用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 AL vs DSE
樓主: Spiderphant
go

AL vs DSE  

回覆 jaycee_mami 的帖子

Non- Jupas 都有分兩條隊嗎?本地生及國際生?

回覆 2jkidsfather 的帖子

本地海外都會試

lalalili 發表於 23-4-27 23:00

NJ係指非DSE學歷學生,他們有其他學歷;可以係本地及非本地學生。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

請教各位,如果本身讀緊既中學無IAL,係唔係要插去有IAL課程既學校讀?係唔係predict 唔到成績 就唔可以申請大學?自己自修得唔得?謝謝。

Tomimo 發表於 23-5-2 17:54
請教各位,如果本身讀緊既中學無IAL,係唔係要插去有IAL課程既學校讀?係唔係predict 唔到成績 就唔可以申 ...

要本身中學肯幫手出PG。否則大學多數唔信你,要等最後8月有真成績先考慮。

回覆 nicolemummy 的帖子

咁無AL課程既中學可唔可以出PG?如果出大學接唔接受?謝謝。

Tomimo 發表於 23-5-2 17:54
請教各位,如果本身讀緊既中學無IAL,係唔係要插去有IAL課程既學校讀?係唔係predict 唔到成績 就唔可以申 ...

自修IAL 是可以的,自己揾補習社自己自修讀係可以的。

如自修IAL 如想要 Predicted Grade,我知 ITS 有出Predicted  Grade 嘅收費服務提供。另外,亦有唔少IAL 補習社 提供 Predicted Grade 服務的,所以,唔一定插班考有IAL 嘅學校

Tomimo 發表於 23-5-2 18:49
回覆 nicolemummy 的帖子

咁無AL課程既中學可唔可以出PG?如果出大學接唔接受?謝謝。 ...

要問返中學。有D肯幫手,有D唔肯。

無論中學出定補習社出,大學都可選擇信還是不信。不信的話就會等真成績出,好似DSE一樣。

大學方面, 佢地收生時會否知道該考生是考中文版的卷或是英文卷呢?

lalalili 發表於 23-4-27 23:00

我都想知,non-jupas 仲要分本地生?及國際生?咁有外國護照又有香港身份證又如何呢?

其實我只知不用DSE成績報香港嘅大學就透過Non-Jupas 申請,當中有post-grad; Asso ; 考國際課程的中學生。。。

Mommy-Maggie 發表於 23-5-19 10:56
我都想知,non-jupas 仲要分本地生?及國際生?咁有外國護照又有香港身份證又如何呢?

其實我只知不用DSE ...

Non-Jupas收生要求,考核標準應該冇分本地國際!有分別應該係學費!本地學生用非DSE課程報non jupas, 佢哋都係交本地生學費。

Mommy-Maggie 發表於 23-5-19 10:56

其實我只知不用DSE ...

Non Jupus 有香港身份證屬本地生交平學費

請問有無家長可以推介IAL Maths嘅補習社?

nicolemummy 發表於 23-5-2 19:08
要問返中學。有D肯幫手,有D唔肯。

無論中學出定補習社出,大學都可選擇信還是不信。不信的話就會等真成 ...
我姨甥女讀緊津校有意自修考IAL但距話IAL的考試時間好多都撞著學校UT同final, 距擔心學校無可能卑距補考或請假考. 你地學校係點support自修考IAL的學生呢?
另外距係未要自修考埋IGCSE最少5科會好的? 例如中英數+2科理科.

謝謝

licpd 發表於 23-6-17 18:22
我姨甥女讀緊津校有意自修考IAL但距話IAL的考試時間好多都撞著學校UT同final, 距擔心學校無可能卑距補考或 ...

津校當然唔會support 非DSE課程。怎可能要求津校support 呢?

如果問自己學校無得配合,就唯有轉有間可以配合,或直接考IAL直資吧。

nicolemummy 發表於 23-6-17 18:38
津校當然唔會support 非DSE課程。怎可能要求津校support 呢?

如果問自己學校無得配合,就唯有轉有間可以 ...
明白. 甘自修考IAL應該大部分津校都吾可能配合到, 是嗎?
你兒子那間學校可以配合到? 還是你們放棄校内考試去考IAL定點? 可以分享下嗎?

轉校都好少學校有提供IAL課程.

licpd 發表於 23-6-17 18:47
明白. 甘自修考IAL應該大部分津校都吾可能配合到, 是嗎?
你兒子那間學校可以配合到? 還是你們放棄校内考試 ...

無撞期喎

licpd 發表於 23-6-17 18:22
我姨甥女讀緊津校有意自修考IAL但距話IAL的考試時間好多都撞著學校UT同final, 距擔心學校無可能卑距補考或 ...
IAL 每年約1月,5月,10月考,應該未有學校 UT 或 Exam

nicolemummy 發表於 23-6-17 19:07
無撞期喎
IAL 考一個月左右, IGCSE如果考多几科又係要請好多日假, 你們學校都好包容配合可以請假甘耐, 你地點做到的?

2jkidsfather 發表於 23-6-17 19:18
IAL 每年約1月,5月,10月考,應該未有學校 UT 或 Exam
距話撞嗮. 11月頭考UT, IAL 都要考到11月頭. 1月考校内試, 又係撞. IAL 5月開始考到六月頭, 又係撞校内試, 六月頭開始考.
Cambridge board好的但好似香港無咩人考CIE
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