用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校真係難考
樓主: Sallyqiqi2
go

[中學] 國際學校真係難考   [複製鏈接]

Sallyqiqi2 發表於 22-6-22 08:39
我女考Kellett G8, 今日收到reject offer (emoji) 原來國際學校係好難考。

kellett 要考d咩? 會咁難?

chickchick 發表於 22-6-22 23:56
kellett 要考d咩? 會咁難?

其實先要問吓樓主個小朋友喺香港大概讀緊邊類型學校。咁先至可以比較到個難係咩程度。

aidan08 發表於 22-6-22 22:15
可能Kellett對英文要求高?我仔從小讀IS, 我見我仔小學時嘅同學,好多鬼仔轉去讀Kellett, 但佢哋學術成績唔 ...

鬼仔點同,佢哋行出嚟人地已經覺得native until proven otherwise. 但黃皮膚係要去證明自己英語水平proficient。
GSIS 幼稚園唔考academic只需面試達native level English, 小學才要written,愈高年級written愈高比重愈睇academics.
以前local家庭好難咁細achieve 到native level所以愈低班愈難考入,反而好多大個D用academic插入,呢兩年少了expats其實幼稚園都收多了local人,如樓上講感覺易咗,不過佢哋英文水平都係高的。

aidan08 發表於 22-6-22 22:15
可能Kellett對英文要求高?我仔從小讀IS, 我見我仔小學時嘅同學,好多鬼仔轉去讀Kellett, 但佢哋學術成績唔 ...

IS英文母語的程度,尤其聽講,並非本地學校英文叻就可以match到。坐低寫嘢,差距可能少d。

我女係私人會所打league,9成少年人都係讀國際學校,有少數讀本地名校的,真係好少搭嘴講嘢。

Jane1983 發表於 22-6-23 14:41
IS英文母語的程度,尤其聽講,並非本地學校英文叻就可以match到。坐低寫嘢,差距可能少d。

我女係私人會 ...

本地名校中,英文好的學生,也應該很利害。以前啊女玩小太空人選舉,幾個孩子有兩個國際生,其他本地名校生。去活動我偷聽他們傾談,我的耳朵聽不出誰是國際生。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

964000 發表於 22-6-22 09:08
通常考到個D覺得易,考唔到個D覺得難
尤其一缐IS中學,最近聽原來ESF都reject咗少名校生。

係啊,朋友個仔local 神男校初中,最近俾ESF reject 咗……..我聽到都有啲surprise….

回覆 Jane1983 的帖子

想問國際學生聽講都大部分ok?我小朋友黎梗讀K1, 我朋友個仔由K1到year 6都係IS, 但佢話可能屋企個個都係講中文, 佢覺得個仔講英文比起其他同學仔差D, 聽得出有分別, 唔夠native, 但都係fluent既.

我女係私人會 ...

坐低寫嘢,差距可能少d。

Xxxxxx

我有點保留。

我有一個波友,他是本地精英,做合規的,十幾二十年。他跟我說有一個新老細,是英國執業律師,他說老闆寫的文件,係佢無可能寫得出。他起的草稿,被全改。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 shadeslayer 的帖子

果d應該係屋企有一個家長係講native English的,我認識的有幾個係咁樣。如果家庭完全提供唔到語境,係比較難。當然亦有例外的。
單操寫作文筆,又相對容易d。

讀寫相比聽講,自己琢磨、沉澱提升的hurdle遠比聽講低。有d人發唔到,或者聽唔出某d音,但寫作就無呢個問題。
唔知你波友的情況,但好多本地精英可能前期讀得太辛苦,好多畢業後都係厭學。或者只係為工作需要去進修,比較少會以終身學習為興趣。20年後,武功生銹難免。

回覆 Falcon媽媽 的帖子

你朋友有無講佢仔學校的playground language係咪英文?如果唔係,就有可能。
如果係大校如Esf,連朋友、鄰居的仔女,粗略見過幾十個學生,真係無聽過一個英文唔係native的。佢地問題反而係唔鍾意講廣東話。

playground language係英文, 佢個仔係讀ESF, 中文差到不得了. 或者係我朋友要求過高啦.我有聽過佢小朋友講英文, 但唔係一輪咀因為佢知道對住我地要講中文, 發音英式準確, 但native唔native就真係唔知.

Falcon媽媽 發表於 22-6-23 17:58

playground language係英文, 佢個仔係讀ESF, 中文差到不得了. 或者係我朋友要求過高 ...
同西片嘅角色講對白有咩差別?

唔明你問咩???

miffy_peach 發表於 22-6-23 17:23

係啊,朋友個仔local 神男校初中,最近俾ESF reject 咗 ...

你朋友仔成績如何?

Jane1983 發表於 22-6-23 17:47

讀寫相比聽講,自己琢磨、沉澱提升的hurdle遠比聽講低。有d人發唔到,或者聽唔出 ...
我自己在香港大,在英國都讀咗好多年書(理科),咁多年做嘢全是 MNC,老實講阿女中學的文我已經寫唔到那個水平。

Falcon媽媽 發表於 22-6-23 18:13

唔明你問咩???
你朋友孩子說話速度語調用字,同西片嘅角色講對白有咩差別?

我女係私人會 ...

妳一定係住豪宅

回覆 Falcon媽媽 的帖子

如果中文差到不得了,英文應該係母語吧
Esf英文聽講真係多數都好ok,讀寫就睇人。

回覆 粉紅布丁狗 的帖子

我在EK是珍珠宮啊
‹ 上一主題|下一主題