用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校真係難考
樓主: Sallyqiqi2
go

[中學] 國際學校真係難考   [複製鏈接]

回覆 964000 的帖子

係,辦教育的,應該以學生的福祉為首位。疫情之中,國際學校的表現係無令家長失望。

回覆樓主:

一定唔易考

shadeslayer 發表於 22-6-28 18:41
我始終覺得淨係靠學校變native唔夠穩陣

Xxxxxx

其實我嘅意思係,有啲人覺得返咗IS喺屋企就應該全程講中文,我就唔太贊成,尤其呢兩間,喺屋企最好都俾啲心機練下英文。知道有啲同學喺屋企真係唔講英文,感覺上佢哋英文進步真係慢少少。

glo000 發表於 22-6-28 20:50
GSIS一定唔易考,考中學英文要求程度極高,我知中學幾個年級今年只得5個位以下空缺,收其他IS學生。

依家 ...

請問 y7-y9 寫到300-400字是什麼 benchmark? 剛剛睇返我孩子之前功課,year 3寫到 200+字,year 5 寫到500+字,孩子係ib school (private independent school)

glo000 發表於 22-6-28 20:50
GSIS一定唔易考,考中學英文要求程度極高,我知中學幾個年級今年只得5個位以下空缺,收其他IS學生。

依家 ...

其實寫長文反而易啲。有限字數裏快狠準,唔易。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

mandy_ng207 發表於 22-6-28 21:03
其實我嘅意思係,有啲人覺得返咗IS喺屋企就應該全程講中文,我就唔太贊成,尤其呢兩間,喺屋企最好都俾啲 ...

會唔會搵 NET教比較好啲?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

poonseelai 發表於 22-6-28 21:38

請問 y7-y9 寫到300-400字是什麼 benchmark? 剛剛睇返我 ...

以我所見,普遍LS學生寫文都麻麻地,因為學校無點教,名小都靠自己,每個學生寫作能力分別好大。

由小學一年級已經想轉國際學校,但因為還感覺良好所以一直未轉,但心裡就做好準備,隨時考插班,所以逢長假期會同個女報專教國際學校小朋友寫作的英文Centre,其實都唔係教得好好只不過佢學得好開心,愛上閱讀,慢慢就寫出一手好文,學校的寫作平均都95-99分,我說300-400字好保守,我女考IS y8 的written test, 寫滿了兩頁紙,學校回覆我時有說她寫得好好,因佢真係好想讀果間學校,所以佢出力寫,當時的topic 係 Time Travel...

shadeslayer 發表於 22-6-28 23:18
其實寫長文反而易啲。有限字數裏快狠準,唔易。

無錯,我女都係咁講,但都有同學300字的寫作都覺得好困難,所以我意思想說基本能力要寫300至400字會安全d

shadeslayer 發表於 22-6-28 23:28
會唔會搵 NET教比較好啲?

咁睇家長願望啦,如果真係要speak like a native, 請NET係最好。最少都喺屋企睇吓YouTube或者美劇維持語言環境啦。其實學校亦有個別同學英文讀寫一流,只係講出嚟有少少港式發音(英文流利,只係發音唔似外國人),佢就係在家會多睇英文書。我只係想提醒送小朋友入deco99提到嗰兩間學校嘅家長,因為Community真係香港人居多,在家也要有少少native English exposure,咁先會達到最理想嘅學習效果。

mandy_ng207 發表於 22-6-29 08:54

咁睇家長願望啦,如果真係要speak like a native, 請NE ...
請問知唔知ESF 其下的中小學係咪其實都係香港人多?有冇聽過clearwater bay school 的student mix 如何?thx

glo000 發表於 22-6-29 08:36
以我所見,普遍LS學生寫文都麻麻地,因為學校無乜教,名小都係靠自己,所以每個學生寫作能力分別好大。

...

恭喜你終於轉了!因為人天性係會抗拒轉變,所以好多時雖然明知唔係最好都唔想轉住,所以我都叫D朋友唔好話試吓LS唔啱先轉IS, 既然覺得好啲點解唔早讀早享受。
你講得啱在LS要寫得好自己要落多好多功夫,如果我女在LS, 我自問冇信心可以培養到她現在IS的寫作能力,可能有啲人得,但相信要額外花好多精神和時間。

sabsab122 發表於 22-6-29 09:14
請問知唔知ESF 其下的中小學係咪其實都係香港人多?有冇聽過clearwater bay school 的student mix 如何?th ...

