用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三應否轉校
樓主: Po1208
go

中三應否轉校 [複製鏈接]

Po1208 發表於 22-6-14 10:22
同學成績好,會取笑佢嘅分數,又或者講啲說話令到佢好尷尬。佢成日覺得自己讀極都唔及人哋,冇晒動力,討 ...

轉校啦,讀了兩年傳統女校,未埋到堆冇歸屬感,又比人笑, mean girl文化,攪到冇哂信心冇動力仲討厭讀書,快趁移民潮易咗好轉,寧為雞口,莫為牛口。

其實轉校都好可能無朋友...

好老實,咩學校都好,收插班生都係想收成績好的來拉高整體成績。你想插 BAND 2 頭學校,人地真係未必想收你。所以唔好只係 TARGET 一兩間,要漁翁撒網式報多幾間

轉校搵番自信先,冇自信,咩都做唔好

Po1208 發表於 22-6-13 16:51
女子小學時成績優異,入讀了一間傳統女名校。但自從疫情開始,唔使返學,佢嘅學習態度越來越差,開始自暴自 ...

不論對學校有沒有歸屬感,一般來說,傳統名女校的學生都有自己的pride, 叫她轉到地區2男女校,她不一定開心。

看你所描述的情形,最重要是扭轉她的讀書態度,當成績好轉後,自信自然會重新建立。在這個階段,必須有人在旁邊引導方向,梳理溫習流程和材料,找合適的補習老師,簡單來說,就是要做她的私人助理。等到一切上軌道後,才可以慢慢放手。

只是,假若她是屬於比較固執偏激一類,就比較麻煩,磨合時間會更長,她墮後的時間也越長。在這方面,家長要很有耐心去處理了。

我讚成轉校呀!有自信才可讀得好。
我囝小學時是大池小魚,現在中學banding唔高,是小池大魚,上年考級二,今年考級一。
升上小池中學,自信心倍增,他自己緊張成績,變得自動波、有動力。由於校內成績不錯,老師有什麼活動、什麼課程都預佢一份,令他在校內有成就感、有歸屬感。
雖然學校並不是什麼名校,但我亦不會因為考級頭就去轉大池中學,因為讀得好、讀得開心,便是好學校。

請問有沒有直資學校可推介? 比較關愛學生,成績高底都會同樣照顧嘅校園

回覆樓主:

轉校是否真的可以有返自信?

在這校2年,都沒有歸屬感。到一間連樓主都未有概念既學校,怎可能好快有歸屬感?

我都有個案係叻女去左B1B學校成績排尾,畀人給了難聽的花名,然後孩子失哂自信,最後轉到要出國。。

我也有個案因為友誼差但成績好,亞媽想個女由名校A轉名校B,我覺得轉走了情況只有差不會好,結果留住。最終原校留到DSE成績理想。

你女成績不算墊底,中下每間學校都有,難道個個中下就走?我覺得轉校不是辦法。

絶對讚成轉校,傳統女名校都衹係光環,如果唔啱孩子,讀到壓力大又失自信,仲要比同學取笑欺凌,證明學校根本唔啱佢,早點轉校打番好底子,仲有機會識過啲新朋友重拾自信,初中校園生活應該係多姿多彩,識多啲朋友,免強響自己唔開心嘅地方讀落去都係浪費。

我覺得要比選擇個女,例如 repeat、轉補習、或轉校。最後佢自己選擇嘅應該會比心機去改變。如果係轉補習或轉校都最好同佢一齊研究有咩 options 。

同學成績好,會取笑佢嘅分數,又或者講啲說話令到佢好尷尬。佢成日覺得自己讀極都唔及人哋,冇晒動力,討 ...

俾同學笑低分,要睇吓當時情況係點,係講笑?還是持續性惡意批評,囡囡應該要懂得分辨。
如果咁容易受他人的說話,而影響學習情緒,轉去其他學校可能一樣會有呢d情況。
同囡囡溝通好d,了解情況後,大家諗方法解決,囡囡也要自己嘗試改變和解決問題,最後才想轉校會唔會好d?

回覆 Po1208 的帖子

雖然所謂低啲程度中學家長好似以為冇咁辛苦,但轉了校隨時都有機會同而家一模一樣,所以要考慮清楚啲,我覺得多啲令女兒諗既野正面啲就仲好,正常旁人說三道四唔會改變自己.衹係自己放不低心中那個結,放開了就應該會好.

咩同學嚟㗎?分數低就取笑人!我覺得係你女未適應到中學嘅學習環境。找不到學習方法。家長呢個時候要多D幫佢諗計。比如數學,一定先搞清楚概念嘢。

回覆樓主:

傳統中學, 無論津校直資 都一樣多quiz測驗, 除非你轉is, 不過傳統名校嘅壓力 加上學校冇朋友對於小朋友 來說是最大的問題, 上學不開心不可能在學業上有所進步, 贊成轉校, 沒有什麼比小朋友快樂來得重要。

Po1208 發表於 22-6-14 09:44

直資一定睇成績, 而且唔會輕鬆, 因要交學費學校一定要保持成績唔可以太差。

Po1208 發表於 22-6-13 16:51
女子小學時成績優異,入讀了一間傳統女名校。但自從疫情開始,唔使返學,佢嘅學習態度越來越差,開始自暴自 ...

你千金的情況
最適宜去外國
一切重新開始

我仔好多同學都係咁
我是護書簿

Po1208 發表於 22-6-15 16:26
請問有沒有直資學校可推介? 比較關愛學生,成績高底都會同樣照顧嘅校園
...

深水埗基崇
沙田培基

現在多人走,打電話問吓,應該有位插班。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Po1208 發表於 22-6-15 16:26
...
可以試下李國寶中學

johnwooo 發表於 22-6-14 10:38
下, 乜D同學咁差架, 或者而家開始唔好同人講分數
會唔會只是因為D人太勁, 其實你女成績放係1B, 1C都依然好 ...

贊成。

她囡兒在傳统女名校,就算中下,
轉去地區band1B或1C也可以了。
但最主先了解女兒心態,轉校可解決?
另一問題是否她青春期影響學習態度。

要認真了解才行動,大家溝通好最重要。

回覆樓主:

最好同個女一齊商量優點和缺點,轉校或不轉校都要個女願意,如果唔係將來會埋怨你

如果考插班,無論官立或津貼中學,都冇校網區分,唔使淨係諗葵青區學校。
但如果朋輩關係問題,咁轉左後仍然有機會存在。
會唔會睇吓女小學時有冇啲好朋友,而家喺邊度中學讀書,如果唔係你去咗一間佢完全唔識人嘅中學,個問題可能更嚴重
‹ 上一主題|下一主題