用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三應否轉校
go

中三應否轉校 [複製鏈接]

女子小學時成績優異,入讀了一間傳統女名校。但自從疫情開始,唔使返學,佢嘅學習態度越來越差,開始自暴自棄,認為自己追不上其他同學嘅成績。好唔開心,成日話自己壓力好大,唔想不停要溫書、測驗。對學校亦冇任何歸屬感,身邊亦都缺乏同校好友。

今年九月將會每升中三,其實應唔應該幫佢轉校?轉較低banding 嘅學校,或是嘗試轉直資? 成績只係中下游,亦冇任何課外活動突出。英文科比中文科成績好,怕轉到中文學校有更多中文科目會加重負擔。

我自己都煩惱咗好耐,應該點樣做對她才是最好最適合
   2    0    0    0

Po1208 發表於 22-6-13 16:51
女子小學時成績優異,入讀了一間傳統女名校。但自從疫情開始,唔使返學,佢嘅學習態度越來越差,開始自暴自 ...
同班主任先討論下你女的情況。
你講到好似乜都無做便轉校為先。

Po1208 發表於 22-6-13 16:51
女子小學時成績優異,入讀了一間傳統女名校。但自從疫情開始,唔使返學,佢嘅學習態度越來越差,開始自暴自 ...

回覆樓主:

經濟上support到國際學校嗎?

你有無同你女傾過?書係佢讀,亦已經13、4歲,咩決定都要佢on board,否則行唔到。

回覆樓主:

轉去其他band1學校唔見得會輕鬆,始終大家將來要面對DSE,感覺係識朋友問題?始終返學大半日,冇朋友好難開心讀落去,但社交問題插班一樣要從新適應,尤其人地識左2年。

轉校去中中,搵間有開英文班?(因為你話英文好過中文)
直資有咩心水?

學術方面跟唔上,會唔會考慮搵上門1:1補好個底先?

kirstyau 發表於 22-6-13 23:10
轉去其他band1學校唔見得會輕鬆,始終大家將來要面對DSE,感覺係識朋友問題?始終返學大半日,冇朋友好難開 ...

主科一响都有補習,中文、數學都係剛剛合格,因為主科唔合格的話會留級,有點危險。

我問佢想唔想重讀F2 , 可以再打好基礎,同埋佢係超細B,唔會比同級年齡大好多,但係佢好自己介意。

直資都想考慮,其實會唔會好難考入插班呢?

中兩年升中時因為沒有打算讀直資學校,所以了解比較少。 小六時去參觀過的直資學校,我估以今時今日的成績,應該唔會收。

轉校應該會target band 2頭學校,有些學校剛開始接受報名到七月中,最慘自己對好多中學都唔認識,無從入手

Po1208 發表於 22-6-14 09:44

留意下個補習係咪真係幫到阿女,我之前搵教大專中文老師,學費貴成倍比依家,仲上左2年,阿女係唔夾唔鍾意,中四轉左個大學姐姐,阿女又夾又鍾意。

直資反正不限報,但阿女本身肯唔肯轉校先?依家好多開始,有D截止埋。

你話佢小學成績優異, 何解上到中學會反差咁大?  係其他同學太勁令佢受挫?  只是疫情影響學習?

johnwooo 發表於 22-6-14 10:05
你話佢小學成績優異, 何解上到中學會反差咁大?  係其他同學太勁令佢受挫?  只是疫情影響學習? ...

同學成績好,會取笑佢嘅分數,又或者講啲說話令到佢好尷尬。佢成日覺得自己讀極都唔及人哋,冇晒動力,討厭讀書。我唔敢用逼佢嘅方法去溫習,怕令佢情緒更加困擾。所以先諗轉校係咪一個好方法

Po1208 發表於 22-6-14 10:22
同學成績好,會取笑佢嘅分數,又或者講啲說話令到佢好尷尬。佢成日覺得自己讀極都唔及人哋,冇晒動力,討 ...
下, 乜D同學咁差架, 或者而家開始唔好同人講分數
會唔會只是因為D人太勁, 其實你女成績放係1B, 1C都依然好好?  

換轉我, 我寧選小池大魚, 挽回佢嘅信心先, 不過而家好多都已經截止

回覆 Po1208 的帖子

同學成績好,會取笑佢嘅分數,又或者講啲說話令到佢好尷尬。

@@@

原來呢d嘢真係幾十年不變,我細個讀傳統女校都見唔少

反過來諗,轉了另一間都係一樣唔使返學都係網課,女兒會唔會都係咁諗? 睇到小學同中學反差咁大,女兒對學習既興趣係點?家長同小朋友有冇傾過計談心過?若果咁著緊分數,家長唔好太理會呢啲,向女兒濯輸正能量做好自已就得,自己做好咗同學有眼睇自然冇咩好講,反過來仲更加要好. 好似其他家長所講,或者先同老師了解一下情況,唔好隨隨便便又轉校.

回覆 johnwooo 的帖子

我路過都好同意小池大魚呢個道理, 會搵返哂自信心, 仲越讀越起勁. 我細女正正就係一個好例子, 由以前一線小學下游位置, 去到而家係從未試過嘅級三甲, 所以有返自信心真係好緊要.

醒目開學勳章

想轉邊區? 或者有同區家長比到意見。

天外之人 發表於 22-6-14 12:56

反過來諗,轉了另一間都係一樣唔使返學都係網課,女兒會唔會都係咁諗? 睇到小學同中學反 ...

我唔在意分數,但如果升F3 唔轉,下年選科升F4會唔會更加難轉校?幸好我女乜都同我講,我都叫佢凡事要向正面方向諗。我係希望佢有返學習動力及自信,先咁煩惱點做最好,我會同佢再好好商量,暫時搜尋下其他中學資料先。

conniecheung 發表於 22-6-14 15:03
想轉邊區? 或者有同區家長比到意見。

家住葵青,但對附近嘅學校完全冇認識

醒目開學勳章

Po1208 發表於 22-6-14 15:29
家住葵青,但對附近嘅學校完全冇認識

東華三院陳兆民1C
東華三院伍若瑜2A
東華三院吳祥川2B

葵青區 呢三間可以考慮

醒目開學勳章

我讚成轉校,重拾自信好重要!
我細仔係人辦,舊校考全級尾10幾,轉到新校 適合佢程度,學術由下下游變中游,有返自信!冇咁負面同懶散。

conniecheung 發表於 22-6-14 15:39
東華三院陳兆民1C
東華三院伍若瑜2A
東華三院吳祥川2B

感謝感謝
‹ 上一主題|下一主題