用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校真係難考
樓主: Sallyqiqi2
go

[中學] 國際學校真係難考  

poonseelai 發表於 22-6-24 10:07
明白,好奇不少家長着重是否 speak like a native, 少 d 擔心寫作方面
不会啊,写作比口语难多了也重要多了。到了高中哪门课程不是写写写?
口语三四个月足够练成native, 写作要求穷一生无止境。

mandy_ng207 發表於 22-6-24 11:43
我擔心個仔寫作喎
其實睇得YouTube多先會speak like a native, 尤其屋企冇外國人!
我一啲都唔在乎,雖然 ...

其實睇得YouTube多先會speak like a native, 尤其屋企冇外國人!

Xxxxx

都唔係絕對,阿女由本地學校轉國際學校,剛轉時有活動,國際家長問我女兒由那間國際轉來,我說,由本地學校,佢說聽唔出係本地生。

唔好問我點解,因為我都唔知。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 22-6-24 18:44

Xxxxx

語言除了語境,天分也很重要,有些小朋友真得的對「音準」掌握得很好。

或者試吓去考有ESL (English as a Second Language) Program 支援既國際學校。呢類型既機會會大啲

cdleep 發表於 22-6-25 19:23
或者試吓去考有ESL (English as a Second Language) Program 支援既國際學校。呢類型既機會會大啲
...

香港一缐IS一般first lang是英文,一來就考IGCSE Eng (native) 之後IB Eng A, 沒有ESL support和選擇,所以英文相差太遠好難收。
市場需求現在有些新校會開ESL,但好多要加錢或買債券貴上加貴,也要留意考試安排,如果IB要考Eng A始終不能太差,除非有些bilingual school可考Eng B,A level就可不選英文。

964000 發表於 22-6-26 06:30
香港一缐IS一般first lang是英文,一來就考IGCSE Eng (native) 之後IB Eng A, 沒有ESL support和選擇,所 ...

其實英國好多學校應國際市場需要都有ESL support,到時也可以揀考IGCSE ESL,所以有些在香港入不到IS的學生反而可選擇出國,亦所以出國讀完都唔一定英文好叻。

Xxxxxx

在英國的學生可以考 IGCSE,仲係ESL?可以嗎?我以為IGCSE只讓不在英國的學生考?

咁英國大學對英國中學畢業的有乜英文要求?整個中學課程咁樣咪冇咗一科語文去到First language level?

964000 發表於 22-6-26 06:30
香港一缐IS一般first lang是英文,一來就考IGCSE Eng (native) 之後IB Eng A, 沒有ESL support和選擇,所 ...

無論中文也好英文也好,一個大學生一定要有一種語言聽講讀寫也要甚高水準,able to express deep personal feelings and write with conviction and persuasion.

所以國際學校生 ENG A 麻麻地係大問題,在英國的學生考 IGCSE ESL 問題仲大。

兩頭唔到岸係好敝。

shadeslayer 發表於 22-6-26 16:18

其實英國好多學校應國際市場需要都有ESL support,到時 ...

我見過有升學agent 介紹有private school可以提供到,唔知係咪正常做法,我都係delete咗佢,不過好多港生去到有ESLspport係真的。

shadeslayer 發表於 22-6-26 16:25

無論中文也好英文也好,一個大學生一定要有一種語言聽 ...

Second Lang係工作水平,即係香港DSE level, 通常補個IELTS大學會接受的。其實GCSE都不是必須,3/4 科A level 加IELTS巳可報UK大學。
其實好多學科如engine/IT 等對英語水平要求不是太高。

回覆 964000 的帖子

英國會提供iGCSE英文嘅,應該絕大多數係開辦一年制iGCSE嘅私校(國際學校)分部,數量極少。至於EAL support,我相信唔少私校都有提供。

964000 發表於 22-6-26 17:47
Second Lang係工作水平,即係香港DSE level, 通常補個IELTS大學會接受的。其實GCSE都不是必須,3/4 科A le ...

