用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 [急問]訂星航往倫敦一問,感激
go

[英國] [急問]訂星航往倫敦一問,感激

請問各位是否都會在官網訂票?我向agent 查詢發現agent 提供的航班較少,價錢又與官網不同,因我想今日完成訂票,所以先又開post急問
謝謝

喺官網訂當然冇問題啦!阿仔今年1月去 Heathrow 嘅機票都係經 Singapore Airline 官網買。
不過買機票之前要事先完成核實學生身份,先至可以買學生票。詳情官網有教點樣核實學生身份。

yeungboy 發表於 22-6-15 19:14
喺官網訂當然冇問題啦!阿仔今年1月去 Heathrow 嘅機票都係經 Singapore Airline 官網買。
不過買機票之前 ...

明白,謝謝你
但阿仔現未收到official 的CAS,就先試吓upload 有關學校send比佢嘅email 睇吓得唔得先
http://hk.myblog.yahoo.com/

bkfans123 發表於 22-6-15 17:15
請問各位是否都會在官網訂票?我向agent 查詢發現agent 提供的航班較少,價錢又與官網不同,因我想今日完成 ...

我嗰個1月坐星航返英國,都係自己上官網訂的

TongSzeLai 發表於 22-6-15 22:35

我嗰個1月坐星航返英國,都係自己上官網訂的

謝謝,請問你也是買學生票嗎?阿仔現未收到CAS,買吾到學生優惠票

bkfans123 發表於 22-6-15 23:04
謝謝,請問你也是買學生票嗎?阿仔現未收到CAS,買吾到學生優惠票

我嗰個已17歲,雖然係學生,但因為單程,又沒有很多行李,所以沒有買學生票。
你可在網上揀高一個class(我揀standard 二件寄艙30kg) ,最终上機前一天加多5kg飛。

bkfans123 發表於 22-6-15 23:04

你問吓星嘅CS, 正常可以買到學生票,只要你在check in前出示到學生証明,否則要收回正價才可check in

因我之前買CX 也是如此。

bkfans123 發表於 22-6-15 20:18
明白,謝謝你
但阿仔現未收到official 的CAS,就先試吓upload 有關學校send比佢嘅email 睇吓得唔得先
...
你未有cas你肯定學校已經收左佢?如果係有unconditional offer就可以了。如果只係conditional offer就買普通票囉。

謝謝各位回覆,我終於買了星航轉機機票了,但因未有CAS,所以不是學生票,現在送額外15kg行李

cfs 發表於 22-6-16 09:23
你未有cas你肯定學校已經收左佢?如果係有unconditional offer就可以了。如果只係conditional offer就買普 ...

阿仔係unconditional offer呀,但CAS吾知幾時出,所以吾等喇,拿拿聲買張flexible 的機票先
謝謝你一直提供資訊

官網訂啦! 我1月 HKG -> SG -> LHR 都係官網訂.

yeungboy 發表於 22-6-15 19:14
不過買機票之前 ...
想問下星航學生機票是否平些? 我之前訂既時候沒有留意有學生機票,所以沒有核實學生身份.

bb1225 發表於 22-6-16 12:08
想問下星航學生機票是否平些? 我之前訂既時候沒有留意有學生機票,所以沒有核實學生身份. ...

我見條款好似係平10%,有40kg行李,但要有學校的confirmation信先vertify到,阿仔暫時未有,所以我都係以一般價買

bkfans123 發表於 22-6-16 12:53
我見條款好似係平10%,有40kg行李,但要有學校的confirmation信先vertify到,阿仔暫時未有,所以我都係以 ...
原來係咁. 我當時好急訂, 都冇留意呢樣野. 下次會醒目啦!

bb1225 發表於 22-6-16 12:55
原來係咁. 我當時好急訂, 都冇留意呢樣野. 下次會醒目啦!

我都係好急訂,係因為打電話去CS問嘢記得就問下,你可以宜家上官網申請定佢哋個會先。
順便問下你阿女覺得新航轉機方便嗎?CS客服就好快有人接聽,而且態度都好好的

bb1225 發表於 22-6-16 12:06
官網訂啦! 我1月 HKG -> SG -> LHR 都係官網訂.

點解訂1月?

醒目開學勳章

我之前問過星航,中學生要經agent先可以做到學生票,我想加多10kg行李

sharon26788 發表於 22-6-16 15:18
我之前問過星航,中學生要經agent先可以做到學生票,我想加多10kg行李
...

但我打去CS問,佢叫我係官網頁申請便可以

bkfans123 發表於 22-6-16 11:54

阿仔係unconditional offer呀,但CAS吾知幾時出,所以吾 ...

其實啲class 咁高已經唔需要flexible 了,高到咁改日子易啲

醒目開學勳章

bkfans123 發表於 22-6-16 15:43
但我打去CS問,佢叫我係官網頁申請便可以

我啱啱見到呢個,係唔係因為咁樣所以可以加15kg?