用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 灣仔St Jo 語境
樓主: ikelvinwong
go

灣仔St Jo 語境 [複製鏈接]

回覆 Starry_moon_cat 的帖子

沒有85%,全級約150人,聽說約/少於三分二左右可上書院

yyshiu 發表於 22-6-27 08:41

沒有85%,全級約150人,聽說約/少於三分二左右可上書院 ...

其他多去更好的中學嗎?

見到SJC近2年成績下降,2021年落到1B水平,唔知是否有班叻小朋友移民?

baby.bobo 發表於 22-6-26 23:37
唔好意思, 請問General Studies 係英文? 我見朋友書單係中文, 所以想了解清楚,謝謝你(emoji)(emoji)
...

general studies 共四本,2本中文,2本英文(同出版社的),另校本課程science, 全英的。

英文方面,以課本用書等看,我覺得吾算太深,普通程度,但學校有校本課程,就真係比較深但很有趣,學生很喜歡。

師資方面,無質疑。上zoom 時見老師不錯,有些老師很嚴,但有禮。英文科老師是中國人,但英文口音是native那種。全程英語,一句廣東話也沒有。

上zoom期間觀察,除英文科外,其他以英文科教學的科目,老師都全用英語,沒講一句廣東話的。可能是這原因同學仔的spoken eng很不錯。

學校給家長的通告是全英的。

aaa28 發表於 22-7-2 01:46
general studies 共四本,2本中文,2本英文(同出版社的),另校本課程science, 全英的。

英文方面,以課 ...
其實英文用書,vocabulary 比外面略深喇,用港版lighthouse, 仲要按程度跳教,另外,魔鬼深度在worksheet, 由其comprehension 內容同要求學生基本上題題long question 以complete sentence答問題 ,稍有出錯,扣分都唔野少另外校本係England literature, 對嗎?唔知低年級用咩書,但高年級用書就,不過班仔受到既,呢樣真心佩服,大家都知,男仔文科係較弱,但呢班st joe仔又得喎,以一間津校嚟講,算唔錯喇!

WFH 發表於 22-7-3 23:05
其實英文用書,vocabulary 比外面略深喇,用港版lighthouse, 仲要按程度跳教,另外,魔鬼深度在worksheet,  ...

真係好好的分享

因為好多津校英文課程都偏淺,難得st jo 校本課程教強

yyshiu 發表於 22-6-27 08:41

沒有85%,全級約150人,聽說約/少於三分二左右可上書院 ...
級頭廿十部份會去其他學校,99直屬位收完,通常叩門位又收番10個8個,計埋都近8成想上嘅都上到

cantona2001 發表於 22-7-3 23:19
級頭廿十部份會去其他學校,99直屬位收完,通常叩門位又收番10個8個,計埋都近8成想上嘅都上到 ...

知唔知級頭嗰批學生部份升第二間中學,通常升邊幾間?QC, SPCC, DBS多?

其實英文用書,vocabulary 比外面略深喇,用港版lighthouse, 仲要按程度跳教,另外,魔鬼深度在worksheet,  ...

仔英強中弱。想請教,學校中文課程,程度如何?(emoji)
因暫時沒有計劃海外升中,中文需要家長大力支援嗎?(emoji)

aaa28 發表於 22-7-2 01:46

英文方面,以課 ...

好多謝你嘅意見, 好有用。
咁考試時考General studies 係用中文定英文?
本身我仔仔中文比較差, 我怕害咗佢, 而家有另一間直資學校除了中文科係全英語。 真係唔知點㨂。
一方面想比佢接觸多啲中文,但又怕影響佢嘅成績。

baby.bobo 發表於 22-7-4 11:27
本身我仔仔中文比較差, 我怕 ...

general studies 暫時小一都係中文考試,吾知小二或高年級咩情況。

其實中文普遍對香港學生來講都係比較難的,個個都係咁,你不用太擔心。

sjps 基本上都係英文多啲,可能同你手中都的直資差無幾了。因大部份學科都用英文,加上以英語教學的科目真係全英,所以,我仔回家都講英文多少少。我見佢同同學傾計,一半半啦!他說有時講廣東話但多數英文喎。有次聽他回來分享,在操場遇見校長,校長同佢講野都係全英的。

