用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 怎樣考到直資小一之意見
go

怎樣考到直資小一之意見 [複製鏈接]

看到有些家長常常問怎樣才可考到直資小一。

我個仔今年考小一,經歷過直私小一面試,自行及統一派位,重叩埋門。我分享一下自己小小看法,給大家參考一下。

我以10分為標準,我覺得個要面試成功的比重是:

1. 小朋友性格(4分):如果小朋友本身係外向型,能言善辯有禮貌,基本上已贏了一半。

2. 學術(3分):面試一定考學術,以英文最為重要,中文和數學其次,普通話最少也要略懂。

3. 學校(2分):讀私幼有一定優勢,佢地可以針對小一面試而調整教學方式和內容,某些小學特別喜歡收某些私幼學生。基本上如果你讀名私幼,而那些小學有幾關面試,第一關通常也pass。

4. 運氣(1分):做每件事唔多唔少也有運氣成分,如果面試老師對你小朋友合眼緣,機會總會大一點。

重新,以上純粹個人意見,希望幫到大家。

eleung123    發表於 22-11-15 14:45
   9    0    0    0

我也小小分享

1. 最重要,大女外向型,學術普通也有很多offer , 細佬內向就算識也不敢回答,但性格好難改,內向型就要努力學術,而且近年多左拍片,zoom in

2,學術小一程度,中英閲讀能力好,數學反而正常程度(除了DB )

3, 名私幼優勢在近兩年多左學校只交portfolio 揀人in

同意 presentable 的重要性,同時學術是入場卷,無入場卷你想present 自己都無機會。(大部分都夠用就得,唔洗勁到上天)

另外,信心唔大既,一定要有backup plan,報多幾間(除非你係佛系,唔係非讀直私不可)當買個mock 經驗又好,當買個back up又好,同埋買個call waiting 機會都好。

頭一輪的確黎黎去去都係個班人手拎好多offer, 但奉勸大家,每人最後都係讀一間學校,唔好間間都留位,生人霸死地,一早做定功課,排好自己心水先後。將機會留比真正心儀既人,咁就大家早日上岸。日後江湖好相見!

好同意上述各位經驗之談,勸各位唔好間間都留位,生人霸死地,日後江湖好相見!

十分同意!性格佔4分,學術佔3分,有教如何面試的私幼又加分,最後先是運氣,好似見工咁,先裝備好自己,再把握機會

名幼影響性唔可以話好主要, 但一定會有, SC老牌名幼, 傳統名小好鐘意,  新派直小鐘意LH, 如果一心想入直私, 目標為本, 入名幼, 除非已有好心儀既龍幼

感謝大家分享~

一線直資要求,表達能力要高,中英能力一定要好,能流暢認字,讀圖書內容,聆聽問題要專心即答,講故事有條理清晰最好有創意;數學多考聆聽文字題,小朋友必須專注,理解問題並能心算;有禮貌有邏輯自理能力要好;日常生活知識多講解,小朋友先識答解難題

其實最重要係入到關係學校同識人

靛青女    發表於 22-11-29 13:11

回覆樓主:

請問直私面試會考普通話嗎?

回覆 msmom 的帖子

不同學校也有不同取向。
如果普教中的直私有機會會考如福小,但要考普通話的學校也不算很多。

超能爸爸 發表於 22-11-26 12:15

不同學校也有不同取向。

會考小朋友用普通話會話對答? 還是要用普通話讀中文字或文章? 其實怎樣知道學校係唔係普教中? 教育局有網站列出普教中的學校嗎?

我個小朋友考過要考普通話的面試不多,所以不能準確答覆,但我考過的主要是對答,學校要知道小朋友識聽識講下咁。
至於普教中,我不知道有沒有統計網站,有些高小和初小不同,有些是一年級下學期或二級開始普教中,有些是精英班和非精英班不同,不可一概而論,反而,你應詃去坊間查探一下你心儀的學校是怎樣。

不過,因應小朋友潛能去選學校比較好,如果他天生對普通話很抗拒,就算畀你考到入普教中學校,也會令他很辛苦。找學校最好是順水推舟,最好不要逆水行舟。

回覆樓主:

每間學校揀人的條件都唔同
外向成熟係幾必勝
學術唔需要太叻
性格同運氣最重要.....
因為有時你練熟個D唔出
有D你唔善長嘅又出左

超能爸爸 發表於 22-11-28 23:41

我個小朋友考過要考普通話的面試不多,所以不能準確答覆,但我考過的主要是對答,學校 ...

多謝你的經驗分享和意見!我見我身邊有幼稚園的家長朋友話要入英普班,在EK也見有說法話讀名幼英普班能幫助考直私,所以我不確定識普通話對考直私是否很重要。我自己的想法都係想小朋友用佢 熟悉的粵語學中文,應該對佢溝通表達的發展會比較好。

多謝詳細分享

當我們說學英文要語境,即係話周邊生活最好也說英語,

同樣地,中文也是語文,也需要語境。

在香港,語境是粵語,所以我認為粵教中比較適合,學習中文更得心應手。

多謝大家分享,原來好有學問

醒目開學勳章 王國長老

性格好重要,尤其肯試。想像個個老師一日見咁多人,見到老師自己都呆
又分享多次義工家長體驗:我返小學做數學日家長義工,其中一條問題:香港有幾多種流通紙幣。好多學生都好快答到。但最令我印象深刻,係有學生會問,150週年紀念鈔係咪流通貨幣(其實答案佢都唔知)。但果刻全場家長集體叮一聲,係wor! 原來仲有呢種諗法
好多時小學面試,未必想試你識唔識,更想試係當小朋友唔識嘅時候點去面對,有無求知慾,觀察入唔入微,老師講解時佢有無用心聽。呢d真係唔可以一時之間train出嚟,但要由細引導
‹ 上一主題|下一主題