用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 (長文) 考小的迷思
go

(長文) 考小的迷思 [複製鏈接]

不經不覺係EK已有多年的時間, 十分慚愧,一路以來都係CD-ROM。 一直睇左多位前輩無私的分享, 令我獲益良多, 不勝感激。 呢2日係不同版面見到好多前輩無私地分享及總結自己考小的經驗, 令到我都好想試下回顧同分享一下自己的經歷。希望可以幫到大家!

回想最初, 我係一個好迷茫的家長, 身為N無, 由學習甚麼是好學校開始, 到2位小朋友入PN再到入神幼(BK 家長心目中)。 直到小學有幸入到神校 (BK 家長心目中的),可以一讀12年, 總算免卻了升中的擔憂。 亦算係完成左一個重要的階段。

但係, 一路走來, 其實真係唔容易, 係唔同時期 (放榜/ call waiting/ 寫求位信等等) 瘋狂search 有關心儀學校的keyword (e.g. XX 某校call waiting), 睇過所有有關心儀學校的EK帖, 不停refresh 學校個website 睇下幾時有result release /application的資料, (多年前) 鬥快F5禁所有直資私小的;小一分享會的網上申請, 等電話, 等SMS, 等夠鐘上網check result 等等等等…

多年來發現每年大家係考小期間其實都有差不多的問題, 我想就著這些問題分享自己少少的睇法。但在進一步分享之前,我想講, 因為隱私的問題, 有些地方不會具體地介紹,請見諒。另外,分享全屬個人經驗,現實中總會有例外的, believe it ornot, take it or not請自行決定。

(字體好奇怪...唔識點整..)

版主留言:代為處理字體問題

Azzurro    發表於 22-6-23 16:43
miriam  版主留言:代為處理字體問題  發表於 22-6-23 15:55
   40    0    1    1

考小係咪一定要有好多cert?  Cambridge mover/ GAPSK 高級/ 樂器有無用?  

因為疫情, 有好多學校改左用portfolio 去shortlist candidate, 我相信有cert 係一定有幫助。 就好似fresh grad 去in 大公司甘, 你有first hon / dean list 一定比較亮眼, 進入下一輪的機會一定更大。

不過就算你portfolio 好靚, 過到第一關, 去到  第2/3關面試 (zoom 及face to face) 的時候, 一試已經知小朋友的語文能力, 俾你再叻再多cert, 啞口無言, 詞不達意照樣reject。 況且現在的小朋友真係好多人係好細個已經考到flyer 滿盾 + GAPSK 高級。 所以我真心覺得一張不是極超班的cert 唔會太有用, 充其量只能顯示小朋友有一定的語文能力。  

當然, 係考cert 的過程中小朋友總會學習到語文等知識。 但個人認為, 學術程度足夠應付考小就夠。 反而其他soft skills training, 例如表達能力, 應對, 溝通技巧, 抗壓能力, 自信等更為重要。呢方面有時間我想另外再講.

樂器cert 同一道理。

現在的小朋友真心好叻, 只可以話天外有天, 人外有人。 神小小一開學和新同學家長閒聊間發現(小一入學前已考取) 樂器5級的同學竟然一班已有好幾個。 學緊2種之上樂器的同學亦有唔少。 學樂器需要大量時間練習, 5歲幾6歲可以考到5級的一定用左好多心血, 時間, 及一定對音樂好有天份。 但我相信有天份/音樂天才型的小朋友只係極少數。大部分只用所有時間去操練4首考試歌 (譜都未必識睇)。為考而考值唔值得呢? 我自己好有保留。

如果真係要以樂器取勝, 加分的一定係學校缺人的樂器。5級嗩吶的機會一定比5級小提琴大。 如果有5/6歲的小朋友學到5級嗩吶, 我真心佩服佢!

洗唔洗上面試班? 有無用?   

