用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 關於esf 升year1
go

[小學] 關於esf 升year1 [複製鏈接]

我地k1聽日完,之前收到通知話要9/1前如果要改地址決定邊個catchment zone. 其實我地反而係就番學先決定住邊度的,係咁既情況下而我地唔屬意港島區,我淨係知道沙田好熱門,請問九龍區係咪都好難入?我地無任何priority 的,如果咁應該點填果3個志願呢?謝謝
   1    0    0    0

回覆 imada 的帖子

deleted

ribenaberry 發表於 22-6-22 13:18
回覆 imada 的帖子

If I were you, I would just put in your top 3 preferences (most convenient to you ...
You can name RC or DC in the form's preferences, and then the other choices are "School of Zone" according to the address you give before Sep, and a separate question to ask if you will consider out of zone.
SJS and KJS are both very competitive, they will prioritise foreign passport at foundation schools within ESF Kindy applicants.

imada 發表於 22-6-22 12:55
我地k1聽日完,之前收到通知話要9/1前如果要改地址決定邊個catchment zone. 其實我地反而係就番學先決定住 ...

Clearwater Bay 升KGV
Beacon Hill School 升Island School
九龍區呢兩間競爭冇咁大
但你要睇清楚條線點分,搬個啱地址

mandy_ng207 發表於 22-6-22 13:57
Clearwater Bay 升KGV
Beacon Hill School 升Island School
九龍區呢兩間競爭冇咁大

請問點解beacon會無咁熱門的呢?謝謝

imada 發表於 22-6-24 19:22

傳說Kowloon junior好多siblings, 佢哋priority 好高,所以幼稚園生都收唔曬,有啲會派去RC/DC。
九龍區另外兩間係相對冇咁熱門,但對比港島區都算唔易入。

imada 發表於 22-6-24 19:22

一般九龍人首選KJS, 因為大校,新校舍,可共用KGV設施例如泳池,而且升KGV.
但BHS細校其實都好好,好關愛和cozy,  不過升Island school九龍人又未必想過海。

964000 發表於 22-6-24 21:09
一般九龍人首選KJS, 因為大校,新校舍,可共用KGV設施例如泳池,而且升KGV.
但BHS細校其實都好好,好關愛 ...

謝謝。

讀咗6年KJS未用泳池,只係running club去過KGV個球場。

AJW2010 發表於 22-6-30 15:39
讀咗6年KJS未用泳池,只係running club去過KGV個球場。
6年都未用過?! 有冇覺得蝕咗?

PSKLAI 發表於 22-7-3 11:01
6年都未用過?! 有冇覺得蝕咗?

咁佢小學本身都無泳池,升咗中學今年COVID都用唔到,無話蝕唔蝕嘅。

AJW2010 發表於 22-7-3 13:11
咁佢小學本身都無泳池,升咗中學今年COVID都用唔到,無話蝕唔蝕嘅。

好多IS包括ESF其實都有照上swimming

請問大家如果派到一間唔想去既係咪可以即時申請轉定要讀一年呢?我地prefer九龍但beacon中學又要去港島唔係咁想,謝謝

imada 發表於 22-7-4 09:08
請問大家如果派到一間唔想去既係咪可以即時申請轉定要讀一年呢?我地prefer九龍但beacon中學又要去港島唔係 ...

最少讀兩年

imada 發表於 22-7-4 09:08
請問大家如果派到一間唔想去既係咪可以即時申請轉定要讀一年呢?我地prefer九龍但beacon中學又要去港島唔係 ...

如果初小都可以讀住先,佢啲policy可能過幾年又轉

mandy_ng207 發表於 22-7-4 09:38
最少讀兩年

謝謝

964000 發表於 22-7-3 13:25

原本有安排1月游水堂,但4月復課後無得上

964000 發表於 22-7-3 13:25

Repeated

AJW2010 發表於 22-7-4 22:55
原本有安排1月游水堂,但4月復課後無得上

一月咪好凍,雖然室內

而家先入讀幼稚園,到讀中學Island school唔會喺新界了!嗰個校舍只係臨時比Island school用幾年,因為港島原址裝修而已。如果樓主個小朋友而家先入幼稚園,到中學時Island school 已經搬返港島了吧?
‹ 上一主題|下一主題