3/4 科 A level,不包英文,大學應該會看 IGCSE 英文。唔好講大學入學,阿女搵工都要 IGCSE transcript of all subjects.  
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

我見我朋友個仔英文講得好好,小學己經去左 Is, 而家初中去英國,都要上 ESL 班啊!

但我平日見佢講得 native 咁,不過可能寫作無咁好。

我覺得咁係咪要寫作native 水準,其實難過講

KIMLIFEINUK 發表於 22-6-27 07:34
我見我朋友個仔英文講得好好,小學己經去左 Is, 而家初中去英國,都要上 ESL 班啊!

但我平日見佢講得 nat ...
英文好不好基本不看口语,基本只看阅读和写作,尤其是写作

極端D講,文盲講也是 native, 寫作要花時間心血

讀寫和聽講唔同野,我聽過有外國小朋友,考香港IS Y1, 因為外國還未學認字,所以都要入ESL, 個名係咁叫其實即係「英文補習」,有啲學校冇ESL就叫”learning support”, 都係特別老師負責。
另外我聽過有個小朋友插一間IS小學,讀寫冇問題但講得一般,學校派了兩個高年級哥哥break輪住來同佢「傾偈」,其實都係「暗中補習」。

IS is the same as LS, there are ones that is not that good.And there are some PIS that people call them IS anyway, especially the new ones like Mxxxx Kxxx.

964000 發表於 22-6-23 07:22
鬼仔點同,佢哋行出嚟人地已經覺得native until proven otherwise. 但黃皮膚係要去證明自己英語水平profic ...

我意思係話,如果講中學或高小程度去插班,Kellett唔算係難考的學校。因為睇我仔D插到班入Kellett的舊同學,學術成績唔係好標青,只係好普通。如果一間IS在高小同中學階段,收生只要求英文係native, 咁真係唔算係難考嘅學校。
仲有,你提及GSIS幼稚園只要求native, 對academics 無要求。呢點我覺得有少少保留,你講得啱,一般IS幼稚園階段唔會對academics 有什麼要求,GSIS相信都係。只不過,佢哋收生嘅類型同要求應該比只係native 呢個要求多好多嘢。佢哋偏向收某類學生,比較聽話、定、易教的一類,同好多本地名幼一樣。不同於ESF, 佢哋有各種不同類型的學生,收生方面似乎更接近於要求英文有一定溝通能力而已。

shadeslayer 發表於 22-6-23 18:16
我自己在香港大,在英國都讀咗好多年書(理科),咁多年做嘢全是 MNC,老實講阿女中學的文我已經寫唔到那個 ...
我老公都咁講,我仔year 9, 老公十四歲去外國讀書,一直做外資行,日日英文多過中文,但佢話自己寫嘅英文已經唔及個仔而家寫到嘅水平。

nunupipi 發表於 22-6-24 09:34

RC今年讀yr 1已經係由esf kinder 一條龍,嗰時已經sort 走 ...

之前我喺呢度都講過,識個小朋友由細讀IS,Anfield,RC,到十歲仲聽到佢講港式英文,open the light果啲,除咗家庭環境,同學仔影響都好大。

aidan08 發表於 22-6-28 00:14
我意思係話,如果講中學或高小程度去插班,Kellett唔算係難考的學校。因為睇我仔D插到班入Kellett的舊同學 ...

同意Kellet相對某些學校例如Harrow ,收生對學術要求係冇咁高,相信尤其對外國人。
分享下好多IS even selective school 幼稚園階段收生都只係玩同傾偈,其實都有跟據,因為研究顯示,幼童母語的詞(emoji)量原來都correlate with 長大後的academic achievements,相信反映了家庭背景和verbal ability (智力的一種)。
不過IS幼稚園就算highly selective school 收了你就一條龍升小,不同LS 揀完又揀,就算 ISF, VSE都要升小都要再考,真IS就有這個「承擔」