用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Invictus Secondary School仲未請到校長
go

[中學] Invictus Secondary School仲未請到校長 [複製鏈接]

自從創校校長於2021年12月離職後,至今仍未請到新的中學校長。學校自本年一月起,由Invictus 小學校長兼任,自此學校每況越下。

學校一直只交代創校校長離職原因為「私人理由」,但根據多方蛛絲馬跡,創校校長似是被辦學團體炒掉,而且是在學年中突然被炒掉,然後匆匆找來小學校長兼任。自此,聘請新校長一事音訊全無,家長對進展(如有)一無所知。

創校校長深得家長和學生的愛戴,他積極、勤奮、創新、有遠見有計劃。相反,現在來兼任的小學校長,作風保守、多疑、處事不透明,不願意聆聽家長聲音,沒有長遠計劃,對中學課程不甚了解,以致高年級同學選科之事一波三折,好明顯能力不足,而且欠缺熱誠,又不了解年青人。但聘請新校長一事又全無起色,唔知要捱到幾時。

在小學校長的「領導」下,老師離職率甚高,招聘廣告涉及多個科目老師無限 loop。個別學生班級有接近一半同學離開(是轉校不是移民)。

學校唯一安慰的是,大部份老師盡忠職守,學術要求非常嚴謹,教學亦有熱誠。但在如此「領導」下,再好的老師都會決定離職,眼見優秀的老師逐漸離開,受苦的只有孩子。

真不明白,一間中學怎麼可以找來一間小學校長兼任?已經半年時間,未來一段日子可能繼續還是他!!!!! 中學和小學很明顯層次不同,要求亦不同。這個辦學團體到底在想什麼?

利申:現任家長
   1    0    0    0

回覆樓主:

年中請校長?真的好麻煩,教緊嘅都要等約满

學校咁混亂,唔怪得咁多學生想走。升高年班又無科揀,校長又要兩邊走。朋友話中小學都收左好多SEN 學生,但學校又無社工,又無俾支援佢哋,所以都幾麻煩。咁樣落去,學校會唔會隨時執笠。

商場校舍,學費咁平,好難比到正常國際學校質素,諗下點解其他國際學校咁貴,佢咁平都覺得有好多question marks,希望佢唔會步Mount Kelly後塵。

nunupipi 發表於 22-6-10 21:48
商場校舍,學費咁平,好難比到正常國際學校質素,諗下點解其他國際學校咁貴,佢咁平都覺得有好多question m ...

私校開辦非本地課程
無國際學校牌照
行 GCSE/AL 要求/成本 遠較 IB 低

小燈泡 發表於 22-6-10 20:18
學校咁混亂,唔怪得咁多學生想走。升高年班又無科揀,校長又要兩邊走。朋友話中小學都收左好多SEN 學生,但 ...

請問 GCSE/AL 有什麼科目可選

回覆樓主:

小學和中學要求完全唔,小學校長睇埋中學,咪玩啦

Poyau 發表於 22-6-14 17:26
請問 GCSE/AL 有什麼科目可選

可以幫你問下

poonseelai 發表於 22-6-14 19:47
小學和中學要求完全唔,小學校長睇埋中學,咪玩啦

無錯,已被玩足半年,學校一落千丈,唔知佢哋仲要玩到幾時。

dingdongfish 發表於 22-6-14 22:28
無錯,已被玩足半年,學校一落千丈,唔知佢哋仲要玩到幾時。

會唔會因為校政亂,所以咁多同學走?定係d同學移民?咁出年會唔會開得好少班?學生唔夠,會唔會無資源去搞活動?朋友話之前學校講到會租場去上體育堂,但其實無試過去,而家情況又係點?講下講下,都好似危危扶咁,會唔會執笠架?

樓主可否詳細少少講吓除咗校長外,學校實際情況係點?我哋嚟緊會讀Y8,opening campus 嘅時候我見校長同老師都無咩問題,仲好有heart 去教學! 睇完你個post後令我好猶豫仲讀唔讀好喎!

可能我地無選科問題,而咁啱我小朋友讀既科目又凈係有一個老師走左,學校已請到老師接住教,又讀得開心,咁我暫時無咩投訴,係唯一係無PE堂。

神婆小茜 發表於 22-6-17 21:46
樓主可否詳細少少講吓除咗校長外,學校實際情況係點?我哋嚟緊會讀Y8,opening campus 嘅時候我見校長同老 ...

Open Day 係賣廣告,通常睇唔出問題,都係現任家長的評語真確D。

egg.plant 發表於 22-6-18 00:09
可能我地無選科問題,而咁啱我小朋友讀既科目又凈係有一個老師走左,學校已請到老師接住教,又讀得開心,咁 ...
同學有冇不滿?

nunupipi 發表於 22-6-10 21:48
商場校舍,學費咁平,好難比到正常國際學校質素,諗下點解其他國際學校咁貴,佢咁平都覺得有好多question m ...

創校校長一樣資源緊絀,但feel 到佢有心做。為學生做事有時唔一定要好多錢。搞啲活動,俾機會學生參與等。

現在果位小學校長兼任中學,完全同社會脫晒節,hea 到一個點 ….. 冇心之餘又冇能力。好好地開咗個頭,俾佢搞成咁。

dingdongfish 發表於 22-6-22 09:39
創校校長一樣資源緊絀,但feel 到佢有心做。為學生做事有時唔一定要好多錢。搞啲活動,俾機會學生參與等。 ...

咁點解好地地會辭咗創校校長?
學期中間好難請人,小學校長點做中學野,都係頂硬上

964000 發表於 22-6-22 10:28
咁點解好地地會辭咗創校校長?
學期中間好難請人,小學校長點做中學野,都係頂硬上
...

唔知。學校冇交代。這星加坡辦學團體做事非常不透明,而且不理性。

dingdongfish 發表於 22-6-22 11:11
唔知。學校冇交代。這星加坡辦學團體做事非常不透明,而且不理性。

如果家長咁擔心,有沒有跟學校反映呢?學校有沒有feedback?

請問學校有沒有PTA? 如果有能否向PTA反影情況?

神婆小茜 發表於 22-6-22 17:30
請問學校有沒有PTA? 如果有能否向PTA反影情況?

學校有PTA
‹ 上一主題|下一主題