用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 (長文) 考小的迷思
樓主: Jsjsyg
go

(長文) 考小的迷思 [複製鏈接]

回覆樓主:

點解你話自己N毛(emoji)考左PN已經係勝利的起跑線上吧!

同埋好想問下呢d家庭係咪一定係雙親一齊努力培養孩子?

有時候我好想努力,孩子本身資質就不好又專注力差時,再加上先生也是悠悠然的樣子,讓我經常想放棄。

一個人培養兩個孩子,感覺好累好累,腳步好重。

我時常在思考一個問題,如果孩子樣樣都平庸時,作為父母應該如何是好?應該專注培養他的興趣愛好?抑或是能讀到幾多盡量讓他讀幾多,最後無悔就好?

Jsjsyg 發表於 22-6-30 18:11
最後寄語大家, 小朋友每個都係獨立個體,唔可以一式一樣用同一個方法去教。 凡事無絕對, 考小無一定的for ...
寫得很不錯.
亦都附上以下其中一個家庭教小朋友的成長路介紹

https://c.m.163.com/news/a/HC6EOTRU0535Q8QK.html?spss=newsapp

pwhr 發表於 22-7-1 20:54
同意, 考得唔理想的家長不要灰心, 目前情況也不一定決定小朋友的水平, 想自己當初都係普通學校, 但最終公開 ...
認同. 衹要父母唔太著緊分數高低,著緊小朋友對學習興趣投入既態度,咁就已經做得最好.

mcs74 發表於 22-7-14 22:41
點解你話自己N毛(emoji)考左PN已經係勝利的起跑線上吧!

同埋好想問下呢d家庭係咪一定係雙親一齊努力培養 ...口
n 無 - 係指我地無宗教, 無舊生背景, 無sibling 在讀.. 基本上係無分加, 靠自己.
我覺得如果父母兩人一齊努力與否係家庭教育方針的問題.  如果2個人唔係教育上一致, 真係好難會成功.  見校長或final round 的時候, 亦會問到家長教育理念的問題.  如果只有一方有心考, 另一方 '懶懶閒', 其實一問就知..建議你可以先同先生傾下, 究竟你地想小朋友行條咩路, 將來成為一個點樣的人等等.

係呀, 有2個小朋友真係好累, 我都係過來人.  自己教太累的話, 負擔得到就搵人教, 唔好令自己太大壓力, 亦唔好同先生傷和氣.  讀名校有讀名校的好, 但唔讀名校亦有唔讀的好.   

為人父母的, 都想一切俾我地小朋友最好的.  我地只能儘自己的能力係佢地細的小侯幫佢一把, 大左就要靠佢地自己啦..

回覆 天外之人 的帖子

謝謝!
我十分同意分數高低不代表甚麼, 學習態度更為重要!

多謝長文分享,我小朋友才剛升k1,在ek睇到大家都好努力,真係好好學習

感謝分享!

教仔真係返工同做人難。

‹ 上一主題|下一主題