坦白講,如果你想好似直私咁教深一年(有些直私小一已用小二書)那sjps 沒有這個,用書都係普通學校那些我見吾到教深了很多。

你不如看看學校是否適合你仔,sjps 係好傳統的學校,可能同直私有些不同的。

係呀!eng lit 真係不能小看,故事書本身平平無奇,偏淺,但校本的booklet至係關鍵,偏深,但又樂見小朋友學得好開心。

回覆樓主:

St Jo 的常識是分開兩科的,有別於其他學校 - 中文書以中文教授叫常識科,英文書以英文教授叫Primary Science, 考試各佔50分為滿分,成績表上會分別列出兩科的Grade

其實我身邊啲朋友個個都呻中文難,我覺得反而唔好因此而逃避,起碼都要完成小學階段,打好個底。
我小朋友讀sjps,感覺學校傳統得來,有很多lively嘅教學方法。老師係嚴格要佢哋遵守響課室嘅規矩,(eg 小邊唔俾跑,上堂一定要坐定定,可能有好多家長會覺得咁好死板,但係我自己又覺得好OK,因為一亂,課室嘅秩序就好難收返)
但一上net 堂就有好多嘢俾佢哋試,drama, puppet show, presentation ,全部都係老師用心製作,反而課本教得好少,都係教基本Grammar。Eng lit 係教下寫作。可能知道班仔唔鍾意中文,可以看得出中文佢哋都好俾心機教,工作紙寫作練習反而俾英文仲多,所以你唔洗擔心中文好難跟。其實佢平時功課都算少,冇乜無謂抄寫嘅功課,你覺得唔夠嘅可以自己比練習佢做。
仲有學校嘅成長課都好有趣,疫情期間學校仲整咗一本小冊子,寄俾每一個學生,鼓勵佢哋疫情期間多啲發掘自己良好嘅品德。呢啲完全唔係單靠成績可以衡量。津校來講我覺得已經做得非常好,雖然資源冇直資咁多,講到要籌款,無論家長同舊生都好願意付出。可以見到當中嘅凝聚力。
唔識人讀英華,我只係將自己所知嘅同大家分享。

rachelng80 發表於 22-7-4 10:20
仔英強中弱。想請教,學校中文課程,程度如何?(emoji)
因暫時沒有計劃海外升中,中文需要家長大力支援嗎?( ...
暫時又唔太覺要大力支援,不過確實如果學校可以起中文課程上做得更好會更理想,st joe仔英文好係無可否認,數學都唔簡單,英數得嚟係tricky, 但眼見,讀u中文dse成績只睇3,其實難道又唔係咁高,語文要浸,如果dse取3難道唔太高,推算返小朋友低底應該唔太差,當然攞到5以上就更好,選擇大學所謂神科機會更大,本人覺得呢啲要靠少少對某科既天資呀。

WFH 發表於 22-7-4 13:48
暫時又唔太覺要大力支援,不過確實如果學校可以起中文課程上做得更好會更理想,st joe仔英文好係無可否認, ...

謝謝回覆。
好矛盾
自己個仔,一方面中文差,想佢讀英文小學容易適應,讀得有自信d,但又聽有經驗d媽媽講,中文其實仲難搞

回覆 seanmel 的帖子

感謝你既分享!

rachelng80 發表於 22-7-4 14:05
謝謝回覆。
好矛盾  
自己個仔,一方面中文差,想佢讀英文小學容易適應,讀得有自信d,但又聽有經 ...
自己經驗都係中文難搞過英文,又小朋友細時都係英文好少少,中文差啲,其實而家都係,只不過小朋友愈大,關心既已經不再只有中英數成績,亦有其他既考量,所以成績不過不失,自己都已接受了。

baby.bobo 發表於 22-7-4 11:27
本身我仔仔中文比較差, 我怕 ...

請問general studies 英文書,考試歸常識科還是primary science?

aaa28 發表於 22-7-6 04:35
請問general studies 英文書,考試歸常識科還是primary science?

是primary science, 詳見32樓

aaa28 發表於 22-7-4 12:10
general studies 暫時小一都係中文考試,吾知小二或高年級咩情況。

其實中文普遍對香港學生來講都係比較 ...

多謝你分享, 琴日收到offer啦, 如無意外都會選St Jo, 希望小朋友讀得開心。

jbbmom    發表於 22-7-6 09:12
‹ 上一主題|下一主題