我覺得面試班係重要的。 面試班主要用作操題。  考任何試, 了解題目無疑係有幫助的。就好似我地考公開試前要操past papers 一樣。 要熟習考試的模式。(但記住, 上面試班係有用, 但唔係只上面試班, 還要有其他配合, 之後另外再講)

考小之前幾年, 我做左好多功課, 明查暗訪shortlist 左數間城中出名/ 朋友介紹/ 私人老師 的面試班。之後遂一去試我地亦參加過數間大型面試中心舉辦的大型mock interviews (疫情前)。    透過同老師課堂或mock interview 後的debrief, 我了解到個老師是否可以係短時間內了解到我小朋友的性格和需要, 及提出一些自己的見解/ 辦法去幫到小朋友。

有時大型的面試中心 D 老師好green, 有D看似剛大學畢業, 甚至乎都未生小朋友, 未親身經歷過考小同老師的面談。 有D老師評語係好general, 有D好惡, 淨係指出小朋友的不是, 沒有具體的意見點樣去改正小朋友的問題。  有D一開始就要填資料揀人的面試班,我自己好有保留。

我接觸過的面試班/私人老師的教材都係大同小異,我覺得一個叻的老師,除左熟悉各校題目外 (疲情轉zoom in 的時候真係見真章) , 係應該因材施教,引導及教導唔同性格和特質的小朋友。

所以我覺得老師係要試, 要夾。有朋友介紹話好的, 我地試完覺得一般, 學左一個學期quit 左。 有一D自己偶然遇到的 (完全唔出名), 我又覺得OK, 一直讀到最後。

家庭教育絕對重要。禮貌, 平時學術和生活知識 (例如點用8達通) 係日積月異咁學番來。 如果你覺得小朋友讀個面試班,  一星期一堂就中英數常禮貌咩都可以學到番來的話, 我就只能話你太天真了。

(原來打字極花時間... 待續)

我地都係今年考小 謝謝你的分享 如果樂器無考級 神校是否不會收?

回覆 Jsjsyg 的帖子

感謝版主代為處理字體問題!

回覆 HK-CR7 的帖子

好多同學都無係考小前考級, 放心.
之前有提到, 個人認為, 當好多人5級的時候, 一張2-3級樂器的cert有同無真係唔係太多分別, 除非係好特別的樂器...

HK-CR7    發表於 22-6-24 09:43

(續)

神校收咩類型的學生/ 家長?

可以好general 咁講, 神校裡大部分的同學都係乖巧 (聽話), 活潑 (outgoing), 頭腦靈活, 有好少數係好文靜。 10個9 個都書不離手。同家長 (我) 傾偈時完全唔怕羞,有問有答,呢樣我好欣賞。  神校的小朋友,以我所見及接觸的,如一路以來大家所講的,收放自如。雖然都有文靜 (唔出風頭, 唔多野講) 的小朋友, 但亦淡定, 斯文有禮…

神私/ 神小d家長會唔會好白鴿眼?

以前爬文的時候,真係好多人話神幼,神小專收一D有家境,住私樓( 豪宅), 專業人士,有關係者。 我只可以話,呢類型的家長,的確真係比較願意花錢係小朋友身上,栽培佢哋,上好多唔同的興趣班及面試班。相比一D冇操練過的小朋友,佢地的機會係真係去其他人多。所以大家就會以為學校專收呢D家庭。事實上,肯用心和有資源(時間及金錢)栽培小朋友的家庭一定會比放任式教養的家庭優勝好多。 呢D資源亦係學校所謂 '家校合作' 的根基。

家境卓越 (有司機, 有不同會籍) 的同學實在比比皆是, 明星/名人/名門後人亦有好多。 但佢地大多數都係十分十分低調的, 亦從來不show off。 佢地亦會同我地D '平民' 家庭出來玩。 唔會高高在上, 亦無互相比較家境的情況。 放心, 你有實力入到去, 成績好, 大把人爭住同你玩。

睇完好有共鳴考小學 其中一個最大嘅challenge 係 past paper 資訊唔透明
好多時心儀學校geh 詳細面試題目, 考核marking scheme 唔係咁易 搵到
就算上面試班 亦唔係 即刻俾你(始終要做生意), 好多時 又要供會 又要上 專班/ 私人堂
資料 piece by piece 自己整合 先有d 概念

講白左, 大家考小學其中比較geh 一樣 就係 information transparency,
越早擁有越多past paper 資料, 就越容易亦越多時間準備

除此之外, 同意樓主 家庭配合非常之重要, 因為就算有曬past paper
但如果無spend quality family time 教導小朋友亦係徒然

欣賞樓主無私分享

同意最後幾段
係成績勁嘅學校,要成為受矚目嘅人,比較嘅最高標準一定係成績本身
其他(會籍,財富,名氣)等等不值一提

但是成績領先也不會炫耀,因為勁人太多,難保被其他人追上

回覆 littlecat123 的帖子

謝謝分享.
多謝ek大家無私的分享, 過往的題目其實都可以搵到.  但marking scheme (各樣面試項目如何比分, 比重等) 我想除了insider 之外, 應該無可能有人會知.. 雖然越早有paper paper 越好, 但我覺得小朋友的自信, 溝通 (唔怕陌生人), presentation skills 同樣重要.  如果唔係, 識哂答案唔肯/ 唔敢答應該都無機會.

