔算什麼

派彩後,我報左9間學校叩門(本人鍾情於net 11,12, 所以全部都係000), 我認為自己已經準備好收reject 或者進入等候區,由11/6 開始in 第一間學校直到今日我有6間學校願意見我(算是幸運吧), 一直都好大壓力我希望每一次都有好表現, 但有啲撞時間,有啲阿女狀態唔好, 完全可以用「鬼上身」來比喻,我總是認為佢既面試結果= 媽咪既成績表。

其中一間阿女好叻可以入2nd round,今日同校長傾談既途中,校長講了疫情裡媽媽辛苦啦,我一聽到呢3個字,我講唔出說話,仲眼有淚光, 我好失禮但我覺得我既付出原來真係有人見到, 呢2年我估有d家長同我一樣, 好無助,好像一隻盲頭烏蠅,亂咁中, 唔知自己做既野啱定錯,每日上網課唔知學緊乜,每一日都帶住勞累的身軀返工, 放工再去當媽媽這份工。

叩門遊戲都接近尾聲,最後,我只係想講, 大家覺得自己認為啱嘅就去做,至少唔會令自己後悔,可能未必有好消息,但至少令自己心安理得,共勉之⋯⋯

祝願各位小朋友 都擁有自己一片天空

zaba    發表於 22-6-24 09:21
   6    0    0    0

回覆樓主:

你做得好好丫 加油

辛苦的不是我們,是我們的小寶寶。
沒有催谷也有私叩offers,證明/寄語來年家長根本不用這麼擔心,梗有一間不錯的學校喺左近。

Natalie1812_hk 發表於 22-6-24 08:41
經歷左上年既私小面試,最後女兒得到4間offer, 音小,九真, 培道, 救恩. 感覺上係呢到既家長都會覺得呢4 ...

呢位校長好好. 雖然可能只係一句客氣說話,
但佢其實冇需要咁講, 可見佢對家長既關顧.
雙職家長唔容易, 樓主同囡囡好叻呀, 加油~

好同意呀,叩門嘅過程係好辛苦,日日望住部電話,等電話等電郵,又上forum睇下有無其他人已收到second in通知,然後自己無又好失望......不過有一樣野係肯定嘅,從來無懷疑過自己小朋友嘅能力,只能說別人有更好的準備,而自己嘅小朋友係呢一刻可能真係未達到人地學校嘅要求

6月真係好煎熬,希望大家都搵到適合自己小朋友嘅學校,沒有最好,只有最適合!

好同意呀,叩門心理上辛苦過上年考直私,已經步入最後階段。
恳請各位手持多個OFFER的高手們盡快通知學校放位!做人有交帶係身教之一,為學校行政也好,功德無量!香港好細,日後江湖好相見!

myfaye 發表於 22-6-24 10:15
恳請各位手持多個OFFER的高手們盡快通知學校放 ...

我已經放晒位啦, 手持只有救恩一間

myfaye 發表於 22-6-24 10:15
恳請各位手持多個OFFER的高手們盡快通知學校放 ...

大把人手持幾個直資考慮。

7月中才交大訂,音樂椅7月就會轉。

各位媽媽加油呀!未經歷過升小的家長一定係會好多擔心,但是其實經歷過就會知道,經過一年小朋友+大人的努力後,一定會入到適合的學校的。

爸爸也加油, 因付出絶不比任何一位媽媽小

講得好岩!好有同感!

讓爸爸多分擔吧

小朋友讀書報名絕對唔係媽媽一個人嘅事情
我感覺好多家庭裡爸爸分擔得唔夠多

家務,買菜洗菜做菜,小朋友洗澡,照顧小朋友睡覺,讀書,報名小學
不少家庭係媽媽全包。。。

pwhr 發表於 22-6-24 11:25
爸爸也加油, 因付出絶不比任何一位媽媽小

應同, 多得爸爸既支持,我先可以過完一關又一關。爸爸係過程中都好重要‼️ 面試時我講唔出說話時,爸爸好重要,佢代我講出我所想

回覆 Azzurro 的帖子

這個我全包的

回覆 Natalie1812_hk 的帖子

佢既面試結果絕䒧唔等於媽咪既成績表,你嘅付出並唔係考到咩小一。

我同我個仔都努力咗大半年,過程中讓我更了解個仔,大家一齊努力嗰㮔好拍檔的感覺可能只得一次。

”盡咗力就冇問題“ 呢幾個字我相信我唔只會同個仔講一次,我會繼續用呢7個字教佢面對任何困難同挑戰。

你已經做得好好,加油,祝你找到心儀小學。

回覆樓主:

講得冇錯,覺得啱就做!勤力啲做多咗都一定有得着,最少都得到多啲經驗。我大女9月都升中,兩個女由play grou、興趣班、幼兒園一路到升中,部由我一手包辦,每一間學校的資料搜集、每一間都親自帶小朋友去參觀感受,每一份申請表都出自我手填寫、每一叠文件證書嘅準備、每一次面試都陪伴着面對,每一次錄影嘅辛酸煎熬,全部都要經歷兩次,非常明白到比自己經歷過嘅任何一次個人面試更緊張難受。
大家要多啲互相鼓勵,多啲交流經驗,對新手父母真係好有幫助,我當年都係響呢度搵到好多善心人嘅回覆幫忙而走過每一階段。感謝有呢個平台
當個好爸爸

加油啊。辛苦了。
想請教有無九龍城聖家學校叩門成功既經驗呢?大概會問D咩呢。🙏🏻🙏🏻🙏🏻

Nanana888888 發表於 22-6-26 14:36
加油啊。辛苦了。
想請教有無九龍城聖家學校叩門成功既經驗呢?大概會問D咩呢。🙏🏻🙏 ...

我地上年係面見,

今年係咪zoom in?
‹ 上一主題|下一主題