用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有咩津校offer會令大家放aps?
go

有咩津校offer會令大家放aps?

利申:已註冊aps

我都註冊左APS
叩門申請左聖瑪利/天神/瑪麗諾

yancb 發表於 22-6-15 17:13

如心儀以下津中 考慮讀相關直龍小
男津 喇沙 SJC
女津 MCS MSS SMCC SSGC

《三私一直的升中派位結果》#53
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3858329&pid=49107079

回覆樓主:

個人覺得去間多band 1 位嘅官津,好過搏鬥6年… 除非target 中學入神校,或每年都去神校插班

只能話人各有志…
亮麗嘅業績背後,有血有淚啊…

脷伸:三私一間都唔報

yancb 發表於 22-6-15 17:13

真係人各有志
加上樓主嗰個係男仔
津校相對少選擇,可能得喇沙、SJC考慮

對港島區女仔來說,相對選擇好多 ,APS吸引力低

港島區女仔就算過海,都會考慮叩門St Mary/ Maryknoll/ 天神,名氣來說,也高過APS

maxifoxy 發表於 22-6-15 23:13
個人覺得去間多band 1 位嘅官津,好過搏鬥6年… 除非target 中學入神校,或每年都去神校插班

只能 ...

十分認同!同你一樣鍾意直龍 或 真龍!最緊要唔使煩中學,唔使谷爆左個小朋友!
三私一直 call waiting 我都無註冊,大家各有喜好!

叩門要左灣仔女校,有直中,所以放棄左aps

回覆樓主:

已刪除

Deleted

我知道有人有DPS 放APS

朋友囡當年三私一直只留TSL,之後成功叩門龍津,現仍保持級頭

回覆 piglover 的帖子

我就係其中一員

覺得三私太谷,當年報都無報,就算考唔到其他直私,寧願大抽獎抽中任何津校

回覆 Poyau 的帖子

上年囡囡叩到以上4間名女津的其中2間,即放APS 及SFA

回覆樓主:

考私校最好用途係backup

小女有幸入到天神, 我地都放返aps出黎..
各位加油

龍校就如係岸睇人游水

三私一直或其他冇中學部的:游水游六年,
考慮入讀前要先評估自己小朋友能否順利進入 b1a 範圍(如果目標係 b1a),不要低估別人實力

比如某地區小學 b1a 係 級1-20
如果一個人小一級排名 100 的話,你話係小五小六谷到排名 20 可能性大嗎?當然很低,因為小一級排名 100 已經係一個綜合各平衡因素嘅排名

如果係三私一直小一排名級 100的話,假如 b1a 係 1-60 的話,要追上來可能性大嗎?
其實可能性更低,因為前面的家長大部分更有準備。。。

Azzurro 發表於 22-6-20 13:43
龍校就如係岸睇人游水

三私一直或其他冇中學部的:游水游六年,

基於升中 前人種樹 後人乘涼
三私一直 級100 仍有望升B1中學
地區小學 級100/120人 可能係B3

我係用家,讀APS 的小朋友全部都係考入去嘅,我發覺他們大大部份都係好叻、好有質素,在較早前在家上Zoom課時,我聽到APS的學生都係英文好好,上課好主動、好有反應,還有一點,佢哋嘅家長都係較有注重小朋友嘅成績,對小朋友嘅學業較有準備。學校方面,老師係好有計劃和方法去教導小朋友,如果跟得到,那些小朋友的基礎一定是會很不錯的。至於音樂方面,其實學習樂器是一個十分寳貴的經驗,大家不用太擔心。