十分同意家庭配合同quality family time.. 希望有少少時間分享一下我對家庭教育的少少睇法.

回覆 Azzurro 的帖子

完全同意! 係名校/神校/ 甚至任何學校都係, 成績叻都絕對不能太高調.

一來高人實在太多太多, 做top 的實在太大壓力啦!  

(續)

如何培育子女增加入讀神校機會?

個人認為, 入讀神校有3個重要的原素。

(為免篇幅過長, 大家瞓著, 我好片面咁寫少少)。

1: 學術 - 即中/英/數

中文

學校成日都話喜歡 愛閱讀的孩子。  考過公開試的家長都知道語文能力係好重要。 閱讀就係發展語文能力的根本。 以我2位的小朋友考過超過20間學校的經驗, 面試其中一個重要環節就係朗讀中英文文字/文章。 呢D朗讀問題, 識讀就有分, 唔識讀就無分。  

所以家庭伴讀真係好重要。 家庭伴讀真係好重要。 家庭伴讀真係好重要。 (重要事情講3次!) 我地2位都係從K1 一本一本, 每晚都堅持伴讀。   亦會買一D小朋友有興趣的書, 例如恐龍, 公主一齊讀。 亦有玩中文字咭。 中文真係唔容易, 拼又無得拼音, 真係要慢慢學, 慢慢浸。 一定要從小開始。

我地有朋友佢真係好忙, 好夜番屋企, 佢會俾小朋友出去上中文班。  我地無上過。但如果家長無時間, 有出面學習一定好過無。 不過, 自己教的好處係, 閱讀可以增進親子感情, 面試的時候問到都可以講 ‘我地一家鍾意一齊睇書’- 真係間間學校都會加分。

英文 

相對上容易太多了。 英文同中文唔同, 英文只要識Phonics 就可以讀出個字 (基本分一定攞到)。 我地幼稚園有教Phonics, 不過都係太慢了, 因為我地唔識Phonics, 教唔到佢地.所以我地早早去學。  我地英文親子閱讀的時間相對俾中文少 (中文真係好花時間)…我地買左一整套ORT, 呢套書學校都有用, 真係好有趣, 小朋友都好鐘意讀。 有時我地會扮唔識, 要小朋友讀俾我地聽, 佢地K2的時候, 基本上都讀到出黎。 佢地考學校的時候, 基本上已經自己識讀。 2位小朋友考小的時候英文完全無問題  (上年zoom in 我都有睇住佢考)。 現在2位係英文科成續都ok。

數學 

有好多人話, 考小會考到 雙位加減, 甚至考乘數/除數… 幾年前我地上BK的時候都俾呢D‘題目’嚇左一跳。 我地係各方面衡量之下, 決定自己教 (幼稚園數學我地2個大人無可能教唔到)。 方法好簡單,(亦係EK同前輩學) – 我地買一大包M&M, 由數數, 然後到加數/減數, 最後到grouping(即乘數/除數的基本理念)。識答就可以食。 哈哈, 我地屋企真係唔係成日食糖果, 所以一出M&M, 小朋友立即坐定定, 好快學識。之後學得深D, 雙位數的時候, 我地用有大粒有nuts 的M&M代表10, 細粒的代表1。 咁就唔會食到蛀牙啦.

至於其他數學, 我地參考過以前的題目, 時鐘同圖形比較多。 圖形幼稚園有教。 時鐘我地只係買左個cheap cheap $12店的時鐘教。其他logic 等, 去買本幼稚園數學補充已經好足夠。

(唔好意思,  字體又好奇怪....)

版主留言:代為處理字體問題

miriam  版主留言:代為處理字體問題  發表於 22-6-25 20:56

回覆 Jsjsyg 的帖子

感謝版主代為處理字體問題!

