用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 蔡繼有vs港同vs英華vs高主教
樓主: Leonardo3
go

蔡繼有vs港同vs英華vs高主教  

lambeanmama 發表於 22-6-17 06:32
其實你咁講真係無錯的,不過如果選校是咁簡單一個二元線圖計計學費和畢業升學結果,便不會有咁多家長仍然 ...

對,揀學校不是咁簡單只計學費和結果,當中過程享唔享受欣唔欣賞(包括家長),設不設合家庭(冇理由成家勞師動衆),小朋友性格mindset,眼界胸襟,都好重要,其實今時今日入大學都不是咁難。

azure7689    發表於 22-6-17 09:40
zaba    發表於 22-6-17 09:37

Sing13 發表於 22-6-16 23:53
優才開辦IB才幾耐,人數少,可以投入既資源能有幾多,亦交到成績,有趣既例子
我覺得優才不需要挑選學生 ...
其他post有家長提過,IB成績除咗睇平均分仲要睇syllabus。優才嘅bi-lingual係Chinese A 加 English B,英文程度較淺所以成績分數未必可以直接同CKY考 Chinese A 加 English A 比較。純粹指出個分數嘅比較,當然外國頂尖大學亦可能接受English B嘅學生。
https://gtcollege.edu.hk/international-baccalaureate/

如果睇學費,英國day school私校六、七千磅一個term,一年二萬磅,似乎都遠超CKY水平。

原來可以take 多過一間直資offer?
不過呢種做法都係唔鼓勵,快快放位,可能令多幾個家長放下心頭大石好好享受嚟緊既暑假!

Sing13 發表於 22-6-16 07:48
我認為港同,英華,蔡繼有都是同一級既學校.由IB成績睇,明顯spcc,DBS高一級,蔡繼有同優才真道相若. 港同 ...

我始終唔認同只睇IB成績,因為單講中/英文考A定B都可爭2-3分,同埋有無揀考生又有唔同,始終都有「實用主義者」為取高分而揀B考,有些本地學校英文根本無A可揀。

另外,學習過程都好重要,cky同你講嘅另外幾間風格爭好遠,cky係似IS嘅LS,學校氛圍寬鬆好多,英文接近母語教法,中文都同LS好唔同。

利申,cky同你提到嘅另外一間用家,所以有比較。

回答樓主,我建議你揀港同或英華,因為我覺得諗到而家都未決定,可能唔係好鍾意cky style。我都覺得cky有小小被神化,但佢都幾獨特,如果真係鍾意根本唔難揀,1516嘅家長都係鍾意傳統學校。

lambeanmama    發表於 22-6-17 10:55

Leonardo3 發表於 22-6-15 10:29
小兒有以上四間學校的Offer(CKY, HKUGA, YW, RC)
小兒沒有細佬妹跟尾,地點不限。

CKY要讀得如魚得水,需要家長真心認同及配合學校教育理念及模式,通常呢啲家長收到CKY offer 已經無慮即決。

不過近年CKY 喺升小家長群中等同「神校」,變成好多人明明比較鍾情傳統教學,但唔捨得放棄offer 。

我諗你最後都係要問清楚自己,究竟你嘅家庭教育理念及支援、小朋友的性格及學習模式 比較適合邊間。

deco99 發表於 22-6-17 10:22
我始終唔認同只睇IB成績,因為單講中/英文考A定B都可爭2-3分,同埋有無揀考生又有唔同,始終都有「實用主 ...

認同
識得有人一心鍾情傳統神校,升小一有CKY offer 但turn down 咗,去讀三私,之後再如願插班到傳統神校。目標清晰。

Vana 發表於 22-6-16 23:27
我諗 kimlam953 主要想講某 d cky 老師漠視/不懂得處理學生問題

因為我朋友正正就係面對呢個問題,又係小 ...
我明 kimlam 講乜,但個個 case 都唔同。
好似早排 zoom 左一段長時間,d小朋友開始系 private chat 度亂講野,家長、老師差唔多同步出聲出 email 控制。我自己小朋友跟另一位同學有拗撬,都分別被老師捉去 1:1 zoom 了解。