SJS , QBS, BHS 比較多local
CWB近西貢應該多外國人
你可上每間學校的FB睇吓會見到
中學一般間間比例上都多返local, 因為外國人開始回國及近年多了LS生,不過華人數目同成績成成比

mandy_ng207 發表於 22-6-29 08:54

咁睇家長願望啦,如果真係要speak like a native, 請NE ...

請問你本身都係native speaker 嗎? 如果我唔係native, 喺屋企同小朋友講英文, 會唔會作用不大, 甚至 "唔講好過講"?

hkbusfan 發表於 22-6-29 10:11
請問你本身都係native speaker 嗎? 如果我唔係native, 喺屋企同小朋友講英文, 會唔會作用不大, 甚至 "唔講 ...

我不是native,不過英文ok,可以同西人流利溝通。個仔其實都知道我唔係native,但係佢志在有個英文人同佢講嘢,咁佢喺屋企都會繼續運用英文。如果對自己英文冇信心,咪俾佢睇美劇、YouTube、出去同西人上堂囉。我屋企其他人英文都差,佢哋都唔講英文嘅,個仔會自動轉台同佢哋講廣東話,但係睇電視就一律睇英文。
感覺上家長們嘅英文其實都唔太差(全部人都可以用英文喺WhatsApp溝通,見家長亦九成九都唔需要翻譯),可能有啲家長怕自己港式英文影響小朋友發音所以唔敢講。但我好欣賞一啲家長會陪小朋友睇書、睇劇睇YouTube,為佢哋喺屋企提供一個英文環境,唔係單靠學校。呢啲家長即使只講廣東話,小朋友都知道佢哋識聽英文,返屋企會繼續使用學校學到的英文溝通。
溫馨提示一下,我呢個方法只適合打算比小朋友以英文作第一語言,中文作第二語言嘅家長,如果想做到double native,呢個方法就未必行得通。

sabsab122 發表於 22-6-29 09:14
請問知唔知ESF 其下的中小學係咪其實都係香港人多?有冇聽過clearwater bay school 的student mix 如何?th ...

Sorry 我唔清楚呀,等CWBS家長分享吧。

964000 發表於 22-6-29 09:45
SJS , QBS, BHS 比較多local
CWB近西貢應該多外國人
你可上每間學校的FB睇吓會見到

小朋友兩歲半多啲,平日喜歡講英文多個講中文,但佢唔介意講中文嘅(如果嗰個人完全唔識英文如長老、姐姐、街外朋友)
我本來打算佢考咗一條龍國際學校之後就轉返用中文,
但又見不少人分享話如果只靠學校講英文嘅話根本難native(因為而家好多國際學校都多香港人)
到時中文亦唔夠好,
豈不會兩頭唔到岸?
大家可否分享一下本地家庭如何可以做到
英文native, 但唔抗拒學中文呢?
定其實兩者不能並存?

sabsab122 發表於 22-6-29 11:52
小朋友兩歲半多啲,平日喜歡講英文多個講中文,但佢唔介意講中文嘅(如果嗰個人完全唔識英文如長老、姐姐 ...

我諗lS同lS之間差異頗大,香港人lS生也不一定唔夠 native。

964000 發表於 22-6-29 09:35
恭喜你終於轉了!因為人天性係會抗拒轉變,所以好多時雖然明知唔係最好都唔想轉住,所以我都叫D朋友唔好話 ...

我有朋友大仔中學轉IS, 細女y2轉IS, 佢話大仔打好底再轉IS中學好好多,中數唔洗擔心佢,但細女依家數學跟唔上,英文都係麻麻地,中文更加唔得, 學校堅持小學唔會比功課,佢叫我最好比細女讀埋初小先轉,我仲諗緊,睇細女讀成點先

mandy_ng207 發表於 22-6-29 10:23

我不是native,不過英文ok,可以同西人流利溝通。個仔 ...
多謝分享
依家暑假小朋友真係聽少咗好多英文, 可能都真係要喺屋企都同佢講吓英文

sabsab122 發表於 22-6-29 11:52
小朋友兩歲半多啲,平日喜歡講英文多個講中文,但佢唔介意講中文嘅(如果嗰個人完全唔識英文如長老、姐姐 ...

你可以入了一條龍後轉一個講英文,一個中文,或者一至五英文,六日中文,不要又中又英,到英文穩固了,就愈來愈多中文。
如果你一直全英文,4歲後有機會轉唔到,小朋友不肯再講中文,又或者轉到但走音,我就覺得在香港無理由唔學埋廣東話,第日學中文都易D,通常不講中文嗰啲華人IS生,中文也入不到最高stream.

sabsab122    發表於 22-6-29 20:00
sabsab122    發表於 22-6-29 19:12
‹ 上一主題|下一主題