用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ISF playgroup (Mini Qilin) 有無用家可分享下? ...
go

[其他] ISF playgroup (Mini Qilin) 有無用家可分享下? [複製鏈接]

如題,有用家能分享下嗎?是否上了更影響考K呢?

謝謝
   2    0    0    0

讀playgroup小朋友熟悉咗環境,K interview時冇咁容易因陌生環境而喊或情緒失控,咁已經係非常大嘅advantage。當然,如果K interview時小朋友太怕羞 唔講嘢,咁上咗playgroup 都會fail K interview

iphone555 發表於 22-6-21 18:37
讀playgroup小朋友熟悉咗環境,K interview時冇咁容易因陌生環境而喊或情緒失控,咁已經係非常大嘅advantag ...

請問知唔知ISF K鍾意收那類小朋友?

應該咩類型都有,活潑多嘴型可能比較容易。有playgroup 同學選了廣東話interview, 但嗰輪婆婆病咗,變咗成日對住工人姐姐講英文,interview時完全冇開口答,連有sibling priority 都fail interview

iphone555 發表於 22-6-21 19:04
應該咩類型都有,活潑多嘴型可能比較容易。有playgroup 同學選了廣東話interview, 但嗰輪婆婆病咗,變咗成 ...

好慘。我見小紅書有人考到K話好多同學仔係無讀Mini Qilin.

EasyTrendyMum 發表於 22-6-21 15:51
如題,有用家能分享下嗎?是否上了更影響考K呢?

謝謝

如果你對isf 有興趣,可以上mini qilin 感受下你鍾唔鍾意preschool environment, 如果講playgroup quality, 唔係特別突出,都係好typical 畫下畫講下故事,個人覺得有上playgroup對interview chance有幫助,我小朋友唔係幾鍾意間學校,去interview時非常唔合作,播音樂跳舞時都唔肯起身,storytime又無答老師,但都過到first interview,有second interview,不過我哋選擇咗withdraw application

gobears 發表於 22-6-23 11:38
如果你對isf 有興趣,可以上mini qilin 感受下你鍾唔鍾意preschool environment, 如果講playgroup quality ...

有報呀,等緊通知收唔收,因為好似報左都未必收咁   都啱既,如果小朋友對成個環境同形式都唔鍾意,成個K的兩年會好慘

EasyTrendyMum 發表於 22-6-23 12:32
有報呀,等緊通知收唔收,因為好似報左都未必收咁   都啱既,如果小朋友對成個環境同形式都唔鍾 ...

重點係超貴添,所以對我哋嚟講係當試堂,睇小朋友鍾唔鍾意同適唔適合

gobears 發表於 22-6-23 13:36
重點係超貴添,所以對我哋嚟講係當試堂,睇小朋友鍾唔鍾意同適唔適合

我見佢playgroup 無特別貴喎,同其他同幼稚園有關的playgroup差唔多。如果上K就貴

EasyTrendyMum 發表於 22-6-23 14:51
我見佢playgroup 無特別貴喎,同其他同幼稚園有關的playgroup差唔多。如果上K就貴
...

係呀,我意思preschool超貴,所以讀playgroup 當taster幾好

gobears 發表於 22-6-23 16:29
係呀,我意思preschool超貴,所以讀playgroup 當taster幾好

呢間幼稚園真係特別貴,返3個鐘成$13000,差唔多等於其他IS全日小學學費,現在是否有雙班主任?以前NET老師要兩班share, 不過新campus幾靚。

964000 發表於 22-6-23 16:47
呢間幼稚園真係特別貴,返3個鐘成$13000,差唔多等於其他IS全日小學學費,現在是否有雙班主任?以前NET老 ...

佢應該係最貴,不過又唔係貴過VEO 同多多嗰d好多,相差1-2萬。但應該雜費多d

EasyTrendyMum 發表於 22-6-23 18:46
佢應該係最貴,不過又唔係貴過VEO 同多多嗰d好多,相差1-2萬。但應該雜費多d
...

但係campus facilities真係唔值呢個學費

gobears 發表於 22-6-23 18:56

都係果句,上playgroup feel下鍾唔鍾意先

gobears 發表於 22-6-23 18:56

你小朋友而家去左邊度讀呀?

唉,我見其他人討論,都係佢地preschool 唔好。但如果一心想升佢地小學,就無計啦。

Preschool 新校舍攞咗個German Design gold award, 其中有個貫穿校舍嘅攀爬架, 小朋友非常鐘意,評判評語 “The design permits both agile and creative play ”。

https://www.german-design-award.com/en/the-winners/gallery/detail/33081-indoor-playground-in-isf-pre-school.html

不過疫情下,每天只有一班可玩,每班要等兩個禮拜一次。小朋友們每次都好期待,玩得好開心,流晒汗

iphone555 發表於 22-7-1 16:17
Preschool 新校舍攞咗個German Design gold award, 其中有個貫穿校舍嘅攀爬架, 小朋友非常鐘意,評判評語  ...

Woo! 多謝你話我知。希望過兩日收到playgroup offer啦,希望有得玩下。

今年好多有讀Qilin之後都收

知唔知收幾多人架?

Erminator 發表於 22-8-6 20:38
今年好多有讀Qilin之後都收

我小朋友黎緊9月都讀啦,希望順利上埋preschool啦。
‹ 上一主題|下一主題