用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖雅各vs聖彼得
樓主: 高0媽媽
go

聖雅各vs聖彼得 [複製鏈接]

csc1016 發表於 22-6-13 17:57

你啱,所以我都唔好諗得明點解男仔11網不利。

中西區2022年統乙學額858個
唔計不選不派36個 學額822個
男生可選B1位得90(公海79 聯繫11)
少於B1男生推算人數(123-143人)

計埋聖類斯82個位(公海43 直屬39)
要視乎多少直小B1生乙1聖類斯
直屬餘位留給直小B2生 非公海B1生

Scenario 1
本區B1生=學額⅓ 男女各半
1a 858 × B1 ⅓ × 男50% = 143人
1b 822 × B1 ⅓ × 男50% = 137人

Scenario 2
本區B1生=學額⅓ 男女比例 45:55
2a 858 × B1 ⅓ × 男生 45% = 129
2b 822 × B1 ⅓ × 男生 45% = 123

中西區2022年統乙學額 #61
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3867770&pid=49109510

男校 公海+直屬
英皇(男) 53+11=64
聖若瑟(男) 12 [直屬位歸灣仔區]
皇仁(男) 4
聖類斯(男) 43+39=82

男女 公海+直屬
高主教 6 [直屬位歸灣仔區]
聖鄧 4

B1男校 69+11=80
B1男女 10+0=10
---------------------------------------
B1男校+男女 79+11=90 ← 男生可選
B1女校 124+264=388
---------------------------------------
B1英中 203+275=478
B2英中 43+39=82 ← 聖類斯
英中^ 246+314=560
其他 254+8=262
合計 500+322=822
不選不派 36
總數: 536+322=858

^ 英中(不包括嘉道理)

Poyau 發表於 22-6-13 19:26
中西區2022年統乙學額858個
唔計不選不派36個 學額822個
男生可選B1位得90(公海79 聯繫11)

你比我講得清楚好多。

高0媽媽 發表於 22-6-13 17:47
咁講,灣仔區除咗皇仁之外,好得過中西區的St joe ,英皇,高主教,聖類斯,又有幾間,多少個位,(女校唔 ...

灣仔區2022年統乙B1約佔⅔學額
其中女校近半 餘下為男校及男女校
男女生B1位皆充裕 B2生有機上移
推算公海B1男生大多數可升讀皇仁
其餘有SJC/英皇/港華/高主教/聖鄧

假設
皇仁聯繫16 全數B1
SJC/港華直屬178 半數B1
高主教/筲官直聯77 半數B1按男女比例

Scenario 1
本區B1生=學額⅓ 男女各半
1a 1,191 × B1 ⅓ × 男生50% = 199
1b 1,155 × B1 ⅓ × 男生50% = 193

1a 公海B1男生 199-16-89-19 = 75
1b 公海B1男生 193-16-89-19 = 69

Scenario 2
本區B1生=學額⅓ 男女比例 45:55
2a 1,191 × B1 ⅓ × 男生45% = 179
2b 1,155 × B1 ⅓ × 男生45% = 173

2a 公海B1男生 179-16-89-17 = 57
2b 公海B1男生 173-16-89-17 = 51

灣仔區2022年統乙學額 #14
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3867095&pid=49105842

男校 公海+直聯
皇仁(男) 51+16=67
SJC(男) 3+99=102
英皇(男) 3
港華(男) 9+79=88

男女 公海+直聯
聖鄧 64
高主教 3+74=77
筲官 2+3=5

B1男校 66+194=260
B1男女 69+77=146
--------------------------------------------------
B1男校+男女 135+271=406
B1女校 89+282=371
--------------------------------------------------
英中^ 224+553=777
其他 320+58=378
合計 544+611=1,155
不選不派 36
總數: 580+611=1,191

^ 英中(不包括嘉道理)

我明了,問題在於聖若瑟,高主教帶來了三分二直屬學生到中西區,而這班學生中男生占九成。令中西區中學位男B1減少。
又有問題,咁聖類斯收唔少中西區B1生,及自己直屬生,何解咁多年都上唔到B1。而灣仔B2生又有機會讀聖鄧,而聖鄧又可以keep 得住b1位呢?唔同風水問題?

高0媽媽 發表於 22-6-13 22:01
我明了,問題在於聖若瑟,高主教帶來了三分二直屬學生到中西區,而這班學生中男生占九成。令中西區中學位男 ...

呢個就是正增值同負增值的問題。生源不差但六年教育下DSE表現不濟。就正正是我今早所說的「家長甘心嗎?」嘅問題。

如果小朋友六年後是級頭份子,當然不用擔心;但假設小朋友是中上成績,Band1B 或C時….家長的考慮點會很不同。

所以才一直有11網利女不利仔之說。不關學校質事,是Band1位給男仔不足。

即係話同一學生,如果不是最標青,b1邊緣,六年後,讀聖雅各入聖鄧有六七成機會,讀聖彼得有六七成機會入聖類斯。

2jkidsfather    發表於 22-12-10 13:00

英皇成績下跃,咁佢和聖若瑟,港華,高主教,聖鄧比,誰較優勝呢?

高0媽媽 發表於 22-6-13 22:32
英皇成績下跃,咁佢和聖若瑟,港華,高主教,聖鄧比,誰較優勝呢?

英皇成績與男校/男女校比較
男校 聖若瑟 > (英皇) > 港華
男女 (英皇) > 高主教 > 聖鄧

Poyau 發表於 22-6-14 10:27
英皇成績與男校/男女校比較
男校 聖若瑟 > (英皇) > 港華
男女 (英皇) > 高主教 > 聖鄧

謝謝你

chitchit0520 發表於 22-6-14 10:57
不是最標青係指B1定B2?

你係撇除咗自行同直資, 只計大抽獎就係。

查實未玩過呢個升中遊戲,唔知b1 B2點計出嚟,我假設b1邊緣,全級60一70名位置去計。按全級約有160一170位學生去計。不能總幻想將來仔女下下都有前列20名。現階段總想未雨綢繆,選定較易行嘅路。

回覆 chitchit0520 的帖子

請教一下,我仔剛插班小學三年級,請問男仔全級多少名可以搖號B1的學校,謝謝!

請教一下, 我住灣仔,有細路
我大女有3間 offer
嘉諾撒聖方濟各 vs 聖公會聖雅各小學 vs 聖公會聖彼得小學

我諗住讀 peter
細路跟入 peter, 6 年後,申請轉校網抽返灣仔區
這樣可行嗎?

謝謝

karenau1212 發表於 22-7-1 14:30
請教一下, 我住灣仔,有細路
我大女有3間 offer
嘉諾撒聖方濟各 vs 聖公會聖雅各小學 vs 聖公會聖彼得小學 ...

可行

中西區升中大抽獎女生B1位充裕
B1女生基本上英華女/聖提女/聖嘉勒
B2女生亦有機上移B1中學

灣仔區男生升中大抽獎參考樓上#43

代友請教:如目標為皇仁,應該選田始還是兩軒?謝謝!

mj830 發表於 22-6-11 22:24
男仔究竟揀12網二線好,定11網一線好

請問男仔12網一線有邊d選擇?

TKLC 發表於 22-7-1 16:00

代友請教:如目標為皇仁,應該選田始還是兩軒?謝謝! ...

目標清淅,皇仁就緊係兩軒。
‹ 上一主題|下一主題