咁老師 cater 到我唔等於 cater 到所有人。我上面只係分享個 big picture 比較幾間認識較深既學校,就 handle bullying 來講,我覺得 CKY 較好。

或者咁講,CKY 既 PTA 於我認識既學校相對係好強勢,可以想像家長既 involvement。而校方對家長既回應相對係快,家長間亦好 helpful,而且雙班主任情況下,所以我覺得總會有解決既渠道(唔好誤會有什麼 PTA/校方角力之類政治野 XD)

keep-calm 發表於 22-6-17 11:50
認同
識得有人一心鍾情傳統神校,升小一有CKY offer 但turn down 咗,去讀三私,之後再如願插班到傳統神校 ...
所以我覺得樓主最後應該揀英華;英華很好;級頭20名都能更上一層樓;樓主俾心機幫下小朋友或可如願登頂;即使最終未能成功,英華書院也很不錯呢。

deco99 發表於 22-6-17 10:22
我始終唔認同只睇IB成績,因為單講中/英文考A定B都可爭2-3分,同埋有無揀考生又有唔同,始終都有「實用主 ...

樓主唔會係揀 CKY 既家長 type。

既然小朋友「喜歡表達和具幽默感」,應該享受 spotlight。而又「擅長運動和音樂」,咁無理由唔 take YW 、插 DB

YW 於運動/音樂界既氣勢,遲d可能同 DB、LS 三國鼎立,港同唔係呢種。

993rs 發表於 22-6-17 12:29

好同意,港同小一二冇測考,以插班能力,的確英華更勝一籌!(明顯樓主志不在這幾間)

DSE : 港同, 男女校, 重啟發, 一條龍上band 1A中學IB : CKY

同意,跟本不是buy CKY的家長。佢應該會年年插班插到得。(亂估

我地非英雄但也所見略同呀。CKY/港同也不似是「佢杯茶」。讀英華,努力谷一谷,插DB;或升中考入SPCC;玩得讀得又插班得.... 其實,英華是合乎樓主要求的。

回覆樓主:

留名等睇樓主幾時放位&情歸何處

回覆 993rs 的帖子

認同,身邊有人讀英華,小朋友返學都好開心,小朋友又玩得又讀得!
音樂同體育方面都係好強,經常拎獎。

加上近來書院嘅成績都理想,就算小學唔跳船,留係書院都不錯既選擇!

有道理,我都希望樓主快啲放位,我早年都只留一個,其它無註冊,cky waiting到好心焦

補充多句,我小朋友都擅長音樂體育,喺cky有校隊/樂團我已好滿意,因為我係同IS比,傳統學校唔係我杯茶。

deco99 發表於 22-6-18 08:17
有道理,我都希望樓主快啲放位,我早年都只留一個,其它無註冊,cky waiting到好心焦

補充多句,我小朋友 ...

ischool無校隊樂團咩?

Jean1769 發表於 22-6-18 08:26
ischool無校隊樂團咩?

間間唔同,cky有管弦樂團,windband,敲擊樂團,合唱團等等,運動方面也好多校隊。唔想引發爭議,但我周圍識嘅讀is嘅大多無咁多活動,唔會參加校際比賽之類,本地傳統名校最熱衷呢類活動,cky無咁睇重但都較多機會。

Janww 發表於 22-6-15 12:29
CKY我覺得有被神化 IB分高 但大學placement一般 並沒有和IB分數成正比 http://cky.edu.hk/wp-content/uploa ...

我朋友個仔讀緊,話成日俾D馬騮入左學校 騷擾。如果係我,會楝港同/英華。

deco99 發表於 22-6-18 12:06
間間唔同,cky有管弦樂團,windband,敲擊樂團,合唱團等等,運動方面也好多校隊。唔想引發爭議,但我周圍 ...
CKY 樂團、sports、ECA 係好豐富,不過氣氛較 free。
YW 係要贏、更要贏 spotlight。朋友個仔音樂有d天份,家長話成為學校「得獎機器」,佢都有d微言覺得好似係學可以唔返,但樂團練習唔可以唔返。

我另小朋友 IS 都好多活動,但真係當 hobbies,好少會玩 local school 校際,有都應該係玩返 IS 圍內校際(年資淺唔肯定)。