用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 怎樣考到直資小一之意見
發新帖回覆
go

怎樣考到直資小一之意見

看到有些家長常常問怎樣才可考到直資小一。

我個仔今年考小一,經歷過直私小一面試,自行及統一派位,重叩埋門。我分享一下自己小小看法,給大家參考一下。

我以10分為標準,我覺得個要面試成功的比重是:

1. 小朋友性格(4分):如果小朋友本身係外向型,能言善辯有禮貌,基本上已贏了一半。

2. 學術(3分):面試一定考學術,以英文最為重要,中文和數學其次,普通話最少也要略懂。

3. 學校(2分):讀私幼有一定優勢,佢地可以針對小一面試而調整教學方式和內容,某些小學特別喜歡收某些私幼學生。基本上如果你讀名私幼,而那些小學有幾關面試,第一關通常也pass。

4. 運氣(1分):做每件事唔多唔少也有運氣成分,如果面試老師對你小朋友合眼緣,機會總會大一點。

重新,以上純粹個人意見,希望幫到大家。

我也小小分享

1. 最重要,大女外向型,學術普通也有很多offer , 細佬內向就算識也不敢回答,但性格好難改,內向型就要努力學術,而且近年多左拍片,zoom in

2,學術小一程度,中英閲讀能力好,數學反而正常程度(除了DB )

3, 名私幼優勢在近兩年多左學校只交portfolio 揀人in

同意 presentable 的重要性,同時學術是入場卷,無入場卷你想present 自己都無機會。(大部分都夠用就得,唔洗勁到上天)

另外,信心唔大既,一定要有backup plan,報多幾間(除非你係佛系,唔係非讀直私不可)當買個mock 經驗又好,當買個back up又好,同埋買個call waiting 機會都好。

頭一輪的確黎黎去去都係個班人手拎好多offer, 但奉勸大家,每人最後都係讀一間學校,唔好間間都留位,生人霸死地,一早做定功課,排好自己心水先後。將機會留比真正心儀既人,咁就大家早日上岸。日後江湖好相見!

好同意上述各位經驗之談,勸各位唔好間間都留位,生人霸死地,日後江湖好相見!
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