用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 University of Adelaide 2023/2入學揮手區
樓主: yukichung
go

[澳紐] University of Adelaide 2023/2入學揮手區 [複製鏈接]

mimi2004 發表於 23-1-8 14:15
可以介紹吓住邊間方便嗎?我二月會去

我們在Adelaide 有親戚,住在Adelaide 埠外面的suburb, 今次租了親戚家附近的Airbnb,方便經常去親戚家。

你仔女會住Adelaide 那裏?租住附近的就可以了。

Activehealth 發表於 23-1-8 14:41
我們在Adelaide 有親戚,住在Adelaide 埠外面的suburb, 今次租了親戚家附近的Airbnb,方便經常去親戚家。 ...

我女都係住u Adelaide village,所以唔係好知嗰邊邊間Airbnb 比較近?有冇提議?

mimi2004 發表於 23-1-8 14:43
我女都係住u Adelaide village,所以唔係好知嗰邊邊間Airbnb 比較近?有冇提議?

...

U Adelaide Village 在210 Grote Street (紅圈位置),離Chinatown/ Adelaide Central Market 步行5 分鐘,若你不開車就搵附近的(看附圖),周圍很多不同食店有各國美食,公共交通非常方便。Adelaide 治安比Sydney/Melbourne/Brisbane 好街頭很安全。

若開車的話可搵遠點有車位的。

...

之前講咗U Adelaide Village 係1/1 - 31/12 flat rate, 所以好多學生會1月就去入住,尤其postgrad students, 佢哋係1月開學。

U Adelaide Village 係first in first served 係staff allocated 唔可以自己揀房。先入住果啲staff 會將啲手上靚房先放出去,房會大啲、坐向好啲、高層啲個景好啲。睇過啲comments 話同價錢,間房大小好大分別,向馬路同住地下果層會好嘈。

只係溫馨提示,二月開學,可以的話提早少少過去適應吓生活都係一件好事。

Nice

Activehealth 發表於 23-1-8 13:34
阿仔未開學,已經飛咗轉同佢搬咗入宿舍。
佢住the University of Adelaide Village, 位置環境好好,由每年 ...

我囡囡都係住UoA Village, 今年升Year 2.

...

我會4月過去探囡囡
佢都係住 UoA village
我就係booking訂左住附近 的 出租公寓有廳有房有廚房
在Village 隔一兩條街又近Central Market

wyh:) 發表於 23-1-9 09:38

我會4月過去探囡囡

可告知邊間嗎?

Activehealth 發表於 23-1-8 16:06

之前講咗U Adelaide Village 係1/1 - 31/12 flat rate, ...

謝謝你(emoji)

想問下澳洲申請邊張電話卡同埋邊間銀行比較好?床單被鋪邊度買?

mimi2004 發表於 23-1-9 09:51
想問下澳洲申請邊張電話卡同埋邊間銀行比較好?床單被鋪邊度買?

床單被舖UoA Village 有整套賣AUD175仲同你舖埋,阿仔都係用咭幫襯買咗套,因為唔知正確尺吋所以咁方便好多。

澳洲本來Optus 好好,但佢個server 舊年俾人hack 咗,洩漏咗全國2、3佰萬人敏感資料,我都係受害人之一,唔知佢啲網上保安依家點。如果唔係就Vodafone, Telstra等都係大路之選, Woolworths mobile 新開,好似好多優惠(Woolworths 係澳洲最大超市之一)。

銀行方面楝Commonwealth Bank of Australia 最穩陣,佢個理財app 就算Apple HK site 都有,又可以隨時網上開戶,依家HK開定過到澳洲認証就可以好方便。

千祈唔好揀ANZ, 佢個app 淨係Apple Australian site 正有HK site 無,服務又差唯一好處可能利息高一點。

mimi2004 發表於 23-1-9 09:45
可告知邊間嗎?

我分別訂咗兩間
Tasha’s Apartments on Morphett
Central Escape@ Adelaide CBD

mimi2004 發表於 23-1-9 09:51

我都搭下咀先
電話卡先係香港買一張Telstra
到時到用完可增值/上網加入月費計劃

我係用hsbc global transfer轉錢過去
囡囡用debit card 支付使費(即係用緊saving既錢)
另外有commonwealth bank 的戶口加提款卡
佢會將錢由hsbc 轉過去commonwealth

床單被鋪在香港無印買,單人床床單枕袋,羽絨被加被袋一個枕頭,全部加埋大概3kg
去到當地即刻有得用
之後佢熟悉左環保,就去咗IKEA買床單被袋替換

wyh:) 發表於 23-1-9 13:08
我都搭下咀先

UoA 果套床舖有埋洗面、冲涼毛巾,仲有mattress protector.

尤其女仔,有mattress protector 穩陣啲,漏M都唔怕整烏糟床褥。

我仔個戶口都係老公用HSBC global transfer 轉錢過去,阿仔個HSBC 戶口under 佢老豆(我老公)要特登去香港總行開。但HSBC Adelaide 得一間分行,有野問HK head office 乜都話唔知。

Activehealth 發表於 23-1-9 13:36

UoA 果套床舖有埋洗面、冲涼毛巾,仲有mattress protec ...

係呀!香港滙豐講明解答唔到那邊滙豐既問題
所以初頭要開通戶口,有問題都係打電話問澳洲那邊,我當時又答錯左那些預設問題,佢以為我白撞,cut我線

wyh:) 發表於 23-1-9 13:08
我都搭下咀先

請問羽絨被/枕頭怎樣寄去澳洲?
我都係在香港IKEA買床單。
因我都想在香港洗好哂去到當地即用。

Man04 發表於 23-1-9 18:12
請問羽絨被/枕頭怎樣寄去澳洲?
我都係在香港IKEA買床單。
因我都想在香港洗好哂去到當地即用。

我囡囡帶左2個大喼及1個中喼去開學(emoji)
羽絨被及枕頭在無印買(當時做特價),本身是捲到好細的,我再入真空袋抽氣壓縮放入行李喼寄倉。其實唔係佔太多位。
我當日都係洗左床單枕袋先帶過去。

之後我試過寄件,用過Spaceship(空運)用過香港郵政(坐船),都可以將佢想要帶但當初無帶過去既。最艱難嘅時候已過,現在物流暢通,可以先行帶最重要既過去,其他次要物件可以用郵遞

wyh:) 發表於 23-1-9 18:57
我囡囡帶左2個大喼及1個中喼去開學(emoji)
羽絨被及枕頭在無印買(當時做特價),本身是捲到好細的,我再 ...

謝謝詳細解答

Man04 發表於 23-1-9 19:46
謝謝詳細解答

不用客氣(emoji)

Activehealth 發表於 23-1-8 16:06

之前講咗U Adelaide Village 係1/1 - 31/12 flat rate, ...

學校20/2先orientation,學校比咗offer 後都冇哂消息,唔知係咪假期關係(emoji)
‹ 上一主題|下一主題