用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校真係難考
go

[中學] 國際學校真係難考  

我女考Kellett G8, 今日收到reject offer (emoji) 原來國際學校係好難考。

有無passport?

Sallyqiqi2 發表於 22-6-22 08:39
我女考Kellett G8, 今日收到reject offer (emoji) 原來國際學校係好難考。

Kellett 英制兼selective, 你試吓其他學校啦,不要灰心

通常考到個D覺得易,考唔到個D覺得難
尤其一缐IS中學,最近聽原來ESF都reject咗少名校生。

我朋友個女讀名女校初中,考RC都唔收,英文唔達標

回覆 Sallyqiqi2 的帖子

你試吓 ESF, 我2個朋友兩個仔分別報 RC 同 Island, 成績算中上,即報即收,兩個都冇 passport。

mandy_ng207 發表於 22-6-22 09:07
Kellett 英制兼selective, 你試吓其他學校啦,不要灰心

英制會難考d?其實kellett鐘意收咩類型學生?

Leira 發表於 22-6-22 10:34

我不是Kellett家長,不過有睇過Kellett網頁介紹,見佢中學成績都幾勁,應該對學生嘅學術有一定要求。

今年不是出来很多vacancies? 听说HKIS GSIS这些都很容易进

mandy_ng207 發表於 22-6-22 10:41
我不是Kellett家長,不過有睇過Kellett網頁介紹,見佢中學成績都幾勁,應該對學生嘅學術有一定要求。
...

贊成

nunupipi 發表於 22-6-22 09:43
我朋友個女讀名女校初中,考RC都唔收,英文唔達標

佢哋中幾考IS什麼年級?完全唔offer嗎?

不過有時考唔考到間學校都講緣份。我都聽過幾個case國際轉國際都失敗,考不進的學校包括GSIS,Kellett,ICS,仲要只係考小學⋯⋯

LoveCorgi2 發表於 22-6-22 11:10

佢哋中幾考IS什麼年級?完全唔offer嗎?

LS中一考插班,rejected. 所以國際唔易考,特別係LS轉IS。

Leira 發表於 22-6-22 10:34

Kellet academic, art 同theatre program 都好強,學校culture 好British

nunupipi 發表於 22-6-22 11:24
LS中一考插班,rejected. 所以國際唔易考,特別係LS轉IS。

唔好稔住讀唔掂LS轉IS一定得,朋友女在名女校申請ESF Y7, 成績表應該幾差,in都冇in直接收到reject(婉轉地話佢唔適合),結果去了UK

認識小朋友升中考Kellett和GSIS失敗,但係SPCC和DBS有offers,相信因為英文唔夠好。其實IS和LS收生要求不同,無十拿九穩的情況。

964000 發表於 22-6-22 11:45

唔好稔住讀唔掂LS轉IS一定得,朋友女在名女校申請ESF Y7, 成 ...

Y7及8應該多人申請競争都大

我個女都係LS小六插班IS,有offer哦。 筆試同面試都好緊要

mandy_ng207 發表於 22-6-22 11:17
不過有時考唔考到間學校都講緣份。我都聽過幾個case國際轉國際都失敗,考不進的學校包括GSIS,Kellett,ICS ...
同意, 我都有好幾個朋友仔女想 IS 轉 IS 但唔成功, 都係小學, 始終每間學校0既要求同 preference 唔一樣

G8 好大個了。當然難考。IS越大越難。

而且Kellett 對英籍背景好重視。我有朋友丈夫是英國人,大仔入了。细仔收唔到,入waiting list 等緊。

若本身是LS 名津,可先考eg YCIS, AIS,KIS... 等到小朋友的英文進步多d,再考更熱門出名的學校, 也不遲。LS 學的是textbook English 和 IS 的水平是兩回事。

一步一步來,不要灰心。