用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPC IAL插班
go

SPC IAL插班  

仔仔報名左今年嘅F5 IAL插班,來緊要筆試,但係syllabus入面好多topic未學過,請問有無SPC IAL用家可以分享下而家就讀人數,平時試卷難度?

oliviacchan 發表於 22-6-12 14:07
仔仔報名左今年嘅F5 IAL插班,來緊要筆試,但係syllabus入面好多topic未學過,請問有無SPC IAL用家可以分享 ...

幫推, 我對spc ial 都好有興趣

我係上年SPC IAL畢業生,4A* 中文A*。第一屆18個人畢業,我哋係第二屆,中四有18個人,然後走左最前幾名同最後幾名去英國,中間插班的4個學生,包括我,最後13個人中六畢業。因為這兩年IAL畢業走向不錯後面幾屆,包括你所插班個班,有30人左右(暫時不清楚是否有人數變動)。IAL課程相對DSE來說,試卷考量的知識點以及題型基本一樣,變數單一,基本靠瘋狂操卷可以得到高分,但係課程內容比較廣泛,數學就涉及大學的calculus and linear algebra。平時試卷難度來講,老師佈置嘅Topic 卷就會比正式考試難,為左比妳知只有你完全提前操熟左這個topic先可以有時間做完、但係入邊都有好多past paper截取的題目、所以題目唔會太偏或者過分難。一旦去到每個考之前一兩個月或者這個section所有topic教完左,都係大量操past paper。

heidya    發表於 23-5-15 12:43

jlHe 發表於 22-6-14 18:07
我係上年SPC IAL畢業生,4A* 中文A*。第一屆18個人畢業,我哋係第二屆,中四有18個人,然後走左最前幾名同 ...

感謝你詳細回覆!

我係上年SPC IAL畢業生,4A* 中文A*。第一屆18個人畢業,我哋係第二屆,中四有18個人,然後走左最前幾名同 ...

難得有考生親身回答,太好了

chitchit0520 發表於 22-6-14 20:35
多謝你分享!

我仔今年都入讀SPC,想問下,讀IAL的,係咪都想讀大學神科?

我自己就係中文唔好但係理科好入嘅,不過大部分係想出國。如果唔係申請神科,IAL大部分人都讀到三大,我自己覺得係容易過DSE,無論系考量課程設置上或者申請難度上

介唔介意講下考IAL嘅同學升讀左邊間本地同外國嘅大學 ?

tszchungmama 發表於 22-6-15 16:25
介唔介意講下考IAL嘅同學升讀左邊間本地同外國嘅大學 ?

本地全部三大學士,英國有imperial, Edinburgh,仲有一個澳洲嘅,唔記得邊間

jlHe 發表於 22-6-15 16:57
本地全部三大學士,英國有imperial, Edinburgh,仲有一個澳洲嘅,唔記得邊間
...

嘩, 咁幾好喎

jlHe 發表於 22-6-15 16:57
...

就你所知, 而家IAL 係SPC 相當受歡迎, 啲學生爭住讀咁滯??

tszchungmama 發表於 22-6-15 17:55
就你所知, 而家IAL 係SPC 相當受歡迎, 啲學生爭住讀咁滯??

最開始個三屆叫人報都唔報,人數都湊唔齊,依家就應該要搶位了

chitchit0520 發表於 22-6-15 17:54
我剩係識Imperial, 另外兩間也是好嗎?

Edinburgh 在蘇格蘭  

jlHe 發表於 22-6-15 17:59
最開始個三屆叫人報都唔報,人數都湊唔齊,依家就應該要搶位了

thanks

非常感謝你的分享。(emoji)(emoji)

jlHe 發表於 22-6-14 22:51
我自己就係中文唔好但係理科好入嘅,不過大部分係想出國。如果唔係申請神科,IAL大部分人都讀到三大,我自 ...

如果想入神科呢?

Veron081207 發表於 22-6-16 11:10
如果想入神科呢?

AL班第一屆18個人 6個med,第二屆13個人1個med

Veron081207 發表於 22-6-16 11:10
如果想入神科呢?

你所指嘅神科係咪醫學院?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