用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 University of Adelaide 2023/2入學揮手區
樓主: yukichung
go

[澳紐] University of Adelaide 2023/2入學揮手區

回覆 wyh:) 的帖子

由申請日開始跟住預約打指紋丶體驗,頭尾九日就批咗
係買機票麻煩d同貴d($7xxx)
所以大家要早d搞齊文件上嘅嘢
早啲買定機票

Lulu880 發表於 22-7-2 16:08
回覆 wyh:) 的帖子

由申請日開始跟住預約打指紋丶體驗,頭尾九日就批咗

買邊間航空公司既機票?
我女當時係買星航單程學生票$3000
再額外買多20kg-30kg 行李

另外,搵到住既地方未?

yukichung 發表於 22-6-30 16:27
請問大家讀咩科?

讀工程、電腦

請問adelaide U, 生活費是不是平D。

wingbus2 發表於 22-7-2 18:04
讀工程、電腦

是,平Sydney & Melbourne 一半價錢。

wyh:) 發表於 22-7-2 17:49
買邊間航空公司既機票?
我女當時係買星航單程學生票$3000
再額外買多20kg-30kg 行李
好似都係星航,要停星加波及布里斯本,40kg行李。會同同學出去合租(每人每月$3800左右)

回覆樓主:

請問你哋食預早幾多過去等開學?
開頭大家會唔會同小朋友一齊過去?

yukichung 發表於 22-8-3 14:46
請問你哋食預早幾多過去等開學?
開頭大家會唔會同小朋友一齊過去?

建議在迎新日前到澳洲
可以有足夠時間去準備開學及生活事宜

請問年底前會有直航到Adelaide嗎?

大家買咗機票未?有啲咩係必須要帶去呢?

要帶用開既日韓護膚品,化妝品, Adelaide未必有,有都兩倍價錢.
飲開既咖啡濾掛, 日本茶,台灣茶, 呢度茶葉冇咩選擇,超市都係得green tea. 唐人街有中國茶,不過未必啱心水.

Muji文具, 呢度冇muji.
思鄉零食,泰國造Pocky 一包8小袋aud7.50; 維他檸茶一包六盒特價aud6

大家會唔會帶藥物過去?係咪要申報架?

yukichung 發表於 22-12-4 20:50
大家會唔會帶藥物過去?係咪要申報架?

藥物可以帶過去,處方藥物要有藥名醫生名,平安藥、中成藥如連花清瘟都可以帶,但一定要申報及個人用份量。

wingbus2 發表於 22-7-2 18:04
讀工程、電腦

我個仔係University of Adelaide 23年2月開學第Y1, 佢讀Mathematical Science, 但佢係local student.

kitty1107 發表於 22-8-9 01:19
請問年底前會有直航到Adelaide嗎?

暫時唔會有direct flight Adelaide

Lulu880 發表於 22-7-5 14:26
好似都係星航,要停星加波及布里斯本,40kg行李。會同同學出去合租(每人每月$3800左右)
...

每人每月AUD3800 咁貴?租North Adelaide? 幾人合租?

計埋租、水、電等?

去過那邊旅行,很舒服,市中心的電車是行循環線的及免費。有生活圈的設計,好似由市的南去北不超過45min (?)

幾間大學的距離都很近。

其實如果有時間,早1星期送小朋友去開學和旅行。

AndrewHo_FB 發表於 22-12-5 07:47
去過那邊旅行,很舒服,市中心的電車是行循環線的及免費。有生活圈的設計,好似由市的南去北不超過45min (? ...

去過幾次Adelaide, 最近果次1.5個月前。

除電車外,Adelaide 市中心仲有四條免費循環巴士線,連拍metroCARD 都唔駛,非常方便。

Adelaide 市中心不大,但計埋suburbs 就好大, 無辦法用腳行。

University of Adelaide 有4個campuses, 主校園在Adelaide downtown 中間。其他3個campuses 好遠,其中一個直情係過省在Victoria 喺Melbourne 嘅Dockland。

University of South Australia 4個主要campuses, City East  同City West campuses 在 downtown 非常接近, 但STEM subjects 在Mawson Lakes campus, 離downtown 14km, 揸車都要20分鐘。

Adelaide 海邊好靚,西邊全是海,有好多靚沙灘可以去。

Activehealth 發表於 22-12-5 21:29
去過幾次Adelaide, 最近果次1.5個月前。

除電車外,Adelaide 市中心仲有四條免費循環巴士線,連拍metroCA ...

大家會唔會攰仔女去開學?

住邊度最好呢?

mimi2004 發表於 23-1-8 13:05
大家會唔會攰仔女去開學?

住邊度最好呢?

阿仔未開學,已經飛咗轉同佢搬咗入宿舍。
佢住the University of Adelaide Village, 位置環境好好,由每年1/1開始計一年,到31/12 flat rate, 早入早著數。
我自己book Airbnb, 揀有on premise 車位,有冷暖氣、洗衣乾衣機、可煮食。
租車在機場攞車還車,來去自如好方便。
Adelaide 揸車好容易(相對Sydney/Melbourne/Brisbane), 香港揸開車去Adelaide 揸完全OK。

Activehealth 發表於 23-1-8 13:34
阿仔未開學,已經飛咗轉同佢搬咗入宿舍。
佢住the University of Adelaide Village, 位置環境好好,由每年 ...

可以介紹吓住邊間方便嗎?我二月會去