用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 拔萃小學和聖方濟各英文小學怎麼選?
樓主: hqqhqq
go

拔萃小學和聖方濟各英文小學怎麼選?

仲有DPS 獨別嘅傳統,已讀緊或即將入嚟嘅小朋友,enjoy !

1)一年兩次(夏季,冬季)嘅班相
2)歷史悠久久要穿嘅「啡色鞋」難買到震,希望埗昇唔好執笠

3)P6 五日四夜嘅Outward Bound

Greylay 發表於 22-6-24 20:33
DPS只係低調,唔代表啲小朋友差囉

你講得對,我之前也是用家,DPS 只是低調沒有公開升中成績,但的確有不少同學仔有傳統名校offer。喺EK不是太多人講DPS, 所以見到你分享咁多,所以我都想支持一下!感謝你的分享!

Greylay 發表於 22-6-24 21:37
仲有DPS 獨別嘅傳統,已讀緊或即將入嚟嘅小朋友,enjoy !

1)一年兩次(夏季,冬季)嘅班相

真係好多謝你提供大大小小的資訊,大致評估升學,小至傳統日常,都對我哋新生好重要。 thanks

回覆 Greylay 的帖子

thanks for the info^^

j927tijs 發表於 22-6-24 18:51
恭喜,能插班成功,你囡囡一定成績好好!是的,沒有名次,成績表會有Term Grade 同 Class Average, 基本上 ...

想請問係咪唔會有名次?
我只怕知仔包尾影響信心…..

pokmilkpuff 發表於 22-6-25 15:28
想請問係咪唔會有名次?
我只怕知仔包尾影響信心…..

沒有名次的。老師都好少提到分數。

yyteam 發表於 22-6-25 16:06
沒有名次的。老師都好少提到分數。

咁就好
謝謝分享!

DPS用家,真心覺得老師,同學關係好好,小朋友都讀得開心。

hqqhqq 發表於 22-6-24 15:19
是不是很多女仔會在高年級插班到其他學校啊,見到學校張畢業照少女仔

本身都少女仔,記得一班30人內,女仔10個內,咁中途好似我地插到龍校走咗,變相越高年班就少咗女仔

乖同醒嘅女仔喺DPS特別得老師歡心

minichong28 發表於 22-6-25 21:29
本身都少女仔,記得一班30人內,女仔10個內,咁中途好似我地插到龍校走咗,變相越高年班就少咗女仔

乖同 ...
感謝回答

Rbrbrb852 發表於 22-6-25 18:49
DPS用家,真心覺得老師,同學關係好好,小朋友都讀得開心。

請問如果小朋友成績真麻麻,老師會點?

pokmilkpuff 發表於 22-6-26 07:48
請問如果小朋友成績真麻麻,老師會點?

以我嗰班低年級為例.(呢位同學仔係全班最差嘅一個.)老師會先向家長了解一下情況.跟住打電話見家長.追唔上嘅小朋友會有輔導班幫助之類.從未聽仔仔講過老師會喺堂上鬧小朋友成績,但阿仔就話我知邊啲同學上堂曳畀老師鬧    唔知其他班老師處理手法.不過你唔使太擔心.只要交齊功課.守秩序行為良好.應該問題不大.

j927tijs 發表於 22-6-26 10:27
以我嗰班低年級為例.(呢位同學仔係全班最差嘅一個.)老師會先向家長了解一下情況.跟住打電話見家長. ...

謝謝你俾信心!
我仔上課好乖,非常守秩序嗰啲
只我唔知佢學術上如果,如果得到老師關顧應該ok

恭喜有offer 嘅新/插班師弟妹。我哋學校在疫情前一向一年有兩次二手校服圖書捐出活動,但疫情關係呢三年取消了。不過有很有心家長在FB 開了一個webpage 把二手校服,textbooks放上去供同窗門免費拿取,有興趣可以自己上FB 睇吓。

pokmilkpuff 發表於 22-6-26 11:02
謝謝你俾信心!
我仔上課好乖,非常守秩序嗰啲
只我唔知佢學術上如果,如果得到老師關顧應該ok

呢個你大可以放心.小一入學低年班一定感受到老師嘅關懷同鼓勵.老師,同學之間相處亦非常愉快。功課成績唔需要太擔心,每個小朋友都有長處同短處,只要開頭努力少少打好基礎就ok!堂課家課亦都好容易應付,加油!講多少少,我感覺到老師用嘅方法係正向教育,以鼓勵方式令小朋友上進同喜歡學習,亦會不斷俾機會小朋友。至少對低年級嘅學生係咁。唔似其他學校畀壓力家長嚟谷成績。

j927tijs 發表於 22-6-26 12:28

呢個你大可以放心.小一入學低年班一定感受到老師嘅關懷同 ...

正向教育非常重要!要多鼓勵孩子先有進步
可能聽太多啲津校點催谷,難免諗多咗
謝謝你詳細分享

回覆 pokmilkpuff 的帖子

學校有support group, 聽家長講成效都好好, 初初我插班唔知support group咩黎, 我仲問老師點解我無得參加

minichong28 發表於 22-6-27 11:20
回覆 pokmilkpuff 的帖子

學校有support group, 聽家長講成效都好好, 初初我插班唔知support group咩黎,  ...

雖然我唔希望我仔要,不過真有需要時有就好緊要!

請問你覺得啲默書、測考如何?會唔會好吃力?

其實學校邊一科會教快咗?

pokmilkpuff 發表於 22-6-27 20:49

Maths , 教快半年 , 下學期會用第二年上學期嘅書。
英文 : 唔可以話係教快,但教嘅嘢一啲都唔淺,出到去同其他學校比,夠晒啦,DPS 嘅英文程度絕對不用擔心。如果明顯教快嘅textbook: listening , 快一年有多,P1 用P2 listening , P6 已經用緊Form 2 listening

pokmilkpuff 發表於 22-6-27 20:49

仲有extra 嘅兩科 (其他學校係無嘅)
1)Science : 內容真係比美初中 ( water cycle , food chains , Newton’s third law : action and reaction force ……etc )

2) H&G :(History and Geography) 都係初中程度 : Ancient Egypt: 考試要考埋法老嗰名,事件年份,仲有,Troy , Lunar Eclipse , French Revolution , Tropical Rainforest, Global Warming …etc

不過聽前人講 :上到中學,DPS 仔仔女女,係呢三科pick up 無難度,成績唔錯