用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 倫敦 LHR check-in counter 報料區 2022
樓主: mama64
go

[英國] 倫敦 LHR check-in counter 報料區 2022   [複製鏈接]

sumyee 發表於 22-6-20 18:26
我家女兒29號漢莎轉機返,希望順利

你同樓主千金一樣29號漢莎轉機返香港,我仔尋日機,T2都多人既不過因為我仔早到左機場,食完野去B1-12check in counter 開,辦登機手續連過關只系用左半個鐘,要注意系我見佢班班機都delay 成個鐘既,我仔3點半機,3點都未有出登機閘口,最後系4點半至開,delay 1小時,不過機程其實只系45分鐘,唔系佢講既1.5hr(我仔個德國同學之前有講一般45分鐘就到FRA),所以,最後只系遲左半個鐘到Frankfurt啦,Frankfurt機場唔算大,無咩店開,我仔起機前1個半鐘已經起度等上機。

sumyee 發表於 22-6-22 09:39
請問漢莎是否要先upload 文件及揀位check in?

漢莎有個DigitalDocument Check 可以先uploadD資料比佢Upload
資料時用自選專案果個,有上下2個比你剔,上邊只upload一個健康證明(我估系比入境德國用),下邊有多項自己剔,呢個可以加曬3documents佢會send Email你,最後我收到佢話我check in成功,有boardingnumber有座位,但話因有文件未確認好,不能出登機證比我,
應該都系正常既,check in 加過關用左半個鐘,班機Delay 1小時唔好驚,都好正常既,到左Frankfurt其實只系差15分鐘啫,transit 好易去,過安檢亦好快。

甘唔Upload先都問題不大,倫敦去德國,機細亦唔系甘多香港人。

yuyueng 發表於 22-6-22 10:41
漢莎有個DigitalDocument Check 可以先upload曬D資料比佢,Upload
資料時用自選專案果個,有上下2個比你剔 ...

thanks (emoji) 好清楚

非常感謝前人的分享, 好等後來的人有所預算.

回覆 yuyueng 的帖子

由LHR 去 FRA 時,我女比你個仔的還遲一班機,我已叮囑她落機前去定洗手間,一落機便箭步到轉機的閘口登機。
現在十分慚愧幫她訂了這樣緊密的班次,回家後要給她獎賞。

mama64 發表於 22-6-22 14:46

由LHR 去 FRA 時,我女比你個仔的還遲一班機,我已叮囑她落機前去定洗手間,一落機便 ...

留學孩子回家真不易!!(emoji)(emoji)(emoji)

mama64 發表於 22-6-22 14:46

由LHR 去 FRA 時,我女比你個仔的還遲一班機,我已叮囑她落機前去定洗手間,一落機便 ...

我見班班機都delay一個鐘好平常,但到左Frankfurt又只系差15分鐘,因為實際飛行時間只系45分鐘,

所以唔好太驚慌,同埋transit 及安檢唔花時間,你有2個鐘transit 時間好夠,就算delay一個鐘都唔怕。

sunny.moon 發表於 22-6-22 14:50
留學孩子回家真不易!!(emoji)(emoji)(emoji)

家長也不易,又驚熔斷又驚檢測陽性,又驚文件出問題,又驚接駁機delay,又驚去機場有阻濟,上唔到機D酒店機票唔知點book過。希望出年唔使再系甘。

yuyueng 發表於 22-6-22 15:12
家長也不易,又驚熔斷又驚檢測陽性,又驚文件出問題,又驚接駁機delay,又驚去機場有阻濟,上唔到機D酒店機 ...

上年 望今年,今年望出年 ;  家長 崩潰了!!

sunny.moon 發表於 22-6-22 15:36

上年 望今年,今年望出年 ;  家長 崩潰了!!

認同。

由21日減到7日已經好開心。

yuyueng 發表於 22-6-22 09:28
到!我仔21號坐漢莎下午3點半法蘭克福轉機返香港,一朝早8點由學校坐的士去機場,170KM平常用2小時15分鐘, ...
呢幾日我都有用google map計下車程幾耐, 發現係比平時嘅所需時間多半小時, 睇到你真實嘅交通情況, 我可以稍為放心了. 因為之前以為會塞多一倍時間.

kittttty 發表於 22-6-22 16:53
呢幾日我都有用google map計下車程幾耐, 發現係比平時嘅所需時間多半小時, 睇到你真實嘅交通情況, 我可以稍 ...

我都覺得應該預鬆少少到機場,因為你唔知同一時間會唔會有好多班機起飛,過安檢嘅時間又好難預計,有人排兩小時,有人排半小時。

Kmee@@ 發表於 22-6-22 17:18
我都覺得應該預鬆少少到機場,因為你唔知同一時間會唔會有好多班機起飛,過安檢嘅時間又好難預計,有人排 ...
所以我預早出發, 應該4小時前到達機場.

回覆 vickynicky 的帖子

Thanks.

漢莎有個DigitalDocument Check 可以先upload曬D資料比佢,Upload

請問漢莎轉機要先取行李,再寄,還是自動airline會將行李轉機?

vnice 發表於 22-6-26 20:59
請問漢莎轉機要先取行李,再寄,還是自動airline會將行李轉機?
當然唔使,希斯路機場果站已經直check到香港,行李牌係到香港,到咗法蘭克福直接去安檢再去登機閘口就得,轉機唔使十五分鐘。

謝謝你的分享,宜家安心點!

大媽爸爸 發表於 22-6-20 22:57
小女終於順利回港,比個簡單總結大家參考下:

16/06/2022 (UK Time)
我想問吓你女兒在那一間做PCR test? 幾時有結果?是否有結果才submit CX fly Ready? 謝謝你回覆

阿女昨晚upload 晒那三份文件 (pcr result, hotel booking, vaccination records), 便去睡覺。我今日見到佢email 話 reject 咗,話
====
Your health entry form for CHINA is missing
====

今早香港時約七點再 upload, 補番CHP 的 health declaration form.  但到現在還未通知我2nd upload 成功與否。阿女下午四點機,還是叫她早三個鐘去check-in counter 做manual check.

順帶一提,阿女坐economy light, 不可預先揀位。 而張health declaration form 要填座位號碼,原本打算今早online check-in 後取了座位才填,但阿女未過digital document check, 便以為不可以做online check-in .  但係,原來是可以的,只是做完online check-in 後不會給我digital boarding pass, 座位可以選好曬。

回覆 mama64 的帖子

請問是health declaration form 定travel history declaration form ?
‹ 上一主題|下一主題