用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 University of Adelaide 2023/2入學揮手區
樓主: yukichung
go

[澳紐] University of Adelaide 2023/2入學揮手區 [複製鏈接]

mimi2004 發表於 23-1-10 15:54
學校20/2先orientation,學校比咗offer 後都冇哂消息,唔知係咪假期關係(emoji)

咁你仔女有無收到Confirmation of Enrolment? 一定要有confirmation唔係就等於無accept offer。

阿仔一個月前(8/12),已經第一時間registered 咗今年Year 1 兩個semesters 啲subjects 砌好timetable。

你仔女仲未reg subjects 嗎?

我check 先,好驚唏

Activehealth 發表於 23-1-10 20:49
咁你仔女有無收到Confirmation of Enrolment? 一定要有confirmation唔係就等於無accept offer。

阿仔一個 ...

我有confirmation eneolment letter, visA都做咗.只不過學校未有進一步通知,例如timetable.schedule 等等….
我女話要人到澳洲取類似身份證先可以再進一步做其他registration,我哋有冇漏咗d咩呢?求教

mimi2004 發表於 23-1-11 13:02
我有confirmation eneolment letter, visA都做咗.只不過學校未有進一步通知,例如timetable.schedule 等 ...

你囡講果個應該係myGovID
https://www.mygovid.gov.au
可以HK上網自己搞

你囡set up 咗個student account 未?

我阿仔喺香港舊年22年5月考完IB 後,就返咗澳洲gap(我哋係Australian citizens), 佢返到澳洲正自己用domestic student報大學(要自己攞tax file number, myGovID ),做enrolment .申請dorm, reg subjects等,所以詳細情形我都唔係好清楚。

佢仲話1/2起有正式UoA student card,可以開始用campus 所有設施,總然之早到早著數!

其實如果你囡係through HK agent 報,可以問返agent 嗎?International students 俾貴咁多學費,唔係有VIP服務,仲應該早到早享受嗎?

Activehealth 發表於 23-1-11 16:41

唔該晒你,等我再查一次點樣做

mimi2004 發表於 23-1-12 00:26
唔該晒你,等我再查一次點樣做

唔駛客氣。

記得查到乜野資料上嚟報吓料,大家都係UoA家長,仔女仲住埋喺UoA Village。

尤其阿仔係Year 1「盲毛」,要各位Uncle/Aunty、師兄/師姐睇住!

mimi2004 發表於 23-1-11 13:02
我有confirmation eneolment letter, visA都做咗.只不過學校未有進一步通知,例如timetable.schedule 等 ...

Activehealth 個仔仔都做左reg 科
咁你囡囡都應該可以開始reg

要砌時間表都要啲時間
你可以試吓叫囡囡上UoA個網
再選自己讀既科
睇degree structure
有個example study plan
按入科目
再按cousrse title
拉落去會見到這科上課的日子及選擇

wyh:) 發表於 23-1-13 11:07

好!我將d資料比佢,唔該晒你(emoji)

wyh:) 發表於 23-1-13 11:07

係吖!

因為有啲popular subjects 驚遲reg 已滿reg 唔到。仲有想砌好timetable 唔想天地堂,早堂跟晏堂中間隔咁多個鐘。

阿仔砌個timetable 每星期只返3日半,仲要係Wed whole day + Fri afternoon off.
真識嘆!

Activehealth 發表於 23-1-13 11:29

係吖!

好好喎!有啲時間整天休養生息

wyh:) 發表於 23-1-13 15:06
好好喎!有啲時間整天休養生息

多謝讚賞!

你阿囡Year 2又住UoA Village, 請問有乜tips 俾Year 1 freshman 及 parents?

請多多指教!

Activehealth 發表於 23-1-13 19:54
多謝讚賞!

你阿囡Year 2又住UoA Village, 請問有乜tips 俾Year 1 freshman 及 parents?

大家交流下

可以考慮下考車牌,同香港有點不同,比較要多啲時間先攞到牌

另外,在開學後Village 有接駁車服務,就啱時間可以坐返學,不過行路返學都唔錯
考試期間都有接駁車,啱曬係學校溫書溫到夜麻麻先走

做左student union 會員,有時有免費早餐,有電影贈券有爆谷
...

wyh:) 發表於 23-1-13 20:23
大家交流下

謝謝tips!

阿仔在Brisbane 時已經有學車,但因為知道會落去讀UoA, 所以留返喺Adelaide 正考車牌。請問有冇好教車師傅介紹?

Activehealth 發表於 23-1-13 20:28
謝謝tips!

阿仔在Brisbane 時已經有學車,但因為知道會落去讀UoA, 所以留返喺Adelaide 正考車牌。請問有 ...

阿女係當地搵到個教車師傅(香港人)算係有耐性教得唔錯

大家好,我去agent 度聽talk,佢提我地帶萬能插頭同拖把。
而電話卡最好就係Telstra

Activehealth 發表於 23-1-11 16:41

請問係咪響澳洲讀書就要申請my go Id?

回覆樓主:

喺澳洲生活就要,因為澳洲無身分証,呢個就係澳洲嘅網上身分証。

無咗佢,澳洲政府機構任何網上要身分証明嘅手續都做唔到。

回覆樓主:

請問其他Ovesea學生有冇做?可唔可以分享吓?

Activehealth 發表於 23-2-18 08:42
喺澳洲生活就要,因為澳洲無身分証,呢個就係澳洲嘅網上身分証。

無咗佢,澳洲政府機構任何網上要身分証明 ...

多謝晒你回覆。
我女女話做唔到,因為唔係澳洲居民。都唔知點算

mimi2004 發表於 23-2-18 22:29
多謝晒你回覆。
我女女話做唔到,因為唔係澳洲居民。都唔知點算

其實你阿女要嚟做乜?
‹ 上一主題|下一主題