用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 NAIS 8月Year 6揮手區
go

[小學] NAIS 8月Year 6揮手區

大家好,阿仔現在係Local school讀緊四年级,黎緊8月將入讀NAIS Year 6,想知多小小有關學校的資訊,麻煩大家
1)請問學校有校車嗎?(住九龍區奧運)
2)因小朋友是轉校生,學校會否有老師或學生開學時帶一帶小朋友,可加快融入生活
3)請問有Year 6 群組嗎?(如有,可否加我入谷)
4)請問轉學生有什麼要留意?謝謝大家

ppdada 發表於 22-6-17 23:27
大家好,阿仔現在係Local school讀緊四年级,黎緊8月將入讀NAIS Year 6,想知多小小有關學校的資訊,麻煩大 ...

你好,小兒也是插班生將在八月入讀Y6,大家可以互相交流下

kgm 發表於 22-6-18 00:36
你好,小兒也是插班生將在八月入讀Y6,大家可以互相交流下

好啊,我pm你

ppdada 發表於 22-6-17 23:27
大家好,阿仔現在係Local school讀緊四年级,黎緊8月將入讀NAIS Year 6,想知多小小有關學校的資訊,麻煩大 ...

1)請問學校有校車嗎?(住九龍區奧運)
基本上學校係點對點有校車, 因應當學期唔同學生既住處都會有學車站, 校車99%都絛黃色小巴, 保母EE都會照顧到

2)因小朋友是轉校生,學校會否有老師或學生開學時帶一帶小朋友,可加快融入生活
有, 每一班都有助教, 當新生有需要時, 助教都會係身邊幫小朋友, 佢地亦有特別堂係小息或午飯時間比有需要既小朋友。開學前學校會安排新生同家長反學校見一見老師, 影相, 參觀學校。NAIS小朋友都乖既, 好快識到新朋友

3)請問有Year 6 群組嗎?(如有,可否加我入谷)
有, 開學時學校已設定每班的WHATSAPP GROUP, 只需到時自己加入便可。開學前學校會分別比唔同既EMAIL新生, 解釋得好清楚你需要咩同應該點用學校firefly

4)請問轉學生有什麼要留意
基本上小朋友可以好快適應, 唔需要太擔心! 午餐可以當日係學校買或者自己帶lunch box, 佢地有分唔同既社, 但可能會好遲先知, 可以先買校服, 校服公司代理好多國際學校, 所以8月會係佢地超級高𡶶期, 社衫可以到時上網訂SF送比你都得

希望幫到你

PigPig710 發表於 22-6-21 11:42

謝謝你,好詳細感謝