用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有咩津校offer會令大家放aps?
樓主: yancb
go

有咩津校offer會令大家放aps? [複製鏈接]

回覆 Azzurro 的帖子

用游水來比喻感覺好似好貼切。雖然幾個子女就讀三私的朋友都很喜歡學校,讀得很開心,子女成績也很好,高小還是年級前列,但係都不約而同話堅持了咁多年其實好辛苦,每次考試都如臨大敵,要閉關幾個禮拜準備。依家佢哋都考慮中學轉去國際學校,或者插班入有中學的小學。三私一直成績好真係no pain no gain,可能私小學校課程編排係真係比其他多數學校好同深,但係好大程度都係靠小朋友的配合同家長背後發功幫手溫書、安排補習。讀有直屬或者一條龍的津校付出相同努力都可以做到差不多效果,而且壓力細啲。

見過幾個APS 嘅小朋友,初小都插到神校,如果家長係有目標、不安於現狀嘅,讀三私會符合預期。

回覆 maggie196 的帖子

順便好奇一問,如初小(小二、小三)就想插班神校如 DBSPD、喇沙、英華、SPCC, 哪應在小一時選讀 SFA定 SPA會較好?我指呢 D神校比較鍾意收哪間小學的學生?因SFA是中小,有無過來人可比下意見呢?

leonaleona 發表於 22-6-22 10:06

順便好奇一問,如初小(小二、小三)就想插班神校如 DBSPD、喇沙、英華、SPCC, 哪 ...

SFA雖然係中小,但你有無睇過份SFA小一英文卷,有元朗一線津小家長話我知,程度係他地小三,小四。

仲有英華,SPCC係中小,數學用中文教,DBS會睇家長背景,所以,成績未必係主要考慮因素。

Azzurro 發表於 22-6-20 13:43
龍校就如係岸睇人游水

三私一直或其他冇中學部的:游水游六年,
其實諗真d係錯誤,龍校唔通你唔駛遊? 你唔遊其他人都會遊,你唔遊咪比人拋離,無錯你係「真龍校」,考第尾都比你原校直升,但你低子太差,升上去只有陪跑,到頭來入唔到大學,結果只係同讀ban3既人一樣。
所以千其唔可能放軟手腳,仲話望人遊水,完全錯誤既諗法,不過你有咁既諗法,你既同學會好多謝你

SFA是英小,even Maths斬分咗做中英文兩部份。

leonaleona 發表於 22-6-22 10:06

順便好奇一問,如初小(小二、小三)就想插班神校如 DBSPD、喇沙、英華、SPCC, 哪 ...

如果想玩插班,我建議男仔SFA,女仔APS

piglover 發表於 22-6-22 11:08
SFA雖然係中小,但你有無睇過份SFA小一英文卷,有元朗一線津小家長話我知,程度係他地小三,小四。

仲有 ...

插班其實真係唔係太睇家長背景,好多睇你咩學校轉過來 及成績為主,有d就體藝

以 DB 為例,今年某級插班6 個收左 3個英華,據聞包括佢地既級二級三,6 個入面有一個就有體藝專長

聽聞yw考頭20可插入 SPCC or DB

小女叩到仁立,放咗APS

jn880 發表於 22-6-22 12:06
其實諗真d係錯誤,龍校唔通你唔駛遊? 你唔遊其他人都會遊,你唔遊咪比人拋離,無錯你係「真龍校」,考第尾 ...
讀龍校壓力細好多,平時可以做自己鐘意嘅野,日日睇書係為興趣,唔洗做海量練習,考試唔洗過早溫習,贏番個快樂小小嘅童年。
入唔到大學怕唔怕? 香港讀唔到咪辛苦d送去外國讀(返大陸讀又可以),睇見今年要煩開始煩呈分d家長果種緊張法同壓力,兩個世界啦。

cantona2001 發表於 22-7-3 23:40
讀龍校壓力細好多,平時可以做自己鐘意嘅野,日日睇書係為興趣,唔洗做海量練習,考試唔洗過早溫習,贏番個 ...
讀唔掂去外國讀,咁駛鬼咁辛苦
程唔程分都無所謂啦,其實又有乜分別?

最後入唔到大學,結果都係一樣, 但講到入唔入到大學都一樣,咁返到原始問題,
讀書本來就無用。

推推推推
‹ 上一主題|下一主題