用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有意想入直資小學 地利亞定迦南定 又一村好? ...
go

有意想入直資小學 地利亞定迦南定 又一村好? [複製鏈接]

有意想入直資小學 地利亞定迦南定 又一村好?
   2    0    0    0

回覆 jojo.n 的帖子

Delia 聽講南亞裔比較多 (?).. 又一村好似幾好

你指邊間迦南?如果你話九龍塘迦南的話,佢係券幼中資源比較豐富,所以都算滿意。

佢Phonics教得幾好,中文都ok,但英文文法和數學偏淺,要考直資一定要外補。

不過,考小一主要睇小朋友係咪outgoing和talkative,學校只係其中一個因素。

我個仔今年考咗小一,因為佢比較內向和表達能力差,所以面試真係要下好多苦功。

荃灣/海濱 迦南

咁我相信你讀以上任何3間幼稚園其中一間,考直資都要加倍努力,考小一直資係比你想像中難。
近年多人移民和出生率低會有幫助,但如果想入一線直資我相信依然不易。

jojo.n 發表於 22-6-16 16:14
有意想入直資小學 地利亞定迦南定 又一村好?

呢3 間考直資都應該幾難, 除非你自己不停補....
未係果個 level 我覺得

我都係想考直資,有Delia am、TAY pm、富榮迦南am、明我am offer,最後揀咗Delia am。當然Delia都要外補,但係又一村學術…考直資應該要勁外補,我諗無論邊間名幼都要外補。

回覆 ymyyy 的帖子

我都係咁諗,橫掂都係 不如全英環境 再補中文

del...

地利亞係我果個年代係最差的學校之一,跟新法果d齊名。而家竟然升呢咁多

回覆 Jean1769 的帖子

你應該係講緊地利亞中學?幼稚園…我暫時未見有負評,反而唔少好評,我囝囝地利亞interview時最合作,我老公好鍾意佢語境,佢又係最近屋企,最後揀咗佢。

ymyyy 發表於 22-6-20 12:24
回覆 Jean1769 的帖子

你應該係講緊地利亞中學?幼稚園…我暫時未見有負評,反而唔少好評,我囝囝地利亞in ...

是地利亞中學。我現在才知佢哋有幼稚園

ymyyy 發表於 22-6-17 20:38

我都係想考直資,有Delia am、TAY pm、富榮迦南am、明我am offer,最後揀咗Delia am。 ...

可能都會,
但大家既起點與終點不同… (emoji)

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組.

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。

再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝!

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

我仔仔又一村K3 畢業,
報左五間直私衹有一間有waiting list.

本身派合一堂,最後佢叩門入到CSK 。

總括佢係又一村呢三年係超級開心,本來有言語發展遲緩到呢家叩到門入小一,對學卷來講,又一村係非常之優質的了。

但當然考直私私幼有一定優勢,但個優勢差不多成三十萬或更多,同理疫情令3年既幼稚園添加好多變數,家長要好好考慮呀。

回覆 Charsiu517 的帖子

首先恭喜你先 入到csk  
你小朋友有無外補?

沒有外補,K2尾有俾佢做下補充作業,同埋睇多D書同陪佢睇電視。

回覆 memelala 的帖子

你是用家嗎?

回覆 memelala 的帖子

你是用家嗎?
‹ 上一主題|下一主題