(續)

2: 小朋友個人特質: 說話 + 氣質 + 自信

小朋友的說話, 氣質,自信,好大部份都係反映家教,及同屋企人的關係。有人話怕羞的小朋友係天生的, 唯有考一D唔係活動教學的學校。   無錯, 怕羞 (慢熱) 的小朋友的確係輸蝕。 但絕對唔係 ‘無得醫’。 我的小朋友都好慢熱, 細的時候怕怕羞羞。 所以我地會經常俾佢參加義工服務, 賣旗等。 亦有參加一D比賽, 開始的時候可能是超細型的比賽 (唔出名唔洗出場的 e.g.畫畫比賽), 基本上有參加就有獎的。 拿到獎後大大讚賞小朋友的努力。 等佢大少少, 有多D自信ready to go的時候, 就開始參加朗誦比賽。一步一步來, 等佢學習面對人群, 表現自己。

小朋友的行為,係父母的一面鏡子。你想小朋友面試鬆容淡定, 父母就不要異常緊張。 成日都以小朋友成績去衡量小朋友乖唔乖 - 例如: 你考100分喎,你真係好乖! 你今日唔合格,你咁曳㗎! 你考試識唔識?咁都唔識?! 會令小朋友更加有壓力。我地家庭好正面去對待面試, 亦經常俾好多肯定同讚賞俾小朋友。 咁樣小朋友先會更有自信, 更努力去嘗試。

說話, 氣質 亦反映家庭教育。 如果你想小朋友書卷味濃, 書不離手 – 請大人先放下手機, 遠離whatsapp/ IG / Fb/ youtube/ game, 多D陪讀。 斯文有禮, 談吐得體的小朋友, 家長一定唔會粗口爛舌,  說話粗俗。

3。家庭教育

面試的時候, 有好多問題都係圍繞著生活。 如果要小朋友 ‘識’答, 如期要小朋友背誦答案 (e.g。背誦mtr 車站), 不如身體力行, 邊體驗邊教學。 如果要小朋友答 ‘我放假同屋企人去圖書館’, 一定要真係有去。 因為小朋友唔識講大話, 老師一問就知。 我地過去的數年的weekend 就係係科學館, 圖書館, 太空館, 郊外, 等等過。  生活的知識係最難學, 因為佢係最廣泛, 最能反映家庭生活的狀況。 就算疫情之下, 每一個看似平凡的地方, 超市, 樓下公園, 家中廚房等都係一個學習的好地方。 係好花時間, 亦好花心血。 一週工作下來, 好想靜一靜, weekend 咩都唔做休息一下。 我想, 生活知識反映家庭教育。 亦D分係肯花時間/心機/用功的家長陪伴和教導小朋友應得的。

最後寄語大家, 小朋友每個都係獨立個體,唔可以一式一樣用同一個方法去教。 凡事無絕對, 考小無一定的formula, 亦好講運氣, 老師走漏眼, 小朋友臨時失場亦有可能。 切勿非君不嫁。考到好的小學亦只是一剎那的光輝, 往後仍有漫漫長路.。養兒100歲, 長憂99。

共勉之。

(全文完)

歡迎大家一齊分享發問.

zaba    發表於 22-7-6 08:50
supervi    發表於 22-7-4 16:00

同意, 考得唔理想的家長不要灰心, 目前情況也不一定決定小朋友的水平, 想自己當初都係普通學校, 但最終公開試勝過超過九成神校學生, 待人處事及工作發展也不落於同期神校學生, 神校當然有其光環, 但亦不是絶對, 見到唔少父母入唔到神校呼天搶地, 其實是否真有必要? 心理如此脆弱, 又如何能作為子女日後的榜樣?

多謝分享

多謝你那麼用心的分享!

如我係 no 1 小學老師揀收生,只會睇小朋友臨場表現,有冇臭脾氣,反應係咪 smart,名校學校大把資源栽培,傻既老師先會信D把鬼證書,幼童咁多證書有用咩? 
自己小朋友係咪聰明自己心知,各家長咪自己揾自己笨啦

同樣地我都會睇下D名校老師係咪肥豬,最討厭D名校要小朋友體育好,教個班得把口個個坐係到肥到隻豬咁

多謝你詳細分享,小朋友讀書大家真係花唔少心力
‹ 上一主題|下一主題